08-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çikolata Zayıflamanıza Yardımcı Olabilir
Çikolata zayıflamanıza yardımcı olabilir

ABD?nin San Diego Üniversitesi araştırmacıları, kilo almaya neden olduğu düşünülen çikolatanın aslında kilo vermeye yardımcı olabileceğini tespit etti
ntvmsnbc
Beatrice Golomb, Sabrina Koperski ve Halbert White adlı araştırmacıların yürüttüğü ve Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, çikolata hakkında kabul edilen görüşün tamamen doğru olmadığı anlaşıldı Araştırmacılar, çikolatanın kiloya neden olduğu algısının, Avrupalıların çikolatayı ilk tüketmeye başladıkları dönemden bu yana benimsedikleri tüketim alışkanlığından kaynaklandığını belirtti
Yeni Dünya?dan Avrupa?ya gelen kakao bitkisine şeker eklemeyen Inca ve Aztec medeniyetlerinin aksine, Avrupalılar Amerika kıtasında bulunmayan şeker ve sütle kakaoyu karıştırdı İki bin 500 yıl boyunca Amerika kıtasındaki toplumların diyetinde önemli bir yer edinen kakao, bir anda Avrupalıların en sevdiği ancak kilo almalarına neden olan tatlılardan biri haline geldi
Amerika?nın eski uygarlıkları tarafından kakaonun çok tüketilmesinin önemli sebepleri vardı Kakao bitkisi, içerdiği epikateşin maddesi sayesinde antioksdan özelliğe sahip Böylece, hücre ölümlerine ve hatta ölümlere neden olan belli moleküler zincirleme reaksiyonlarının kontrol edilmesinde kakao önemli rol oynuyor
Kakao ayrıca, tansiyonu düşürüyor, ensülin salgısındaki bozuklukları dengeliyor, kolestrolü azaltıyor ve metabolik faaliyetlere yardımcı oluyor Vücut kitle indeksinin, tansiyon ve kolestrol seviyesiyle olduğu kadar, metabolizmadan da etkilendiğini belirten araştırmacılar, çikolatanın vücuttaki yağ oranını artırmak yerine azaltabileceği öne sürüldü
KALORİ DENGELEYİCİ
Araştırmacılar, San Diego bölgesinde yaşayan, kalp, şeker ve yüksek kolestrol sorunu olmayan, 20 ile 95 yaş arasında 1018 kadın ve erkek üzerinde test yaptı Vücut kitle indeksi ölçülen deneklere haftada ne sıklıkta çikolata tükettikleri soruldu Ayrıca, yedikleri yemekleri ne sıklıkta tercih ettikleri ve ne kadar spor yaptıkları öğrenildi
Test sonucunda, çikolatayı fazla tüketenlerin daha fazla kalori ve doymuş yağ aldığı ve az çikolata yiyenlere kıyasla daha az spor yaptıkları tespit edildi Bu kişilerin vücut kitle endeksinin de daha yüksek çıkması bekleniyordu Ancak yaş, cinsiyet ve diğer faktörler üzerinden farklı değerlendirmeler yapıldığında bile çikolata yemenin her zaman düşük vücut indeksiyle bağlantılı olduğu görüldü Ayrıca, çok çikolata yiyenlerin, az yiyenlere oranla daha ince olduğu görüldü
Araştırmacılar, kiloyu belirleyen faktörün kalori miktarı değil, kalorinin ?karakteri? olduğunu düşünüyor Bu düşünceye göre, çikolata insalarda metabolik faaliyetleri doğrudan etkiliyor ancak bazı insanlarda kalorileri dengeleyici rol oynuyor
EVRENSEL KANUN DEĞİL
Bilim insanları, elde edilen sonuçların evrensel bir kanun olmaktan çok uzak olduğunu, çikolatanın kalori dengeleyici özelliğinin tüm çikolata çeşitleri için geçerli olmadığına dikkat çekti Kısaca, bazıları çikolata tüketerek vücudundaki kaloriyi dengeleyebicekken, diğerleri daha kolay kilo alacak
Araştırmada yer alan Beatrice Golomb, elde ettikleri bilgilerin insanların çikolata tüketiminde bilinçlenmelerini sağlayacağını ve çikolatanın sağlıklı yönlerinin altını çizdiklerini belirtti
|
|
|