|  09-01-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Hayvan Türleri 

Hayvanların Türleri
 Hayvanların Sınıflandırılması

Çok hücreli heterotrof canlılarıdır
  Aktif hareket ederler  Omurgalılar ve omurgasızlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar  
 Omurgalılar(kordalılar)

Omurgalılar ve ilkel kordalılar olmak üzere iki gruba ayrılırlar

A) Omurgalılar:Vücutlarının sırt tarafında bir sinir kordonu bulunur
  İç iskelet eklemlidir  İskelete bağlı kaslar hareketi sağlar  Hepsinde beyin ve beyini koruyan kafatası vardır  Dolaşım sistemleri kapalıdır  Holozoik olarak beslenirler  Çoğu ayrı eşeylidir  Balıklar, kuşlar, kurbağalar, sürüngenler ve memeliler olmak üzere beş sınıfa ayrılırlar  
 1) Balıklar: Vicutları pullarla örtülüdür
  İç iskelet kemikten ya da kıkırdaktan oluşmuştur  Solungaç solunumu yaparlar  Kalpleri iki odacıklıdır  Kalplerinde sürekli kirli kan bulunur  Vücutlarında temiz kan dolaşır  Soğuk kanlı hayvanlardır  Boşaltım organları mezonefros tipi böbreklerdir  Boşaltım maddelerinin, üreme hücrelerinin ve sindirim artıklarının toplandığı kloak denilen yapıya sahiptirler  Örnek:köpek balığı, alabalık, sazan  
 2) Kuşlar: Akciğer solunumu yaparlar
  Kalpleri dört odacıklıdır  Kalbin sol karıncığından çıkan aort sağa kıvrılarak dallanır  Sıcakkanlıdırlar  Boşa ltım organı metanefroz tipi böbreklerdir, vücut tüylerle kaplıdır  Tüysüz olan bölgeler pullarla örtülüdür  Kloaklıdırlar  Dişleri yoktur  Örnek:martı, bülbül, tavuk, ördek, deve kuşu  
 3) Kurbağalar: Lavralar solungaç solunumu, erginleri akciğer ve deri solunumu yaparlar
  Kalpleri üç odacıklıdır  Vücutlarında karışık kan dolaşır  Soğukkanlıdırlar  Azotl u dolaşım maddesi amonyaktır  Boşaltım organı mezonefroz tipi böceklerdir  Kloak lıdır  Derilerinin mukus salgısı olan mukus, deriyi kaygan tutar  Örnek:semender, kuyruklu kurbağa, su kurbağası  
 4) Sürüngenler: Akciğer solunumu yaparlar
  Kalpleri üç odacıklıdır 
 (timsah hariç)
  Soğukkanlıdırlar  Erginl erinin boşaltım organları metanefroz tipi böbreklerdir  kloak lıdırlar  Dişilerde yumurta kanalının bir bölümü yumurta akı, diğer bölümü yumurta kabuğu yapacak şekilde özelleşmiştir  Vücut keratinle kaplı olduğundan kurudur  Örnek:yılan, timsah, kaplumbağa, kertenkele  
 5) Memeliler: Akciğer solunumu yaparlar
  Kalpleri dört odacıklıdır  Kalbin sol karıncığından çıkan aort sola kıvrılarak dallanır  
 Sıcakkanlı hayvanlardır
  Kloak yoktur  Ürogenital sistem sindirim sisteminden ayrı olarakdışarıya açılır  Boşaltım organı metanesaz tipi böbreklerdir  Sinir sistemleri çok gelişmiştir  Örnek:fare, yarasa, kirpi, insan,balina  
 B) İlkel kordalılar: İskeletleri kıkırdaktır
  Yutak bölgesinde solungaç yarıkları, sırt tarafında da sırt ipliği bulunur  Bu grubun tek örneğiAmfiyoksüs tür  
 OMURGASIZLAR

Süngerler, sölentereler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler olmak üzere gruplandırılmışlardır

a) Süngerler: Yapısını oluşturan hücreler arasında iş bölümü vardır
  Hücresel farklılaşma görülmesine karşın hücrelerde doku oluşturmak için iş bölümü yoktur  
 b) Sölenterler: Bu şube üyeleri oyu bir kese gibi düzenlenmiş tek açıklı sindirim boşluklarına sahiptirler
  Örnek:deniz anası, hidra, mercanlar  
 c) Yassı solucanlar: Sinir ve üreme sistemlerine sahiptirler
  Örnek: 
 tenya, planoria

d) Yuvarlak solucanlar: Bitki ve hayvanlarda parazit yaşarlar
  Örnek: 
 bağırsak solucanı

e) Böcekler: Vücutlarının tamamı epidermisin salgıladığı kitin ile kaplıdır
  Trache solunumu yaparlar   

| 
	|  |   |