Konu
:
Pastörizasyon
Yalnız Mesajı Göster
Pastörizasyon
08-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Pastörizasyon
Alm
Pasteurisierung (f), Fr
Pasteurisation (f), İng
Pasteurization
Çeşitli sıvıların 100°C?nin az altında kısa bir süre ısıtılması ve sonra âniden 10°C altına kadar soğutulması ile yapılan mikroplardan temizleme işlemine verilen ad
İşlem Fransız Louis Pasteur tarafından bulunduğu için ?pastörizasyon? adını almıştır
Gerçekte pastörizasyonu ilk uygulayan New Yorklu Strauss?tur
Günümüzde pastörizasyonun en çok kullanıldığı yerler, süt, meyve suları ve çeşitli meşrubatların mikroplardan arındırılmasıdır
Pastörize edilen sütte hastalık yapıcı mikroplar, meselâ tüberküloz mikrobu ve malta humması mikropları öldürülür, fakat eğer varsa bakteri sporları canlı kalır
Sütle bulaşan mikropların âmilleri spor yapmadıklarından 63-66°C?de yarım saat veya 90-95°C?de 15 saniyede süt mikropsuzlaştırılmış olur
Birinci usûle alçak pastörizasyon, ikinci usûle yüksek pastörizasyon denilmektedir
Sütün tad ve lezzetinin değişmemesi bakımından alçak pastörizasyon daha çok tercih edilen yoldur
Buna karşılık her iki usûlde de sütün besin değeri az da olsa kaybolur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul