Konu
:
Meyve Sebze Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yalnız Mesajı Göster
Meyve Sebze Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
08-31-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyve Sebze Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meyve sebze alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenler
Meyve sebze alırken ve saklarken nelere dikkat edilmesi gerektigini biliyormusunuz?
Sebze ve meyve ürünlerinde dikkat etmeniz gerekenler
EnginarEn iyi zamanı:
Mart-Mayıs
Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin
Saklama:
Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin
KuşkonmazEn iyi zamanı:
Şubat-Haziran
Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce gövdeli olanlar tatlı ve gevrek olur
Saklama:
Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştirÜstte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gün içinde pişirmelisin
AvokadoEn iyi zamanı:
Tüm yıl
Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al Eline alıp salladığında içinden bir takırtı geliyorsa çekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun
Saklama:
Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir
BrokoliEn iyi zamanı:
Ekim-Nisan
Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalıUçları sararmaya yüz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar çok adı olur
Saklama:
Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin
Taze FasulyeEn iyi zamanı:
Mayıs-Ekim
İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze görünmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın
Saklama:
Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır
KiviEn iyi zamanı:
Tüm yıl
Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Üstü kırışık ve kötü kokulu kivilerden uzaktır
Saklama:
Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Süreci hızlandırmak için kese kağıdının içine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin içinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin
MarulEn iyi zamanı:
Tüm yıl
Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli
Saklama:
Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin
Yaban Mersini
En iyi zamanı:
Mayıs-Ekim
Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yüzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et
Saklama:
Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin
ÜzümEn iyi zamanı:
Mayıs-Ekim
Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin
Saklama:
Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir
Kırmızı BiberEn iyi zamanı:
Tüm yıl
Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı
Saklama:
İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir
ÇilekEn iyi zamanı:
Nisan-Eylül
Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Güçlü bir kokusu olmalı
Saklama:
Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz
DomatesEn iyi zamanı:
Haziran-Eylül
Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da önemliÇok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı
Saklama:
Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın üstüne koy; direkt güneş ışığı almasınBu şekilde bir hafta saklayabilirsin
KarpuzEn iyi zamanı:
Haziran-Ağustos
Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor
Saklama:
Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır
Şeftali
En iyi zamanı:
Mayıs-Ekim
İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın
Saklama:
Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da üç gün içinde tüketmen gerek
Armut
En iyi zamanı:
Ağustos-Mart
İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı Sapının ucu da bir parça yumuşak olmalı
Saklama:
Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet
Ananas
En iyi zamanı:
Mart-Haziran
Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sünger gibi delikli olanlardan kaçın!
Saklama:
Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında bekletDaha sonra buzdolabında beş güne kadar durabilir
Mantar
En iyi zamanı:
Eylül-Mart
Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç
Saklama:
Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul