İran Yemek Tarifleri
İran Yemek Tarifleri
İran Yöresel yemekleri
İranın Meşhur yemekleri
HOREŞ BADEMCAN
1 kg kemiksiz kuzu eti (kol yada buttan 5 cm'lik parçalara kesilmiş)
2 küçük patlıcan
2+1/2 tatlı kaşığı tuz
100 gr (1/2 su bardağı) + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
2 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı hindistancevizi rendesi
1 çay kaşığı karabiber 350 gr (1+3/4 su bardağı) su
Patlıcarnlan dilimleyip süzgece koyarak üstlerine 2 tatlı kaşığı tuz serptikten sonra, 30 dakika sularını salmalarını bekleyiniz Patlıcan dilimlerini kurulayıp bir kenara bırakınız
Büyük bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp kuzu etlerini ara sıra çevirerek 5 dakika, etlerin her yanları hafifçe kızarana kadar, kavurunuz Etleri kepçeyle tavadan alıp bir güvece koyunuz
Soğanları tavaya koyup 5-6 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz Domates, domates salçası, limon suyu, hindistancevizi rendesi ve biberi ekleyip ara sıra karıştırarak 6 dakika pişiriniz
Ateşin altını açıp devamlı karıştırarak suyu ve kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu katınız Sosu kaynayınca ateşten alarak etlerin üstüne dökünüz
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız
Tavayı çalkalayıp kurulayarak kalan 1/2 su bardağı zeytinyağı içine koyunuz Yağı orta ateşte kızdırıp, patlıcanlardan 5-6 dilim koyarak her yanlarını 4 dakika kızartınız
Bir delikli kepçeyle patlıcanları çıkarıp fazla yağlarını kağıt peçete üstünde süzdürünüz Kalan patlıcanları da aynı biçimde (gerekirse biraz daha yağ katarak) kızartınız Hepsi kızarınca patlıcanları güvece ekleyiniz
Güveci fırına sürüp 1 saat, etler yumuşayıncaya kadar pişiriniz Güveci fırından alıp yemeğinizi servis ediniz
Not: Çok lezzetli bir kuzu güveci olan horeş bademcan, domates, patlıcan ve baharatla hazırlanmış bir İran yemeğidir; tereyağlı pilav üstünde servis edilir
KUZU ETLİ ÇİLAV
1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış)
4 çorba kaşığı rafine yağ
2 soğan (dilimlenmiş)
1+1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2+1/2 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatümış ve süzülmüş)
500 gr taze bakla
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış)
Rafine yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız Kuşbaşı etleri iki üç defada kahverengileşene kadar sote ettikten sonra bir delikli kepçeyle bir tabağa aktarınız
Soğanları tencereye koyup ara sıra karıştırarak 10 dakika pembeleşinceye kadar kavurunuz
Etleri tekrar tencereye koyup tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika, etler yumuşayana kadar pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız
Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonra, pirinci bir kaba süzünüz Aynı tencerede baklaları da 10-15 dakika kaynatınız
Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız Delikli bir kepçeyle öteki tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz Geriye kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz
Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz Fırından alıp hemen servis ediniz
Not: Dereotu; İran yemeklerinde çok kullanılır ve bu kuzulu çilava da lezzet katar Kuzu etli çilav, baş yemek olarak yanında yoğurtla yada çoban salatasıyla servis edilebilir
İRAN PİLAVI
Malzeme:
3 su bardağı basmati pirinç
2 adet patates
1 tatlı kaşığı Tuz
100 gram Teremyağ
5 su bardağı su
Pilav makinesinin iç haznesini tereyağı ile yağlayın Patatesleri soyup yuvarlak halkalar şeklinde dilimleyin Haznenin tabanına patates dilimlerini dizin Patateslerin üzerini kapatacak kadar pirinci serpin Pirinçlerin üzerine tereyağından bir miktar ekleyin Geri kalan pirinci tencereye ilave edin ve tuz serpin Üzerine tereyağı ve suyu ilave edin Pilav makinesinin ayarını orta dereceye getirdikten sonra pişmeye bırakın Pilav pişince kapağını açın Üzerine bir bez koyarak demlendirin ve fazla nemini alın Ters çevirerek servis yapın
ACEM TAVUĞU
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
1 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Süslemek için:
Haşlanmış bezelye
Yumurtaları tek tek çırparak, çok az yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavada omlet yapın Bu arada pirinci yıkayıp suyunu süzün 1 çorba kaşığı tereyağında pirinci ve fıstığı hafifçe kavurup, üzerine suyu ekleyin Tuzunu ayarlayın Kısık ateşte pilavı pişirin Tavuk göğsünü de haşlayıp incecik didikleyin İnce kıyılmış maydanozla birlikte tavuk etini pilava karıştırın Karabiber ekleyin Daha sonra her bir omleti düz tabağa koyup, üzerlerine pilavı paylaştırın Ters çevirip, bezelye ile servis yapın
|