09-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baliğin Faydalari
BaliĞin Faydalari
Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor
Kalp hastalığını ve felci önler: </STRONG>Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir
Kolesterol metabolizmasını ayarlar: </STRONG>Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar
Kemikler için yararlıdır: </STRONG>Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur
Şeker hastaları için yararlıdır: </STRONG>Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır
Astım tehlikesini azaltır: </STRONG>Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır
Balık prostat kanserini önler: </STRONG>Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar
Balık kırışıklara karşı etkilidir: </STRONG>Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü
Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: </STRONG>Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor
Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: </STRONG>İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu
Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: </STRONG>Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz
Yağ oranı azdır: </STRONG>İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar
Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor
Kanser: </STRONG>Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi
Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları
Bebekler ve Çocuklarda
• Büyüme ve gelişmesini desteklemesi
• Merkezi sinir sisteminin gelişmesi
• Bilişsel yetenekte ve öğrenim başarısının; beyin gelişiminin desteklenmesi
• Görme keskinliğinin artmasında yardımcı
• Kan ve dolaşım sağlığının korunmasında etkili
• Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem
bir yağ asididir
Hastalık ve Sağlıkta / Yetişkinlerde
• Kalp krizi ve ani inme riskini
• Kanser (prostatı önler)
• Zihinsel sağlık
• Asabiyet ve depresyon
• Şizofreni, bunama
• Dikkat eksikliği
• Bağırsak hastalıkları
• Egzema ve birçok hastalık riskini ve oluşumu yavaşlamaktadır
• Kolestrol metobolizmasını düzenler
• Kemikler için yararlıdır
• Şeker hastalıkları için yararlıdır
• Astım tehlikesini azaltır
• Kırışıklıklarına karşı etkildir
|
|
|