Konu
:
Pratik Bilgiler *
Yalnız Mesajı Göster
Pratik Bilgiler *
08-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Pratik Bilgiler *
1) Çoraplarinizi çamasir makinesine koymadan önce çengelli igne ile birbirlerine tutturursaniz kaybolmadiklarini göreceksiniz
2) Kadife ve ipekli elbiselerinizi buharli bir banyoya asin
Buhar onlarin tüm kirisikliklarini alacaktir
3) Gözlügünüzün vidasi çok çabuk çikiyorsa vidayi takmadan önce vidanin girecegi delige renksiz oje damlatin
Vidayi öyle takin
4) Satin aldiginiz ayakkabilar ayaginizi s1kiyor ise onlari bir kaç dakika buhara tutun
Makasinizi bilemek istiyorsaniz zimpara kagidi kesin
5) Halidaki sigara yaniklarindan yanik yerler üzerinde zimpara kagidi ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz
6) Mobilyalarin yerlerini degistirdiginizde halilarin üzerinde iz birakir
Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin
Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin
Izden eser kalmadigini göreceksiniz
7) Evinizde hayvan besliyorsaniz ve bunlarin tüyleri koltuklariniza kanepelerinize bulasiyorsa elinize yapiskan bir bant sarin ve tüylü olan yerlerde gezdirin
8) Fermuarli giyeceklerinizi çamasir makinesine koymadan önce kapali olup olmadigini kontrol edin
Açiksa zedelenebilirler
9) Yeni yikanmis nemli halinizin üzerine mobilyalarinizi koymadan önce ayaklarinin altina biraz alüminyum folyo koyun
Böylece izlerin çikmasina engel olacaksiniz
10) Üst üste koydugunuz bardaklar yapisip çikmiyorsa bir legenin içerisine koyun Üstteki bardagin içerisine buz koyup legenin içerisine yavas yavas sicak su koyun
Bardaklarin kolayca çiktigini göreceksiniz
11) Tahta salata kaplarinizi suyun içerisinde bekletirseniz çatlarlar
Bunu önlemek için kullandiktan sonra bekletmeden yikayip kurulayin
Böylece tahtalarin bozulmalarini önlemis olursunuz
12) Çocugunuz için bir parti vereceginiz zaman süslü bardaklari su sekilde yapabilirsiniz
Bardaklarin agzini önce yumurta akina batirin
Daha sonra renkli pasta sekerinin içerisine batirip kurumasini bekleyin
13) Satin aldiginiz plastik ve cam esyalarin üzerine yapistirilan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin
Bir bez ile ovalayip yikayin
Üzerinde hiç bir leke ve çizilme olusmayacaktir
14) Çekmecelerinizin raylari takilip kolayca kapanip açilmiyorsa biraz sabun sürün
Rahatça açilip kapandigini göreceksiniz
15) Radyatörlerinizin arkasina alüminyum folyo yapistirirsaniz sicakligin duvardan disari degil odanin içerisine yansimasini saglamis olursunuz
16) Ütü yapmayi kolaylastirmak ve süreyi azaltmak için ütü masasinin kilifinin altina alüminyum folyo koyun
Sicagi geri yansitacagindan ütü yapmak daha kolay olacaktir
17) Bez pabuçlarin temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçlari bir yastik kilifinin içerisine koyun
Kilifin agzini kapayin ve çamasir makinasinda yikayin
Yeni gibi olacaklardir
18) Buz kaliplarinizi su ile doldurmadan önce bölmelere portakal limon ve dilediginiz meyve parçaciklari yerlestirirseniz dekoratif buzlar elde etmis olursunuz
19) Saglikli dislere sahip olmak istiyorsaniz günde iki kez 150 gr yagsiz peynir tüketin
Peynirdeki kalsiyum diyetini kuvvetlendirir disleri saglamlastirir
20) Eger ayaklariniz çok isinip sisiyorsa onlari saatlerce sicak suda bekletmeyin aksine kolonya ile ovalayin
Bilekleriniz ve ayaklariniz sismeyecektir
21) Eger ayaklariniz çok hassas ise sicak havalarda sikayetleriniz artiyorsa her sabah bir kaç damla zeytinyagi ile ovalayin
22) Eger cildiniz kuru ise bir muzu ezin içerisine bir çay kasigi bal veya bademyagi karistirip yüzünüze sürün
Bir kaç dakika bekleyip ilik su ile yikayin
23) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yikamada bir gece soguk suyun içerisinde bekletin sonra yikayin çekmeyeceklerdir
24) Dirsek ve topuklarinizin sertlesmesini istemiyorsaniz bir dilim limon ile ovun
Böylece yumusacik olacaklardir
25) Duvar kagitlarini yenilemek istediginizde eski kagitlari çikartmak her zaman sorun olur
