|  09-01-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Üzüm Nasıl Kurutulu 
 
             Üzüm Nasıl Kurutulu
 Üzüm Nasıl Kurutulur,Kuru üzüm Nasıl yapılır
 
 Üzüm Nasıl Kurutulur,
 
 Kuru üzüm nasıl kurutulur,
 
 Kuru üzüm nasıl yapılır,
 
 Kurutma işlemi iki şekilde olmaktadır
  
 1
  doğal olarak 
 2
  bandırma yapılarak 
 Doğal kurutma yöntemi genellikle siyah renkli çekirdekli üzüm çeşitlerinde kullanılmaktadır
  Bu yöntemde hasadı yapılan üzümler bağda bol güneş gören yerlere toprak üzerine serilmekte veya salkımlar ipe dizilerek bağdaki çardaklarda veya sundurma altlarında gölgede kurutulmaktadır  
 çekirdekli ve çekirdeksiz beyaz üzümler ise bandırma yöntemi ile kurutulmaktadır
  Bandırmada amaç üzüm tanesi üzerindeki mumsu pus tabakasının uzaklaştırılıp ve bir miktar çatlama sağlayarak tanenin su kaybını hızlandırmak suretiyle kurumanın çabuklaştırılması ve iyi bir renk elde edilmesidir  
 Bandırma sıvısı olarak potasyum karbonat ile buna zeytinyağı ilave edilmiş şekli bazen de küllü su-zeytinyağı karışımı kullanılmaktadır
  Bandırma işlemi uygulanan üzümler toprak, kağıt, beton veya tel sergi yerlerinde kurutulmaktadır  
 
  
 1-Bandırarak güneşte kurutma,
 
 2- Bandırmadan güneşte kurutma
  
 1) Bandırarak güneşte kurutma: Bu usulde üzümler, az miktarda zeytinyağı katılmış potas eriyiğine bandırıldıktan sonra güneşe serilerek kurutulur
  (Potas, şeker fabrikalarının artığı olan melasın, alkolü çıkarıldıktan sonraki külünden sağlanan bir potasyum bileşiğidir  Potas eriyiği, rutubetsiz % 4 — % 7'lik potasların temiz suda eritilmesiyle elde edilir  ) Potas eriyiği kurumanın hızını artırır  Potas eriyiği yerine küllü su eriyiği de kullanılır  Pamuk kozası kapçığı, ayçiçeği, asma çubuğu veya zakkum külü bu işe elverişlidir  Salkımlar, temiz sepetler veya özel delikli kapların içinde, bandırma su dediğimiz eriyiğin içine 10-12 defa daldırılıp çıkarılır ve suları süzüldükten sonra sergi yerine veya kerevetler üzerine yan olarak serilir, hiçbir zaman üst üste konulmaz  Güneşe serilen üzümler, 5-8 günde kururlar  Kuruma sırasında üzümlere dokunulmaz, ama temiz ve renkli kurumaları için az miktarda bandırma suyu serpilir  Üzümler kuruduktan sonra avuçla ovalanarak sapları çıkarılır, rüzgârda sa-vurularak ve çalkalama makinesinden geçirilerek çöpleri temizlenir, üzerlerindeki potas artığını gidermek için soğuk suda yıkanır  Sonra her katın arasına limon veya portakal yaprağı serilerek tahta sandıklara sıkı sıkıya basılır  4-5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm alınabilir  
 2 — Bandırmadan güneşte kurutma: Bu usulde üzümler, potas eriyiği veya küllü su eriyiğine bandırılmadan, doğrudan doğruya güneşe serilerek kurutulur
  Sergi yerlerinin iyi güneş alan, tozlu topraklı yollardan uzak, temiz yerler olması şarttır  Beton veya killi toprakla sıvanmış yerlerde üzümler daha çabuk kururlar  Evlerde üzüm kuruturken, üzerine kalın yağlı kâğıtlar serilmiş kerevetlere yaymalı ve kerevetleri iyi güneş gören bir yere koymalı   
 
 | 
	|  |   |