Fal Günah Mıdır? Falcılık Ve Büyücülük Aynı Şey Midir?
Fal günah mıdır?
Fal günah mıdır? Falcılık ve büyücülük aynı şey midir?
Yıldız falı kahve falı el falı gibi her çeşit fal hurafedir Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Falcının büyücünün söylediklerine inananKur'an-ı kerime inanmamış olur) [Taberani]
(Fal baktıran falcıya inanmasa bile kırk gün namazı kabul olmaz) [Müslim]
Cinci hocanın cinden kurtardığına inanarak ona ücret vermek caiz değildir Çalınanları kaybolanları bilirim diyen ve buna inanan da kâfir olur Bana cin haber veriyor onun için biliyorum derse yine kâfir olur Çünkü cin de gaybı bilmez Gaybı yalnız Allahü teâlâ bir de onun vahy ve ilham ettikleri bilir Cinbu iki yoldan öğrendiğini haber verirse Bana falanca evliya bildirdi derse küfür olmaz Cinden arkadaş edinip olmuş şeyleri ona sorup ondan öğrenmek ve bunları başkalarına bildirmek de caiz değildir Çünkü cinlerin gördüğü şeyleri doğru anlatıp anlatmadığı bilinemez
Cincilere ve büyücülerin söylediklerine yaptıklarına inanmak bazen doğru çıksa bile Allah'tan başkasının her şeyi bildiğine ve her dilediğini yapacağına inanmak olup küfürdür Büyü öğrenmek deöğretmek de haramdır Müslümanları zarardan korumak için öğrenmek de haramdır Hayırlı iş yapmak için de haram işlemek büyü çözmek için büyü yapmak da caiz değildir Büyü yaparken küfre sebep olan bir şey yapmak küfürdür Böyle olmazsa büyük günahtır Hadis-i şerifte (Büyü yapan ve yaptıran ve bunlara inanan bizden değildir) buyuruldu(Bezzar)
Burçlara göre fal açmak da hurafedir Her burçta doğan aynı karaktere sahip olsa bütün dünyadaki insanlar burç sayısı kadar yani 12 karakterli olurlarAynı burçta doğan iki kişiden biri âlim diğeri zalimbiri sert öteki yumuşak olabilir İnsanların karakterlerini burçlar tayin etmez
Siftah olarak alınan parayı çeneye sürmek güvercine kağıt çektirmek misafir giden evi 3 gün süpürmemek salı günü yola çıkmamak sabunu elden ele vermemek kötü bir şey söylendiği vakit eliyle bir yere tıklayarak şeytan kulağına kurşun demekcenazede küreği birinin eline vermeyip yere atmaklohusa kadının kırkı çıkıncaya kadar dışarı çıkmaması yanında birisinin bulunması hatta yanına bir süpürge olsun koymalı demek kırkı çıkmamış iki çocuğu birbirinin yanına getirmemek bâtıl inançtır
Hıdrellezi Nevruzu Noeli kutlamak dert ve dilek için yatırlarda bulunan ağaçlara çaput bağlamaktürbelere mum dikmek cenazeyi yüksek sesle tekbirle veya marşla götürmek matem işaretleri taşımak çelenk götürmek caiz değildir
Bid'at olmayanlar
Bid'at ehli aşağıdakileri de hurafe saymışsa da yanlış söyledikleri çeşitli kitaplarda yazılıdır:
Kur'an ve hadiste olmayıp da icma veya kıyası fukaha ile meydana gelen hükümler bid'at değildir
İki bayram arasında nikah yapmak caizdir Peygamber efendimiz Cuma gününe rastlayan bir bayram gününamazdan sonra nikah yapması istenince (İki bayram arası nikah olmaz) buyurdu Yani vakit dar bayramlaştıktan sonra tekrar Cuma namazı için mescide geleceğiz demek istemiştir
Nazar için kurşun dökmek nazar boncuğu takmaktarlaya at kafası takmak bid'at değildir Bunlara bakılınca gözlerdeki şua ilk defa oraya gider ve nazar önlenir (Hindiye)
Ölü işittiği için ölüye telkin vermek sünnettir
Devir ve iskat bid'at değildir
Definden sonra mezarlıkta cenaze sahiplerine taziyede bulunmak bid'at değildir
Peygamber efendimizin âdet olarak yaptığı şeyleri yapmamak [mesela entari giymemek] yahut da yapmadığı şeyleri yapmak [mesela çatal kaşık kullanmak] bid'at değildir
Ölmüş evliyaya adak yapmak yani mübarek bir zatı vesile edip Allahü teâlâya yalvarmak caizdir Mesela (Hastam iyi olursa sevabı Seyyidet Nefise hazretlerine olmak üzere Allah için adak olarak bir koyun keseceğim) demek Burada Allahü teâlâ için kesilen adağın sevabı Seyyidet Nefise hazretlerine bağışlanıyor onun şefaati ile Allahü teâlâ hastaya şifa veriyor kazayı belayı gideriyor Koyunu mezar başında kesmek haramdır Puta tapanların put yanında kesmelerine benzememeli Türbenin avlusu genişse bir kenarda kesilebilir
İşleri Allahü teâlânın yaptığına inanaraktürbelerdeki evliyadan yardım istemek onların hürmetine dua etmek de bid'at değildir Hazret-i Mevlana (Ben ölünce beni düşünün imdadınıza yetişirim) buyurdu Deylemi'nin bildirdiği (Kabirdekiler olmasa yeryüzündekiler yanardı) hadis-i şerifi de Allahü teâlânın izni ile ölülerin dirilere yardım ettiğini göstermektedir
Dini alet etmek
Malını müşteriye gösterirken tüccarın Allah demesiKelime-i tevhid okuması günahtır Bunları para kazanmaya alet etmek olur Müşteri çekmek için dükkanına dini levhalar asmak da dini ticarete alet etmek olur
Gerek şahsi gerek siyasi menfaat veya nüfuz sağlama işine din istismarı denir ki bunun dinimizdeki adı riyadır Koltuk kapmak alkış toplamak bir grup insanı peşine takmak herhangi bir menfaat gibi Allah rızasından başka niyetlerle yapılan her iş riya olurRiya çok büyük günahtır İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki: İyi bil ki riya haramdır Peygamber efendimiz (Ahir zamanda dünya menfaati için dini alet eden gösteriş yapan sözleri baldan tatlı kimseler çıkar Bunlar kuzu postuna bürünmüş birer kurttur) buyurdu (Tirmizi)
|