|  09-01-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Enerji Tasarrufu Haftası Hakkında Kompozisyon 

Enerji Tasarrufu Haftası Hakkında Kompozisyon
 Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır
  Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğine bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir  Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11 – 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanır  
 Hafta içinde, bütün yurtta enerji tasarrufu ile ilgili toplantı ve açık oturumlar düzenlenir
  Radyo ve televizyonda enerji tasarrufunu işleyen programlar yayınlanır  Okullarımızda enerjide tutumlu olmanın önemi anlatılır  Alınması gereken önlemler belirtilir  Öğrenciler arasında enerji tutumu ile ilgili afiş, karikatür, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenir  Bu yarışmalarda derece alanlara ödülleri dağıtılır  Bu çalışmaların amacı, enerjinin iyi kullanımını sağlamaktır  
 Günümüzde enerjinin önemi gittikçe artıyor
  Enerji iş görebilme, iş yapabilme gücüdür  İki tür enerji vardır  Durum enerjisi ve Hareket Enerjisi  Durum enerjisi cisimlerin durumu nedeniyle sahip olduğu enerjidir  Cismin hareketi sırasında oluşan enerjiye de hareket enerjisi denir  
 Evde, işyerinde, toplum yaşamının her alanında makineler kullanılır
  Makineler insanların işlerini kolaylaştırır  Az emekle kısa sürede büyük işler görülmesini sağlar  Evimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi annemizin işlerini kolaylaştırır  Traktör çiftçilerin az zamanda çok iş yapmalarını sağlar  Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin çoğu fabrikalarda, makinelerle üretilir  Bütün makineler enerji ile çalışır  Makinelerden düzenli ve sürekli olarak yararlanabilmek için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız  
 Başlıca enerji kaynaklarımız ; elektrik, su, güneş, kömür ve petroldür
  Bu enerji kaynaklarından elektriği kendimiz üretiyoruz  Güneş ışığından ve sularımızdan doğal enerji olarak yararlanıyoruz  Yalnız petrol ülkemizde yeterince çıkmadığı için petrolün yarısını dışarıdan alıyoruz  Son yıllarda kömür rezervlerimizin azalması sebebi ile onu da dışarıdan ithal etmeye başladık  Bütün bu enerji alımları, ekonomimiz için ağır bir yüktür  Dış satım gelirimizin büyük bir bölümü petrol alımına harcanıyor  Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız  Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkilemektedir  
 Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanımıdır
  Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır  Enerjide tutum aynı işi daha az enerji ile yapmaktır  Enerji Tutum Haftası içinde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım  Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeyi unutmayalım  Bozuk musluklarımızı onaralım  forumsinsi  net Suyumuzun boşa akmasını önleyelim, izlemediğimiz program süresince televizyonu ve radyoyu kapatalım  Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen gösterelim  Enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulayalım | 
	|  |   |