Yalnız Mesajı Göster

Yiyecekler Nasıl Kurutulur

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyecekler Nasıl Kurutulur



Yiyecekler Nasıl Kurutulur




Hangi Sebze ve Meyveleri Kurutabilirsiniz?

Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir

Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir


Kurutma İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öncelikle taze ve kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız

Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır İnciri ise olgunlaşmış fakat çürümeye yüz tutmamış olanlarından seçmelisiniz

Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımlarını ayıklamalısınız

Kurutulacak sebzeleri iyice yıkamalı ve temizlemelisiniz

Kurutma işleminden önce meyveleri, limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletmelisiniz

Meyveler soyulduktan sonra kurutma işlemi öncesinde kararmamaları için limonlu suda bekletmelisiniz

Meyveleri antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletmelisiniz

Kurutulacak malzemeleri 2-3 cm’lik parçalar halinde kesmelisiniz Parçalar ne kadar büyükse kurutma işlemi de o kadar uzun sürer


Kurutma İşlemi

Kurutma işlemini direk hava temasıyla ya da fırınlarda yapabilirsiniz

Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir, balkon veya teras olabilir

İdeal kurutma ısısı ideal 50-60 derecedir Daha yüksek ısılar ise gevrek olur, kurutma yapılamaz

Doğal kurutmada sebzeleri gölgede, meyveleri ise direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakmalısınız

Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamalısınız


Kurutma Sonrası

Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri ortadan ikiye kırın Eğer sebze kolayca kırılıyor ve nemli bir alana rastlanmıyorsa işlem başarılıdır


Saklama İpucu

Kurutulmuş meyve ve sebzeleri, hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklamalısınız Aksi takdirde küflenme yapacağından küflü ve çısık olacaktır










Alıntı Yaparak Cevapla