09-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Keçi Sütünün Faydaları
Keçi Sütünün Faydaları Nelerdir
Keçi Sütünün Yararları Neler
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof Dr Celalettin Koçak, laktoz oranı bakımından yüksek proteinlere sahip olan keçi sütünün değerli besin ögelerini içerdiğini söyledi
Doğal homojenize olan sütün, vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süt olduğu biliniyor 
Keçi Sütünün Faydaları
Keçi sütünün serum proteinlerinin alerjik özelliği olmamasından dolayı sindirim sistemi rahatsızları ile bazı cilt hastalıkları için tedavi edici olabileceğini ifade eden Prof Dr Koçak, Ama ne olursa olsun, aşırıya gidip abartılmaması lazım Keçi sütü ilaç değildir Yani hiç bir gıda tek başına tedavi edici özelliğe sahip değildir Ne olursa olsun abartmayalım Öncelikle her türlü rahatsızlıkta ilaçla tedavi yolunu seçilmelidir'' dedi
Tarihte de keçi sütünün bazı faydalarına rastlandığını bildiren Prof Dr Koçak, ''16 yüzyılda 1 François rahatsızlanmış ve hastalığına hiç kimse çare bulamamış O dönemde Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım istemişler Kanuni kendi doktorunu ve yanında keçisini göndermiş Keçinin sütünü ve yoğurdunu her gün içen François bir süre sonra eski sağlığına kavuşmuş ve Fransa'da yoğurt, ilaç niyetine kullanılmaya başlamış Tıp kitaplarında da keçi sütünün iyileştirici gücüne yönelik çeşitli eserler yer alır'' diye konuştu
Keçi Sütünün Özellikleri
Sütün bildiğimiz yararlarının yanında keçi sütünün bilimsel araştırma ve gerçeklerle saptanmış güvenilir gözlemlere dayanan üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz:
-Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolaydır
- Keçi sütü proteininin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir
- Keçi sütünün kolay hazmı bebeklerde normal olarak zaten zor olan sindirim işlemi ve yetişkinlerde de ketozis ve karaciğer hastalıklarında ayrı bir önem taşır
-Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da keçi sütünün kolay hazmı ve yüksek B1, B2 vitamin içeriği yararlı olmaktadır
-İlaçların kullanılmasını gerektiren hazım sorunlarında ve peptik ülserlerin tedavisinde keçi sütünün yüksek buffer özelliği yarar sağlar
- Keçi sütünün yüksek “fosfat” içeriği, ülkemizi gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlar
-Özellikle bebeklerde sok görülen ve ani ölümlere de neden olan olabilen inek sütü ve ürünlerine olan alerjik durum keçi sütleri için geçerli değildir Bu nedenle keçi sütü ve mamulleri bu gibi kişilerin beslenmesinde yardımcı olabilir
-Keçi sütü bileşimi, bebek beslenmesinde sulandırılarak verildiğinde inek sütünden daha fazla olarak anne sütüne benzer yapıdadır
-Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde yararlı olmaktadır
-Keçi sütü genellikle diğer sütlerden daha az mikroorganizma içerir Ayrıca kokusuz ve beğenilen özellikte keçi sütü üretilebilir ve üstün nitelikli değerli süt ürünlerine işlenebilir
Alıntıdır
|
|
|