08-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şiveydiz Nasıl Yapılır
Şiveydiz'in orjinal tarifini ise aşağıda okuyabilirsiniz
Malzemeler
500 gr parça et,
2 kg taze yeşil soğan, (Sadece beyaz kısımları kullanılacak)
2 kg taze yeşil sarımsak, (Sadece beyaz kısımları kullanılacak)
4 su bardağı süzülmüş yoğurt,
1 tane yumurta,
1 su bardağı nohut,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1/2 tatlı kaşığı karabiber,
1/2 su bardağı zeytinyağı veya 1 yemek kaşığı tereyağı,
tuz
Yapılışı
Parça et 5-6 bardak su ile bir tencere içinde kaynatılır Kaynamaya başladığında su üzerindeki köpükler alınır Daha sonra tencereye geceden ısıtılmış nohut ilave edilerek, et ve nohut yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edilir
Soğan ve sarımsakların sadece beyaz kısımları 3-4 cm uzunluğunda doğranır
Kaynatılan et ve nohut yumuşayınca , doğranmış soğan ve sarımsaklar tencereye ilave edilir, bunlar da yumuşayıncaya kadar kaynatılır
Diğer tarafta 4 bardak süzülmüş yoğurt, 1 adet yumurta ve zeytinyağı ile hafif ateşte karıştırarak pişirilir Bu esnada yoğurt üzerine yemeğin suyundan azar azar ilave edilir
Pişen yoğurt kabarıp kaynamaya başlayınca ocak kapatılır ve yemeğin üzerine yavaş yavaş ilave edilir Bu sırada şiveydiz, aynı yönde karıştırılmaya devam edilmelidir
Şiveydiz 1-2 dk daha kaynatılır, sonra da üzerine kızdırılmış yağ, karabiber ve kuru nane gezdirilir
Şiveydiz'i sıcak olarak bulgur pilavı yada pirinç pilavı ile servis yapabilirsiniz
Afiyet Olsun
|
|
|