Ilik su dolu bir kaba bir miktar bulasik deterjani dökün ve karisima batirdiginiz sünger ile duvar kagitlarini silin kolayca çikacaklardir
26) Yeni bir tava satin aldiginizda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatin
Bu islem ilerde kizartmalarinizin tavaya yapismasini önleyecektir
27) Büyüme çaginda yaninda sigara içilen çocuklarda kulak enfeksiyonlarina daha çok rastlandigi saptanmistir
28) Yiyecek satin alirken mutlaka etiketlerini okuyun
Kilo verme savasinda maglup olmak istemiyorsaniz kalorilere ve yaga karsi tetikte olun
29) Cevizle dost olun
Içindeki yag beyin hücreleri için çok yararlidir
Kan sekerini düsürdügü için seker hastalarina da uzmanlar tarafindan tavsiye edilir
30) Hizli kilo verip tekrar almak vücudunuzun zayiflamaya karsi direncini arttirir ve giderek kilo vermeniz zorlasir
****bolizma alt üst olur
31) Rasgele diyet rasgele saglik yani sagliksizlik demektir
Sagliginizi hafife almayin ve rasgele diyet yapmayin
32) Duvariniza çivi çakacaginiz zaman isaretlediginiz yerin üzerine çapraz bant yapistirin
Çiviyi öyle çakin
Böylece duvarin alçisini çatlatmamis olacaksiniz
33) Bir büyük sogani rendeleyin ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karistirin
48 saat bekletin surup haline geldiginde öksürügü ve soguk alginligi olan hastaya sabah aksam bir çorba kasigi içirin
Soganin içerdigi yaglar öksürügü durduracaktir
34) Kizartma yagini bir kaç kez kullanabilirsiniz
Kullanilir durumda olup olmadigini anlamak için kizgin yagin içerisine bir dilim ekmek atin
Ekmekte kara lekeler olusmuyorsa kullanabilirsiniz
35) Cevizlerin kabuklarini kolayca açabilmek için onlari bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin
Böylece içleri de dagilmayacaktir
36) Unlarinizin böceklenmemesi için un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyun
37) Yumurtalarin haslanirken çatlamamasi için kaynatma suyuna bir çorba kasigi sirke koyun
38) Firinda patates yapmadan önce 10-15 dakika haslayin ve çatal ile delin
Daha kolay pisecektir
39) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun
8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler
40) Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayin
41) Kullanilmis limon kabuklarini rendeleyip seker ile karistirin
Kavanozun içerisinde buzdolabinda uzun bir süre saklayabilirsiniz
Böylece pasta yaparken elinizin altinda hazir bulunur
42) Kabarik bir omlet yapmak istiyorsaniz bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasigi misir unu karistirin
Hazirladiginiz karisimi yumurtaya ilave edin
Böylece kabarik bir omlet yapmis olacaksiniz
43) Sarimsak dograrken biçaga yapismasini istemiyorsaniz kesme tahtasina biraz tuz serpistirin
44) Yeni bir yemek tarifi denerken yemek kitabinizi seffaf bir torbanin içerisine geçirirseniz onu kirletmemis olursunuz
45) Eger tencere kapaginizin tutacagi kirildiysa onun yerine sarap mantari geçirebilirsiniz
Böylece hem tutacak görevi yapacak hem de izolasyon
46) Hazirladiginiz soslarda harika tatlar olusturmak için soya ve susam yagi kullanabilirsiniz
Ancak bu yaglarin yüksek isida pisirilmesi dogru degildir
47) Pasta yaparken kati yag kullanacaksaniz onu rendenin kalin tarafi ile rendelemeyi deneyin
Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay islenir
48) Sarimsaklarinizi her zaman elinizin altinda hazir bulundurmak istiyorsaniz kabuklarini soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyagi ko***** muhafaza edebilirsiniz
Ayrica bu yag yemeklerinize salatalariniza ayri bir lezzet katacaktir
49) Peyniri kolay rendelemek için 15 dakika buzlukta bekletin
50) Bisküvileriniz yumusamissa onlari birkaç dakika firinlayin
51) Bakir esyalarinizin parlamasini istiyorsaniz onlari sirke ya da limon ve tuz ile ovun
52) Ahsap esyalarinizi temizlemek için sirke ve zeytinyagi (bir kaç damla)karisimi hazirlayin
Esyalariniz hem temizlenecek hem de parlayacaktir
53) Çekmeceleri içini bosaltmadan temizlemek istiyorsaniz elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin
