|  09-01-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Besinlerin Vitamin Değeri Nasıl Korunur? 
 
             Sebze ve meyvelerin besin değerinden yüksek oranda yararlanmak için neler yapmalıyız? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiği ile ilgili önerilerini 8 başlıkta şöyle sıralıyor:
 1- Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın:  Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor
  Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkamayın  Hızlı akan su, yüzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin besin değerini düşürüyor  Ayrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basın  Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz  Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye çok fazla su eklemeyin  Sebzeleri çok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin  
 2- Sebzeleri büyük parçalara bölün: Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde mümkünse elinizle bölün veya bıçakla kesin
  Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırıyor  Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyor   
 3- Tencerenin kapağını kapalı tutun: Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun
  Böylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyor  
 4-Sebze ve meyveleri çiğ tüketin:  Eğer pişiriyorsanız mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin
  B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor  Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin  Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli   
 5- Pişirme suyunu dökmeyin:  Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin
  Pişirme sularını çorbalara, yemeklerinize veya soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırın  
 6- Yemeğe soda eklemeyin:  Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin
  Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden oluyor  
 7-Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın:  Eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun
  Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor  Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az  
 8-Yağları yakmayın:  Yağlar, uzun süre yüksek ısıya maruz kalırsa, vücut için zararlı maddeler (serbest radikaller) oluşuyor
  Besinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık açısından zararlı  Ayrıca bu yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa neden olurken, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor   
 
 | 
	|  |   |