Prof. Dr. Sinsi
|
Limonun Faydaları Nelerdir
Limonun Faydaları
Limon hoş kokulu, donuk sarı bir renkte ve çok ekşice bir meyvedir Vatanı Hindistan olup, oradan dünyaya yayılmıştır Halen Avrupa'nın gü*neyinde; özellikle Türkiye, İspanya ve Portekiz'de çok yetişir
Limon ağacının; limon dediğimiz meyveleri kullanılır
Bazı limon çeşitleri bergamot gibi koktuklarından dolayı kolonya ve diğer parfüm imalatında kullanılır
Limon esansı, meyvenin yeşil kabuklarından elde edilir Bir kilo esans elde edebilmek için yaklaşık üç bin kadar limona ihtiyaç vardır
Limon, sofralarımızda lezzet veren maddelerin ilk sıralarında yer alır Balık ve lezzetsiz etlerde güzel bir tadın meydana gelmesine sebep olur
Limon, yemek tuzu, salamura olarak ve hatta kum ile de korunabilir Mösyö Garos isimli bir kişi limonları bir kavak tahtası üzerine dizip, üstle*rini cam bir fanus veya kavanozla örterek uzun bir süre korunma yöntemi*ni bulmuştur
İhtiva ettiği maddeler:
Acide citrigue
Citrate de potasse
Glucose
Calcium
Fosfor
B2-B3 vitaminleri
A, C, P, F vitaminleri
100 gr meyvede 40-50 gr C vitamini
Limonun Yararları ve Kullanıldığı yerler
Ağızda çıkan yaralarda (aft v s ): Limon, bal, su karışımıyla günde birkaç kere gargara yapılır
Ağız kokusunda: Limon kurutulup, şekerle karıştırılır, bir kaşık, ağızda çiğnenir
Anjinde: Ilık suyun içine sıkılmış limon suyuyla gargara yapılır
Akciğer vereminde,
Astımda,
Ateşli hastalıklarda ateş düşürmek için: Her gün sistemli olarak 10 limona kadar artırılmak suretiyle 4-5 hafta yenmeye devam edilir Son*ra yine düzenli olarak tekrar 2 limona indirilerek yenir
Bademcikte,
Bağırsak parazitlerinde ve gazlarında: Limon kabukları, içine bal konmuş suda ezilerek elde edilen mayi yatarken içilir
Balgam sökmede,
Baş ağrısı ve dönmesinde,
Böbrek tıkanıklığını açmak için,
Bronşitte,
Burun kanamalarında: Limon suyuna batırılmış pamukla buruna tampon yapılır
Çıbanlarda: Limon suyu çıban çıkan bölgeye sürülür
Damar sertliğini giderir, damar tıkanıklığını açar: Limon kabukla*rı kurutulup şekerle toz haline getirilir Günde 3-5 kaşık yutulur
Deniz tutulmalarında,
Diş ağrılarında: Çekirdekleri çiğnenir
Dil şişmesinde,
Dis etlerini korumak için,
Diş eti kanama ve iltihaplarında,
Dişleri beyazlatmak için: Haftada iki kere limon suyuyla dişler fırçalanır
Dizanteride,
Egzamada: Limon sürülmelidir
Felçte: Limon şerbet yapılarak içilmeli
Göz iltihaplarında: Birkaç damla limon suyu damlatılır
Göz kararmasında,
Grip ve soğuk algınlığında,
Gut hastalığında,
Hafızayı kuvvetlendirmek için,
Harareti gidermek için,
Hazmı kolaylaştırmak için,
Herpeste,
İdrar söktürmek için,
İshalde,
İştah açmak için,
Kalbi kuvvetlendirmek ve kalp çarpıntısında,
Kan basıncının yüksek olmasında,
Kandaki yağı eritmek için,
Kan dolaşımını düzenlemekte,
Kangren ve kötü koku oluşmuş yaralarda,
Kanı sulandırmak için,
Kanı temizlemek için,
Kansızlıkta,
Kan ve safradan meydana gelmiş hastalıklarda,
Karaciğerin kuvvetlendirilmesi için karaciğer şişliklerinde: Kesilmiş üc limonun üzerine akşam sıcak su dökülür ve sabaha kadar bırakılır ve içilir
Kemik vereminde
|