Konu
:
Kruvasan Poğaça
Yalnız Mesajı Göster
Kruvasan Poğaça
08-31-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kruvasan Poğaça
Kruvasan poğaça
Kruvasan
Bir gece önceden hamuru ve tereyağını hazırlamak tarifin en basit kısmı
Mikser kabına malzemeleri koyup düğmeye basıyorsunuz
Meşakatli ama lezzeti tartışılmaz bir tarif
Malzemeler
20-24 adet kruvasan için
Hamur için:
28 gram taze maya
3
75 su bardağı (525 gram) un
1/3 su bardağı (70 gram) şeker
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt
Tereyağı için:
500 gram tuzsuz tereyağı, soğuk ve 1-2 santimlik küpler halinde kesilmiş
2 çorba kaşığı un
Üzeri için:
1 çorba kaşığı su ile çırpılmış 1 adet yumurta
Yapılışı
Hamuru hazırlamak için:
Maya, şeker,un, tuz ve sütü bir kaba alıp mikserin en düşük hızında 1-2 dakika kadar (bir araya gelene kadar) karıştırın
Eğer hamur çok kuru görünüyorsa birer çorba kaşığı süt daha ekleyerek (maksimum 3 çorba kaşığı) karıştırmaya devam edin
Daha sonra mikseri yüksek hızında yaklaşık 4 dakika çalıştırarak yumuşak ve yapışmayan bir hamur elde edin
Bütün malzemelerin birbirine iyice karışması için 3
dakikada hamuru kaptan çıkartıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp kaba aktararak karıştırmaya devam edin
Hamur bir araya geldiğinde streç filmle sarıp plastik bir poşetin içine yerleştirin ve önce oda sıcaklığında 30 dakika bekletip ardından buzdolabında minimum 8 saat bekletin
Tereyağını hazırlamak için:
Soğuk tereyağını 1-2 santimetrelik küplere kesip bir kaba alın ve unu ekleyip en yüksek hızda 2 dakika boyunca mikserle karıştırın
Tereyağına vurarak elinizle oval bir şekil verin (2 santim kalınlığında 15-16 santim uzunluğunda) ve streç filme sarıp buzdolabına kaldırın
Tereyağını hamura yedirmek için:
Hafifçe unladığınız tezgaha hamuru alıp 25 cm x 43 cm boyutunda bir dikdörtgen olarak açın
Tereyağını hamurun ortasına koyup hamuru bir mektup katlar gibi tereyağının üzerine katlayın
Katlarken hamurun kenarlarından biraz gerip sağlam bir şekilde bastırın
Bir merdane yardımıyla en ortadan başlayarak dışa doğru tereyağının tepesine vurarak hamura eşit oranda yayın
İşlem bittiğinde 2 santim kalınlığında ve 15×35 santimetre ebatlarında bir dikdörtgen elde etmelisiniz
Hafifçe unlanmış tezgaha hamuru alıp açmaya başlayın
İçindeki tereyağının erimemesi için hızla açmanız gerekiyor
Bu aşamada ne büyüklükte açılması gerektiği orijinal tarifte verilmemiş
Açıkçası ben de tam olarak hatırlamıyorum ama biraz düzleyip üzerini streç filme kapayın (video linklerinden ilkinde yaklaşık olarak ebadı görebilirsiniz) ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirin
Eğer içindeki tereyağının erimediğine eminseniz beklemeden de alttaki adıma geçebilirsiniz
1
Katlama:
Hamuru yaklaşık olarak 35 cm x 65 cm büyüklüğünde hafifçe unlanmış bir tezgahta açın
Bir fırçayla tepesindeki fazlalık olan unları fırçalayıp yine mektup katlar gibi üçe katlayın
Katlanmış hamurun ebadı 35 cm x 20 cm olacaktır
Bir tepsiye alıp üzerini streç filmle örtün ve buzdolabında minimum 2 saat dinlendirin
2
Katlama:
Hamurun uzun tarafı size bakacak şekilde unlanmış bir tezgaha alın ve yine 35 cm x 65 cm büyüklüğünde açın
Tekrar mektup katlar gibi üçe katlayın, üzerini örtün ve buzdolabında minimum 2 saat dinlenmeye bırakın
3
Katlama:
Tekrar hamurun uzun tarafı size bakacak şekilde unlanmış bir tezgaha alın ve yine 35 cm x 65 cm büyüklüğünde açın
Bu sefer sağ ve sol taraflardan hamurun orta noktasına doğru katlayın ve sonra ikiye katlayın
Katlanmış hamur toplam 4 kat olacaktır
Bir fırçayla tepesindeki fazlalık olan unları fırçalayın, üzerini örtüp 2 saat daha dinlenmeye bırakın
Eğer kruvasanları hemen hazırlamayacaksanız bu şekilde paketleyip 1 ay kadar derin dondurucuda saklayabilirsiniz
Hamuru açmak için:
Tezgahı unlayıp hamurun kısa tarafı size bakacak şekilde hamuru tezgaha alın
Hamuru her parça 18 cm uzunluğunda ve 16 cm genişliğinde olacak şekilde ortadan ikiye kesin
Bir parçayı buzdolabında dinlendirirken diğer parçayı yaklaşık 60 cm x 40 cm ebadında açın
Hamuru kesmek için:
Uzun tarafından ikiye katlayıp kruvasan üçgenlerini kesin
Hamuru katladığınız için üst üste iki adet üçgen elde edeceksiniz
Daha sonra bu parçaları açıp ortasından kesin
Yaklaşık 10-14 adet üçgen elde edeceksiniz
Hamurun diğer yarısıyla da bu işlemleri tekrarlayın
İki adet fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kenara ayırın
Şekil vermek için:
Ellerinizi ıslak bir havluya silip nemlendirin
Üçgenleri teker teker elinize alın ve sivri ucundan hafifçe çekerek yaklaşık iki katı kadar gerin ve sivri ucu size bakacak şekilde tezgaha koyun
Geniş kısmının iki ucuna işaret parmağınızla bastırarak hamuru sonuna kadar yuvarlayın
Kruvasanları aralarında boşluk bırakarak (üç katı kadar büyüyeceklerini hesaplayarak) fırın tepsisine yerleştirin
Pişirmek için:
Suyla çırptığınız yumurtayı fırça yardımıyla tepelerine sürüp üzerlerini kapatmadan oda sıcaklığında yaklaşık 3 katı kadar şişene dek bekletin
Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın
Kruvasanların tepesine yumurta karışımından tekrar sürüp önceden ısıtılmış fırında 12 dakika kadar pişirin
Fırın tepsilerinin yerlerini değiştirip ve döndürüp 4-6 dakika kadar daha pişirin
Biraz oda sıcaklığına gelmelerini bekledikten sonra da servis yapın
Aynı gün içinde tüketmenizi öneririm
Afiyet olsun
İhsan USTA
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul