Sağlıklı Pişirme Yöntemleri
Sağlıklı pişirme yöntemleri
Sağlıklı bir yaşam için, pişirme yöntemlerine dikkat edelim
Mutfağınızda gizlenmiş, yanlış bir hareketini bekleyen kanserojenlerle veya yeni bir süper bakteriyle ilgili her ay ürkütücü raporlar açıklanmakta Bunlara kulak vermeli ve sağlıklı bir hayat için, mutlaka mutfakta uygulanan yanlış pişirme yöntemlerinden sakınmak gerekir
Yapışmayan Tavayla Pişirmek
Gerçekler
Teflon yüzeyinin kaygan olması, yüksek dozlarının bazı laboratuar hayvanlarında kanser yaptığı bilinen PFOA kimyasalı (Perfluorooctanoic asitler) sayesindedir Ancak Sciende in Public Interest Merkezi’nden Beslenme Uzmanı David Schardt, PFOA’ların bizim yediklerimize veya soluduğumuza nüfuz ettiğine dair hiçbir bulgu elde edilmemiş olduğunu söylüyor Başka araştırmalar Teflon imalatı sırasında PFOA’nın yok olduğunu öne sürüyor
Aklınızda Bulunsun
Isındığında yapışmayan tavadan PFOA’lar çıkmasa bile araştımacılar başka zararlı gazların ortaya çıkabileceğini söylüyor Güvenlik için hiçbir zaman boş bir tavayı yüksek ısının üzerinde bırakmayın Fazla ısıyı emdiklerinden yiyecekleri veya suyu tavanın içinde tutmak yeterlidir
Pişmemiş Kurabiye Hamuru Yemek
Gerçekler
Sadece 20000 yumurtada bir salmonella virüsüne rastlanılsa da, görüştüğümüz bütün uzmanlar aynı fikirde İçinde pişmemiş yumurta barındıran yiyecekler yemeyin Salmonella, ishal, ateş ve kramplara neden olur
Aklınızda Bulunsun
Hala dipte kalanları sıyırmadan duramıyor musunuz? Evet, aynen biz de Eğer “İlla sıyırmalıyım” diyorsanz, pastörize yumurta kullanmaya başlayın İşlem sırasında kullanılan yüksek ısı salmonellayı yok eder Dolayısıyla sonrasında karşılaşacağınız en büyük risk, dar jean’lere girememek olur
Yıkamadan Salata Yemek
Gerçekler
Doktor James Marsden, “Yemek endüstri ürünleri, patejonik mikroorganizmalardan arınmak için çok çaba harcar” diyor Ancak yapılan bir araştırmaya göre Amerika’daki E Coli salgının paketlenmiş ıspanakla ilgili olabileceği düşünülüyor Hastalıktan korunma ve önleme merkezleri yeşilliklerin soğuk suda yıkanması gerektiğini belirtiyor
Aklınızda Bulunsun
Eğer E Coli bakterisi varsa, yaprakları sudan geçirmenin yeterli olacağına dair bir garanti yoktur Daha fazla önlem için her farklı yiyeceğe dokunmadan evvel ellerinizi yıkayın Aynı şekilde bıçaklarını ve kesme tahtası aralarını da yıkamayı unutmayın
Mikrodalgada Plastik Ambalajla Pişirmek
Gerçekler
Bazı insanlar plastiği ısıtmanın kansere neden olan diyoksinleri ortaya çıkardığını düşünüyor Ancak Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health yardımcı profesörlerinden Dr Rolf Halden, "Diyoksinler, mikrodalga için tasarlanmış plastiklerde veya yiyecek kaplarında bulunmaz" diyor
Aklınızda Bulunsun
Dr Marsden, "Pakette ‘Mikrodalgada güvenlidir’ yazısını gördüğünde, üreticilerin ürün hakkında derinlemesine araştırma yaptığı bellidir" diyor Eğer bu iki sihirli kelimeyi ambalajda göremezseniz, sakın mikrodalgaya koymayınAynı şekilde tekrardan ısıtılabilen, suni köpükten (styrofoam) elde edilen kaplardan da uzak durmalısınız
Su Şişelerini Tekrar Kullanmak
Gerçekler Şekilleri yüzünden zor temizlenen su şişelerinde hastalığa neden olan bakteriler sıkışıp kalabiliyor Tüm bakteriden kurtulmak için önce arındırıcıyla temizlemeli sonra durulamalı ve kaynar suda bekletmelisiniz
Not: İnce plastik şişeler bu işleme dayanamaz
Aklınızda Bulunsun Su şişelerini dondurmanın sağlık için bilinen bir riski yoktur Ancak uzmanlar, üzerinde “dondurmak güvenlidir” yazanları kullanmanızı tavsiye ediyor Isıtmak veya dondurmak istediğinizde, özellikle bu iş için tasarlanmış şişeleri kullanmalısınız Eğer şişenizi sıklıkla otomobilde sıcakta bırakıyorsanız, tekrar kullanılabilen şişelerden satın almalısınız
|