08-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?
Şekerler
Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı
Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler
Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz Laktozun parçalanması ile elde edilir
Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur Sofra şekeri sukrozdur
Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir
Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur
Polisakkaritler
Sindirilebilir olanlar:
Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur Hayvan vücudunun polisakkaritleridir Karbonhidratların depo formudur Karaciğer ve kaslarda bulunur
Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır
Kısmen sindirilebilenler:
İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur Fruktoza parçalanabilir
Sindirilemez olanlar:
Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür
Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur
|
|
|