08-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri
Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri
Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri
Sakız Muhallebi (Sübyeden)
Malzemeler
150 gr pirinçten yapılmış sübye
20 gr sakız
2 kg süt
300 gr toz şeker
Hazırlanışı
Sübyenin yapılışı: Kırık pirinç taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar suyunu süzdürüp dökünüz Küçük bir değirmende değirmenin akış ağzının önüne bir kap koyarak üstten de pirinci koyup kolunu çevirerek çekiniz Tencerenin içine akmış olan koyu süt gibi duran beyaz şeye sübyedir İyice karıştırıp çok ince bir ipek veya naylon elekten süzdürünüz
Sakızı temiz bir tülbente bağlayıp sütün içersine atınız ve sütü ateşe koyarak şekeri ilâve ediniz Hafif hafif karıştırarak kaynattıktan sonra sübyeyi karıştırarak ilâve ediniz ve devamlı ağır ağır karıştırarak 10 dakika pişirerek ateşten alınız ve bir kevgirle sakızlı tülbenti çıkarıp atınız ve muhallebiyi kaselere koyup soğuyunca servis ediniz
Sütlü Elmasiye Ve Cevizli Tatlı
Elmasiye Malzemeleri
200 gr manda sütü
125 gr şeker
15 gr elmasiye (jelatin)
5 gr gül suyu
Kabak için;
200 gr Kabak
125 gr Şeker
20 gr Ceviz
Karlama icin;
150 gr Buz
50 gr kudret helvası
20 adet gül yaprağı (dekor için)
Malzemeler
Süt ve şeker kaynatılır Elmasiye bir kapta soğuk su ile eritilerek kaynayan süte ilave edilir Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır ve soğumaya yakın gül suyu eklenir Kabaklar, kabuğu ile birlikte, seker içerisinde 1 saat kadar dinlendirilir Az miktarda limon suyu ekleyip üzeri kapatılarak pişirilir Buz ya da kar, kudret helvası ile karıştırılıp; soğuk bir buz ya da kabın içerisine konulur Son olarak, elmasiye, kabak tatlısı ve karlama gül yaprakları dekoru ile birlikte servis edilir
SÜTKERİYE
Malzemeler
1 kilo süt
Yarım kilo tereyağı
2 5 su bardağı un
400 gram tozşeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Un ve tereyağı bir tencerede 45 dakika ağır ağır kavrulur Kavrulma işlemi bittikten sonra üzerine şeker ve süt de ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha pişirilip tepsiye alınır Tepsi ateşe oturtulur ve altı kızarana kadar pişirilip, tarçınla birlikte servis edilir
Elmasiye
Malzemeler
40 gr jelâtin (16 yaprak)
800 gr su
200 gr arzu ettiğiniz meyve suyu
1 çimdik vanilya
5 yumurtanın beyazı
Hazırlanışı
Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız Normal su ile ıslarsanız kuvvetinden kaybeder Eğer ıslamazsanız berrak olmaz ve kokar
İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız
Su, meyve suyu, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldi mi ateşten alınız İçinde karıştırdığınız spatulayı çıkarıp 10 dakika dinlendiriniz Temiz bir peçete veya 3, 4 katlı tülbentten karıştırmadan, üzerinde toplanan yumurta beyazını parçalayıp, bastırmadan yalnız berrak suyu süzünüz Arzu ettiğiniz zaman kullanmaya hazırdır
|
|
|