Yalnız Mesajı Göster

Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?




Şekerler

Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı

Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler

Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz Laktozun parçalanması ile elde edilir

Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur Sofra şekeri sukrozdur

Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir

Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur



Polisakkaritler

Sindirilebilir olanlar:

Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur Hayvan vücudunun polisakkaritleridir Karbonhidratların depo formudur Karaciğer ve kaslarda bulunur

Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır

Kısmen sindirilebilenler:

İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur Fruktoza parçalanabilir

Sindirilemez olanlar:

Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür

Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur



Alıntı Yaparak Cevapla