Konu
:
Boşbaş Yemeği Piti Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Boşbaş Yemeği Piti Nasıl Yapılır
08-31-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Boşbaş Yemeği Piti Nasıl Yapılır
Bozbaş Aşı Tarifi
Bozbaş Tarifi
Malzemeleri (6 Kişilik)
1 kg
dömaca veya yağlı koyun budu yarması
250 gr
nohut
yarım kilo baş soğan
iki büyük patates
yeteri kadar tuz, biber ve sarıkök
Bozbaş Aşı Yapılışı
Nohut bir akşam evvelinden ılık suya konur
Ertesi sabah kabuktan çıkarılır
Et 8-10 parçaya ayrılır
Her ikisi de (nohut ve et) yıkandıktan sonra tencereye konur
Eğer düdüklü tencere kullanılıyorsa soğanlarda temizlenip dörde bölünür
Patateslerde aynı şekilde doğranıp, tuzu, biberi ve sarıkök tozu bunlara ilave edilir
Bütün bunların üzerini tam örtmeyecek kadar su ilave edilir
Tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ateşe konur
İlk düdük çaldıktan 20 dakika sonra tencere ateşten alınır
Şayet normal bir yemek tenceresinde pişirilecek ise, nohut, et vs
bir saat kaynatıldıktan sonra soğanı ve patatesi ilave edilir
Bundan sonra da iki saat hafif ateş üzerinde pişmesi devam ettirilir
Bazı yerlerde mesela Iğdır ilinde bozbaş yemeği güveçte pişirilir
Arzu edenler bu yemeğe 10-15 tane ikiye ayrılmış yeşil fasulye ve iki tane de dolmalık biberi doğrayıp koyarlar
Yemeğin suyu evvela tabaklara alınır
Ekmek (bilhassa lavaş dediğimiz yufka ekmek) buna doğranıp çatalla yenilecek kadar ıslatılıp yenir
İkinci olarak da eti, nohudu ile beraber alıp ezerek ve birbirleriyle karıştırılarak yenilir
Patates nişasta olduğu için pişme esnasında eridiğinden ezilen nohut ve ete daha hoş bir lezzet verir
Yemeğin yanında yeşil veya baş soğan muhakkak bulundurulur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul