Prof. Dr. Sinsi
|
Bayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek
Bayat Ekmekten 30 Çeşit Yemek
--------------------------------------------------------------------------------
1 Ekmek kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır Tencerede kızartılmış yağ ile
kavrulur
Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir İyice
karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir
2 Papara
Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır
Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur Ardından
tuz ve su eklenip kaynatılır Üzerine tulum peyniri dökülür
Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine
dökülür
3 Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir
Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir Sonra
üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür Dileyen, kıyılı maydanoz
veya sumak serpebilir
4 Ekmek süpürgesi
(Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir
Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir Ardından
sarımsaklı yoğurt dökülür Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça
ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir
5 Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta
eritilen tereyağına dökülerek kavrulur Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
ekmek ufakları ile alt üst edilir Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden
karıştırılır Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir Süt
çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir Ilınınca
yenilir
6 Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile
kavrularak pembeleştirilir Üzerine salça ilâve edilerek eritilir Dövülmüş
2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır
Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur Kıtırlaşınca,
çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür
7 Kalacuş
Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur
Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar
kavrulur
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu
tavaya eklenir
Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan
doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılır
Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir
8 Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır
8 yumurta, 2 5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir Üzerine küp şeklinde doğranmış
kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır
9 Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır
3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir Erimiş tereyağına kaşık ucu
ile salça koyulur Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir
Ardından karabiber serpilir Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık
ateşte biraz karıştırılır Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler
yumuşatılır
Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir
10 Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır
Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
pembeleştirilir 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç
dakika kaynatılır
Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır Üzerine tuz ve karabiber ekilir
Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir
4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
alınır Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan
çıkarılır
1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir
11 Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır Dilimler çukur bir tabağa
koyulup üzerine soğuk su dökülür 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu
süzülerek ufalanır
Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş
sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve
1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır
Elde edilen karışım servis tabağına koyulur Üzerine pul biber ekilir
Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir
12 Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba
alınır 100 gr kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile
yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır
Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır Çay
yanında yenilebilir
13 Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır
İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul
biber katılır Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır
Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa
bulanıp kızgın yağda kızartılır Üzerlerine kürdan batırılarak servise
çıkarılır
14 Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir Margarin ile yağlanmış ve un
serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay
bardağı sıvı yağ katılır Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün
bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir
Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis
yerleştirilir Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir Bunların
üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir
15 Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür Yumurta, beyaz peynir veya
çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir
Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır
16 Ketçaplı dilim pizzası
Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir
1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır En son ezilmiş beyaz peynir katılır
Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür
Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak
servise çıkarılır
17 Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır Bayat
ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda
kızartılır
18 Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır
2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir Bolca toz kırmızı biber,
bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır Ekmek
dilimleri üzerinde gezdirilir
19 Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı
kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta
iyice karıştırılır
Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür
Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır
Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine
de 2 ince dilim sosis yerleştirilir
Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul
yaprakları eşliğinde servise çıkarılır
20 Tutmaç
3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp
kaynatılır Elde edilen şurup soğumaya bırakılır
Bayat ekmek küp küp doğranır
Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır
Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey
kızartılır Kızaran ekmekler şuruba atılır
Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler
servis tabağına çıkartılır Kızartma işlemi bitince, servis tabağına
çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu
serpilir Hafifçe karıştırılır İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir
Tatlılar
21 Bayat ekmek tatlısı
Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır 1 ekmek için 2
su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır ¼ limonun suyu eklenir
Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde
gezdirilir Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir
Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde
gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir Bunu krem şanti ile süslemek de
mümkündür
22 Sütlü bayat ekmek tatlısı
1 5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır Üzerine 1 5 su bardağı süt
gezdirip karıştırılır
Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür
Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz
şeker eklenip karıştırılır
Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır Hazırlanan karışım tepsiye 1 5 cm
kalınlığında olacak şekilde dökülür 180 derecede ısıtılmış fırında 40
dakika pişirilir Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinir
Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda
su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır Fırından çıkarılan tepsi üzerine
gezdirilerek dökülür
Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir Hindistancevizi veya iri
kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır
(Lezzet’den )
23 Ekmek helvası
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su
bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur
Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1 5 su bardağı süt kaynatılıp
ılıtılır Vanilya eklenir
Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır Tencere kapağı kapalı olarak 15
dakika beklenir Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş antep
fıstığı ile süslenir
24 Vişneli ekmek tatlısı
Bayat ekmekten 2 cm kalınlığında dilimler kesilir Kabuklar düzgünce
kesilerek çıkarılır Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya
ayrılır; fırın tepsisine dizilir Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır
1 kg toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır
Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır
Vişne taneleri bir tabağa alınır Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan,
kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir Sonra tepsi
ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır Ara sıra
tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi
sağlanır Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur
Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir Üzerine krema veya kaymak koyulur
Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir
25 Üzümlü ekmek tatlısı
1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye
bölünerek çekirdekleri çıkartılır
Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır
Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür
1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur Üzerine yarım su bardağı toz
şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1 5 su bardağı süt eklenir
Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür
Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika
pişirilir Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır Üzerine pudra şekeri
döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır
26 İncir ve ballı ekmek turtası
1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2 5 su bardağı süt ile
ıslatılır 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır
8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır Yumuşadıktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir
2 kaşık tereyağı tavada eritilir
4 yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba kaşığı bal ve
sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır
Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir
18x20 cm ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir Kağıdın üzeri 1
tereyağı ile yağlanır Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede
ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise
çıkarılır
27 Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım limonun suyu,
4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz
karıştırılır İçine, 4 su bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat
ekmek, 1 5 su bardağı rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
eklenip karıştırılır Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede
ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir Bu ölçü, 6 kişiye yeter Not:
Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir Sade olarak veya krem şanti,
dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir
(Tijen İnaltong’dan )
28 Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1 5 su bardağı süt dökülerek
ıslatılır 4 yumurta, 2 5 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal, ufalanmış
sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır
Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır Hazırlanan karışımdan bir
miktar tavaya dökülür Tava sallanarak hamurun yayılması sağlanır
Krepin her iki tarafı da pişirilir
Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır
Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir Ekmekli krep, komposto
ile birlikte iyi gider
29 Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır
Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır
Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış tereyağında kızartılır
Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür Servis tabağına dizilen ballı
ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir
30 Çikolatalı ve ekmekli kek
3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek içi, 2 su bardağı ılık sütte
yumuşaması için biraz bekletilir
Yarım su bardağı badem iri iri doğranır
Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir 1
adet küçük çikolata ince ince kıyılır
Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker, 3 çorba kaşığı
kakao, 2 adet çırpılmış yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve
sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır
20x15 cm ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş
tereyağı ile yağlanır Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece
ısıtılmış fırına verilir 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından
çıkarılır Üzerine pudra şekeri serpilir Ilıyınca, kareler halinde
kesilerek servise çıkarılır
rep rep rep
|