08-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vücudun Sıhhatli Olması İçin Tavsiyeler..
* Yazın soğuk, kışın sıcak gıdalar tercih edilir
*Buğday ekmeği, koyun eti, tavuk eti, hafif tatlılar ile meyvelerden incir ve kuru inciri yemeğinden eksik etmemelidir
*Lokmaları küçük alıp çok çiğnemelidir
*İştahsız iken yemek yenmemeli, iştah varken ise doymadan bırakılmalıdır
*Yediğini hazmetmeden tekrar yemek yenmemeli Yemek vakitlerine dikkat edilmeli, çok geç saate bırakılmamalı ve çok çeşitli yemekler yememelidir
*Ekşi gıdalar zararlıdır, İhtiyarlığı çabuklaştırır Tatlı gıdalar mideyi rahatlatır, bedeni ısıtır Tuzlu gıdalar bedeni kurutur Tatlının zararını ekşi telafi eder Ekşile tatlı ile gider Tuzlular tuzsuzu, tuzsuzlar tuzluyu mûtedil eder
*Balıkla beraber süt zararlıdır, Süt ile beraber ekşi yiyecekler de iyi değildir
*Kuru üzümle ekmek yiyen sıhhatli olur
*Bedeni zayıf olana badem, fıstık, fındık, nohut,buğday, pirinç faydalıdır
*Çok şişman olan yemeği azaltıp, hareketi artırmalı ve sert yerde yatmalıdır 
*Uykusu ağır ve uzun olanın hafif gıdaları tercih etmesi, uykusunu hafifletir uykusuzluğa mübtela olanı hamam rahatlatır Süt ve benzeri şeyler ile uyku gelir
*Su yemekten iki saat sonra içilirse faydalıdır Yemek esnasında ve hemen sonra su içmek iyi değildir Su harareti normale çevirir
*Aç karnına, terli iken, hamam üzerine, meyve üzerine, kavun üzerine su içmek ve çok soğuk içmek iyi değildir Çok susamışsa yavaş yavaş içer Her nefeste 3 yudum içer ve 3 nefesten fazla içmez
*Ayakta su içmek hatadır Ancak zemzem şifadır
*İncir ve sinameki kabızı yumuşatır
*Midede gıda bozulursa kusmalıdır
*Küçük ve Büyük abdesti fazla tutmak zararlıdır, ihtiyarlığı çabuklaştırır
((Mârifetnâme - E İbrahim Hakkı // mollacami net // selmân-i pâk))
|
|
|