09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İftar Sofralarına Layık ?Light Ekmek Dolması?
Ekmek Anadolu?da çağlar boyu temel yiyecek olarak tüketilmektedir Sofrada ekmek olmadan doymayan biz Türkler bu lezzeti çeşitli yemeklere dönüştürmekte de oldukça ustayız Papara, ekmek köftesi, ekmek kavurması, tirit, ekmek kadayıfı ve bugün tarifini vereceğim ekmek dolması ekmeğin yemek şeklinde tüketilmesine verilebilecek örneklerdir
Ekmek köftesi Ege Bölgemizde yer alan Aydın iline ait geleneksel bir yemektir Özellikle ramazan ayında iftar sofraları için yapılır Bu yıl ramazanın yaz aylarına rastlamasıyla birlikte bu yemeğin iftar sofralarına daha çok yakışacağına ise hiç kuşkum yok Bu yemeği çocukluğumdan beri çok severim, Aydınlı olan annem ne zaman ekmek dolması yapmaya uygun bir ekmek bulsa o günkü menüsünü anında değiştirirdi Özel bir ekmekten bahsettiğimi sanmayın Bu yemeği yapmaya uygun olan ekmeğin yuvarlak, üzerine pişmeden önce çizik atılmamış yani tamamen kabuk ve içten oluşan üstü pürüzsüz ve tercihen tuzsuz olması gerekli Fırıncıların birçoğu ekmeğin üzerine çizik attığı için dümdüz yuvarlak ekmek bulmak bu yüzden çok da kolay olmayabilir
Bu tarifi hafifletmek için beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, yağlı kıyma yerine yağsız kıyma, tereyağı yerine zeytinyağı, yağlı yoğurt yerine light yoğurt kullandım Aksi halde kalorisi neredeyse iki katına çıkıyor Ayrıca bu yemeğin beslenme açısından oldukça değerli olduğunu hatırlatmalıyım Çünkü içinde her besin grubundan da yiyecek bulunuyor Bu yemeğin yanına sebze çorbası ve salata ekleyerek dengeli bir menü yaratabilirsiniz
Sizi daha fazla meraklandırmadan tarife geçmek istiyorum Şimdiden yapanlara afiyet olsun
Malzemeler (6 kişilik)
1 yuvarlak kepekli ekmek (300 gr) (Bayat olması makbuldür)
3 su bardağı light yoğurt
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İçi için:
180 gr yağsız kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 baş kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 orta boy domates
½ demet maydanoz
Karabiber
Tuz
½ çay bardağı su
Yapılışı:
Ekmeği ters çevirip alt kısmındaki düz bölümünü bıçakla küçük bir yuvarlak şeklinde kesip çıkarın Çıkardığınız ekmek parçasını ekmeği doldurduktan sonra kapak olarak kullanacağınız için kuru kalacağı bir kaba alın Dolmanın sonradan dağılmaması için bu kapağı olabildiğince küçük açmaya gayret edin Ekmeği bu şekilde bir gün bayatlamaya bırakabilirsiniz Ya da bayat olan bir ekmeği alabilirsiniz
İnce kıyılmış kuru soğan, sarımsağı zeytinyağı ile kavurun İçine kıymayı da ekleyip 5 dakika daha pişirin Tavanın içine ceviz içini, baharatları, rendelenmiş domatesi ve ince kıyılmış maydanozu ve suyu da ekleyerek 10 dakika pişirin ocağı kapayın Ekmeğin içinden çıkan ufalanmış ekmekleri pişen dolma içine karıştırarak ekleyin ve biraz soğumasını bekleyin
İçi boşaltılmış ekmeği hazırladığınız kymalı içle doldurun ve kenara ayırdığınız ekmek parçasını (kapak) kapatın İçini doldurduğunuz ekmeği yarım saat buharda pişirip üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ ve kırmızıbiberle süsleyin Sofraya yemeğinizi bütün olarak getirip yiyeceğiniz zaman keserek servis edin
Buharda pişirme tencereniz yoksa geniş bir tencereye su koyup sacayağı gibi bir malzeme ile dolmayı pişirecek bir yükselti hazırlayın Bu şekilde ekmek dolmanızı suya değmeden buharda pişirebilirsiniz
|
|
|