|  09-01-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Baliğin Faydalari 
 
             BaliĞin Faydalari
 Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir
  Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor   
 Kalp hastalığını ve felci önler: </STRONG>Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir
  
 Kolesterol metabolizmasını ayarlar: </STRONG>Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır
  Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar  
 Kemikler için yararlıdır: </STRONG>Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur
  
 Şeker hastaları için yararlıdır: </STRONG>Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır
  
 Astım tehlikesini azaltır: </STRONG>Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır
   
 Balık prostat kanserini önler: </STRONG>Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur
  Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar   
 Balık kırışıklara karşı etkilidir: </STRONG>Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu
  Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü   
 Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: </STRONG>Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni
  11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor  
 Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: </STRONG>İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu
   
 Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: </STRONG>Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır
  Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur  Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz  
 Yağ oranı azdır: </STRONG>İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar
   
 Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır
  Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor  
 Kanser: </STRONG>Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi
   
 Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları
 
 Bebekler ve Çocuklarda
 
 • Büyüme ve gelişmesini desteklemesi
 
 • Merkezi sinir sisteminin gelişmesi
 
 • Bilişsel yetenekte ve öğrenim başarısının; beyin gelişiminin desteklenmesi
 
 • Görme keskinliğinin artmasında yardımcı
 
 • Kan ve dolaşım sağlığının korunmasında etkili
 
 • Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem
 
 bir yağ asididir
  
 Hastalık ve Sağlıkta / Yetişkinlerde
 
 • Kalp krizi ve ani inme riskini
 
 • Kanser (prostatı önler)
 
 • Zihinsel sağlık
 
 • Asabiyet ve depresyon
 
 • Şizofreni, bunama
 
 • Dikkat eksikliği
 
 • Bağırsak hastalıkları
 
 • Egzema ve birçok hastalık riskini ve oluşumu yavaşlamaktadır
  
 • Kolestrol metobolizmasını düzenler
  
 • Kemikler için yararlıdır
  
 • Şeker hastalıkları için yararlıdır
   
 • Astım tehlikesini azaltır
  
 • Kırışıklıklarına karşı etkildir
   
 
 | 
	|  |   |