Konu: Îlâ:
Yalnız Mesajı Göster

Îlâ:

Eski 09-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Îlâ:




ÎLÂ:

Kocanın karısına dört ay veya daha çok zaman veya zaman söylemeyerek "Sana yaklaşmayacağım" diye yemîn etmesi

Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

Kadınlarına yaklaşmamaya îlâ edenler için dört ay beklemek vardır Eğer erkekler (o müddet içinde keffâret yaparak zevcelerine) dönerlerse şüphe yok ki, Allahü teâlâ hakîkaten bağışlayıcı ve çok merhametlidir (Bekara sûresi: 226)

Yemîn eden kimse dört ay içinde hanımına yaklaşmazsa bir talâk-ı bâîn (tam boşanma) ile boşanırlar Dört aydan az zaman için yemîn ederse îlâ olmaz Dört ay içinde îlâyı bozarsa zevcesi (hanımı) boş olmaz Yemîn keffâreti verir (İbn-i Âbidîn)

Îlâda söz, açık ve açık olmayan olabildiği gibi, müddet de belirtilmemiş olabilir Helâli kendisine haram etmek yemîn olup, hanımına; "Sen bana haramsın" yâhut; "Sen bana haram ol!" diyen kimse kendisine haram kılmayı kasd etmişse, îlâ etmiş olur Îl â etmek istememiş ise hanımını bâîn (tam boşama) ile boşamış olur (Mehmed Zihni Efendi)

Eğer kocası, karısına; "Ben sana yakınlıkta bulunursam hac etmek yâhut oruç tutmak, sadaka vermek üzerime lâzım olsun" dese îlâ olur Dört ay içinde karısına yakınlıkta bulunursa yemîni bozulur; ne üzerine yemîn etmiş ise o şey lâzım olur ve îlâ düşe r (Mevkûfâtî)

Alıntı Yaparak Cevapla