09-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemekte Uyulması Gereken Kuralları
Yemekte Uyulması Gereken Görgü Kuralları
Yemekte ilgili Görgü Kuralları
Salata yerken bıçak kullanılmamalı
Tabak fazla doldurulmamalı
Kesilerek yenmesi gereken yiyecekler çok ses çıkartılarak kesilmemeli
Çatala bir lokmadan fazla yemek alınmamalı
Ağza giren yiyecek maddesi kurala göre ne ile girdi ise onunla çıkarılmalı ancak bir balık kılçığını ağızdan çıkartma işlemi parmakla yapılır
Konuklardan birinin bir kez kullandığı servis parçası herkesin kullanacağı gıda maddesine sokulmaz (Örn: kahve kaşığı ile önce kahvenin tadına bakılıp ondan sonra karıştırdıktan sonra şeker alınmamalı)
Hardal, ketçap, reçel, terayağ gibi yiyecekler önce tabağın kenarına alınmalı; soslar ise doğrudan yemek üzerine dökülebilir
Servis tabağının içindekiler kişinin kendi kullandığı çatalla alınmamalı, tadına bakılacak bile olunsa önce kişinin tabağına konmalı
Konuklara porsiyon şeklinde sunulan istiridye, çorba gibi yiyecekler hiçbir zaman reddedilmemeli, ancak yemek istenmediğinde bu yiyeceklerden bir-iki lokma alarak tabakta bırakılmalı
Yemekten istenmeyen maddeler (kıl, sinek gibi) çıktığında hiç kimseye belli etmeden üstü yemekle kapatılarak, eğer yemeğe devam edilebiliyorsa kalanı yemeğe devam etmeli veya devam ediyor gibi davranılmalı
Alışılmamış ve yemesi zor olan yiyecekleri denemek amacıyla almamalı, ancak almak zorunda kalındığında açıkça nasıl yeneceği sorulmalı, gerekirse bunu yemesini bilen kişi sessizce taklit edilmeli
Sofrada çok gerekmedikçe okumak, yazmak ve not almaktan kaçınmalı
Yemek odasına yanan sigara ile girilmemeli
Sofrada sigara içiliyorsa yemek tabağı, çay veya kahve fincanı ya da tabakları kül tablası olarak kullanılmamalı
Geçici olarak masadan kalkıldığında sandalye biraz içeri itilmeli
|
|
|