Yalnız Mesajı Göster

Genetik Mühendisliği Ve Uygulama Alanları

Eski 08-27-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Genetik Mühendisliği Ve Uygulama Alanları




Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar

Ancak birçok gelişmiş ülkede ne yeyip içtiğini bilmek en temel hak olarak kabûl edilir Bu bir tercih ve zevk meselesi olmaktan çok sağlık nedeniyledir Tüketim maddelerinin etiketlenmesi ve üretim aşamasında kullanılan yöntemlerle, eklenen koruyucu maddelerin bu etikette bulunması gerekmektedir Son yıllarda hızla gelişmekte olan gen mühendisliği beraberinde bazı sorunlar getirmiştir Amerika'da mısır, patates, soya fasulyesi, çilek, bazı aminoasitler, pamuk, kolza bitkisi, domates, pirinç gibi genetik yollarla üretilen ürünlerin mutlaka bunu gösterecek şekilde etiketlenmesi, ürünün geçirdiği aşamaların belirtilmesi istenmesine rağmen bunun denetimi hükümet tarafından tam olarak sağlanamamaktadır
Kimi zaman genetik ürünler doğal yolla elde edilenlere eşdeğer kabûl edilerek bu konu tüketiciye bildirilmemektedir Halbuki bu bilgi tüketici için hayatî öneme sahiptir Çünkü bu ürünler allerjik reaksiyonlara yol açabilir; toksik etkileri olabilir; beklenen besin değerini veremeyebilir; önemli çevre değişikliklerine neden olabilir; ayrıca tüketiciler etik ve dinî tercihlerinden dolayı da yiyeceklerin bileşimini tam olarak bilmek isteyebilir Bitkileri donmaya karşı koruyan dilbalığı geni, antibiyotik direnci sağlayan bakteriyel bir gen ve diğer genlerin faaliyete geçmesini sağlayan viral bir gen taşıyan çileğin doğal çilekle aynı olduğu söylenemez Normal şartlarda bir çilek ancak diğer çileklerden genetik madde alabilir Halbuki gen mühendisliği ile bilim adamları çileklere ağaçlardan, bakterilerden, domuzlardan ve hatta isterlerse insandan bile genetik madde aktarabilirler Bu örnekte olduğu gibi, alan ve veren organizma farklı türlerden ise, ortaya çıkan organizma "transgenik" olarak adlandırılır Dünyadaki birçok tüketici derneği ve kuruluş bu ürünlerin gen mühendisliği ile elde edildiğinin etikette belirtilmesi gerektiğini savunmaktadır
Gen mühendisliği ile elde edilen ürünlerin toksik etkileri olabileceği, ilk ürünlerden biri olan triptofan amino asitinde görülmüştür Seksenli yıllarda Japon bilim adamları sık kullanılan bir katkı maddesi olan triptofanın bakteriler tarafından üretilmesini sağlamış ve ABD'ye satmışlardır Birkaç ay içinde bu maddeyi yiyeceklerle alan binlerce insan nörolojik problemlere yol açan Eozinofili-Miyalji Sendromuna yakalanmıştır 37 kişi ölmüş, en az 1500 kişide kalıcı araz meydana gelmiştir Doktorlar problemin gen mühendisliğinin ürünü olan triptofandan olduğunu anlayıncaya ve dolayısıyla ürün piyasadan çekilinceye kadar aylar geçmiştir Yapılan araştırmalar hastalığa triptofanı üreten bakterinin yan ürünü olan toksik bir maddenin neden olduğunu göstermiştir
Dünyada erişkinlerin %2'sinin ve çocukların %8'inin yiyecek allerjisi olduğu söylenmektedir Allerjik maddeler gen mühendisliği yolu ile yiyecekten yiyeceğe aktarılabilir 1996 yılı mart ayında Nebraska Üniversitesinde, Brezilya fıstıklarındaki allerjik bir maddenin soya fasulyesine aktarıldığı saptanmıştır Soya fasulyesine aktarılan bu gen, protein içeriğinin artırılması amacıyla fıstıktan nakledilmiştir Brezilya fıstığına allerjik olan kişilerde transgenik soya fasulyesine karşı da allerji oluştuğu anlaşılmıştır Bunun erken dönemde anlaşılmasıyla ölümcül olabilen allerjik reaksiyonlara engel olunmuştur Birçok biyoteknoloji firması gittikçe artan oranda bakterilerden faydalanarak katkı maddesi elde etmekte ve bu proteinlerin allerjik potansiyelleri henüz bilinmemektedir
Gen mühendisliğinde aracı olarak sıklıkla kullanılan bakteri-antibiyotik direnç geni, transgenik bitkilerden bakterilere geçerek hastalık yapan bakterilerin daha dirençli hale gelmesine de neden olmaktadır Bu sebepten İngiliz Hükümeti 1988 Eylülünde bu şekilde antibiyotiklere direnç geni içeren bir mısır türünün ülkede üretimini yasaklamıştır
Bilim adamları yeni genlerin tabiattaki bitkilere çevreden aktarımıyla genetik materyalin saflığının bozulduğunu da iddia etmektedir Bu şekilde uzun vadedeki etkileri şimdiden öngörülemeyecek bir nevi genetik çevre kirlenmesi gerçekleşmektedir
Gen mühendisliğinin gıda sektöründe bu denli yaygın bir role sahip olması, kişilerin dinî ve etnik yiyecek tercihleri konusunda da önemli etkisi olmaktadır Müslüman ve Museviler domuz eti yememekte, birçok Budist et yememektedir Örneğin bir domuz geninin kuzulara aktarılması söz konusu olsa, bu durum dünyadaki birçok insanı yakından etkileyebilecektir
Gen mühendisliği genlere yaratılış amaçlarının dışında yepyeni roller biçerek daha önce olamayan yeni türlerin ortaya çıkmasına sebeb olmaktadır Uluslarası Tüketici Hakları Derneği gen mühendisliğinde daha fazla bilgiye sahip olununcaya kadar transgenik yiyecek ürünlerinin tüketilip tüketilmemesi konusunda insanlara tercih hakkı verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır Aslında insülin hormonunun kolay ve ucuz bir şekilde elde edilmesinin sağlanması gibi birçok faydalı gelişmeye imza atan gen mühendisliğinin, yiyeceklerimizin doğallığını bozan müdahalelerden kaçınması gerektiği görülmektedir Dünyadaki herşeyi insanın emrine veren Rabbimiz, yine bizleri bizden iyi tanıdığından, nimetlerini de bize en uygun bir biçimde yaratmıştır Yaratılışı bozan her müdahalenin olumsuz yönlerinin de olacağı aşikardır
Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla