Yalnız Mesajı Göster

Meyve Sebze Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyve Sebze Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Meyve sebze alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenler




Meyve sebze alırken ve saklarken nelere dikkat edilmesi gerektigini biliyormusunuz?


Sebze ve meyve ürünlerinde dikkat etmeniz gerekenler


EnginarEn iyi zamanı:

Mart-Mayıs

Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin

Saklama:

Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin


KuşkonmazEn iyi zamanı:

Şubat-Haziran

Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce gövdeli olanlar tatlı ve gevrek olur

Saklama:

Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştirÜstte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gün içinde pişirmelisin


AvokadoEn iyi zamanı:

Tüm yıl

Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al Eline alıp salladığında içinden bir takırtı geliyorsa çekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun

Saklama:

Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir


BrokoliEn iyi zamanı:

Ekim-Nisan

Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalıUçları sararmaya yüz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar çok adı olur

Saklama:

Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin


Taze FasulyeEn iyi zamanı:

Mayıs-Ekim

İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze görünmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın

Saklama:

Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır


KiviEn iyi zamanı:

Tüm yıl

Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Üstü kırışık ve kötü kokulu kivilerden uzaktır

Saklama:

Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Süreci hızlandırmak için kese kağıdının içine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin içinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin


MarulEn iyi zamanı:

Tüm yıl

Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli

Saklama:

Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin


Yaban Mersini

En iyi zamanı:

Mayıs-Ekim

Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yüzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et

Saklama:

Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin


ÜzümEn iyi zamanı:

Mayıs-Ekim

Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin

Saklama:

Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir


Kırmızı BiberEn iyi zamanı:

Tüm yıl

Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı

Saklama:

İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir


ÇilekEn iyi zamanı:

Nisan-Eylül

Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Güçlü bir kokusu olmalı

Saklama:

Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz


DomatesEn iyi zamanı:

Haziran-Eylül

Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da önemliÇok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı

Saklama:

Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın üstüne koy; direkt güneş ışığı almasınBu şekilde bir hafta saklayabilirsin


KarpuzEn iyi zamanı:

Haziran-Ağustos

Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor

Saklama:

Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır


Şeftali

En iyi zamanı:

Mayıs-Ekim

İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın

Saklama:

Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da üç gün içinde tüketmen gerek


Armut

En iyi zamanı:

Ağustos-Mart

İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı Sapının ucu da bir parça yumuşak olmalı

Saklama:

Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet


Ananas

En iyi zamanı:

Mart-Haziran

Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sünger gibi delikli olanlardan kaçın!

Saklama:

Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında bekletDaha sonra buzdolabında beş güne kadar durabilir


Mantar

En iyi zamanı:

Eylül-Mart

Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç

Saklama:

Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin










Alıntı Yaparak Cevapla