54) Elbisenize sakiz yapisirsa naylon torbanin içerisinde buzluga koyun
Bir saat bekletin ve çikartin
Kolayca çikacaktir
55) Haliya sakiz yapisirsa üzerinde buz torbasi gezdirin
56) Eger galeta ununuz bittiyse ve ekmeginiz de yoksa mikser ya da blenderden geçireceginiz kornfleksler ayni islemi görecektir
57) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman üzerine koydugunuz baharatlardan içine de koyun
Böylece daha lezzetli olur
58) Sert etlerinizi esit miktarda sirke ve sivi yag içerisinde bekletin Yumusadigini göreceksiniz
59) Domates salçaniz çok eksi ise içerisine bir havuç rendeleyin
Havuç salçanizi (sosunuzu) tatlandiracaktir
60) Mantarlarin daha lezzetli olmasi için pisirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun 5 dakika bekletin
Daha sonra pisirin
61) Firin torbasinda tavuk pisirirken; malzemeleri doldurdugunuz firin torbasinin üzerine bir kaç delik açin
Böylece daha çabuk ve iyi piser
62) Ayrica firin torbasinin içerisine bir kaç dis sarimsak koyarsaniz lezzetine doyum olmaz
63) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman bir limonu ikiye bölün yarisini tavugun üzerine bastirarak iyice sürün
Diger yarisini ise tavugun içerisine yerlestirin
Tavugunuz nar gibi kizaracaktir
64) 2 Çorba kasigi yogurdu sulandirilmis 1 çorba kasigi salçayi ve birazda zeytinyagini derin bir kabin içerisinde karistirin
Firina koymadan önce tavugun her tarafina sürün
Çok daha lezzetli olacaktir
65) Satin aldiginiz havucun yapraklarini atmayin salatalarinizda kullanin
Çünkü bu yapraklarda kemik erimesini önleyen kalsiyum bol miktarda bulunur
66) C vitamini isi ile çok çabuk kaybolur
Bunun için C vitamini içeren sebze ve meyveleri fazla bekletmeden taze olarak tüketin
67) Hazirladiginiz kekin ortasina malzeme koyacaginiz zaman biçak ile kesmenize gerek yok
Dikis ipligini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiginiz zaman düzgün bir sekilde kesildigini göreceksiniz
68) Hazirladiginiz kekin firinda pisirirken çökmemesi için hamuru kalibi ile birlikte firina koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin
69) Satin aldiginiz kültür mantarlarini kese kagidinda agzi kapali olarak buzdolabinin sebze bölümünde sakliya bilirsiniz
En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler
Mantarlari hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapis yapis olurlar
70) Tencerede kalan soslu makarnayi isitmak çogu kisiye zor gelir
Çünkü tencerenin dibi tutar yada alt tarafi isinir üzeri soguk kalir
Makarna kabini kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzerinde bekletin
Böylece makarnaniz kolayca isinacaktir
71) Yumurta yüksek isida sülfürik asit çikaran bir besin oldugu için on dakikadan fazla haslamayin
72) Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir siseyi deneyin
Hamurunuzun daha kolay açildigini göreceksiniz
73) Pisirdiginiz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme seker yada limon suyu koyun
74) Hazirladiginiz omletin tavaya yapismamasi için önce tavayi ocaga koyup iyice isitin sonra yagi döküp kizdirin
Daha sonra karisimi tavaya alin ve ocagin altini kisin
75) Kesilmis ve açik havada kalmis sogan zararlidir
Kullanmadiginiz sogan parçalarini saklamayin
76) Kavanozdaki hardal kurumaya basladiysa içerisine birkaç damla limon
77) suyu yada sirke ile toz seker ilave edin iyice karistirin
78) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazirladiginizda onlardan bir miktarini buz kaplarina yerlestirin
Kokteyllerin içerisine bunlari kullanin Böylece sulanip tatlarini kaybetmeyeceklerdir
79) Uzun süre saklanan kuru soganlar filizlenmeye baslar ve tazeligini yitirerek çürür
Kuru soganlari kese kagidina sardiktan sonra buzdolabinin sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasini önlemis olursunuz
80) Kati yumurtayi parçalamadan kesmek için kullanacaginiz biçagi önceden sicak suyun içerisine koyup islatin ve kesin
Dagilmayacaklardir
81) Aksamdan artan pirinç pilavini isitip yemegi sevmiyorsaniz onu çorbalarinizda degerlendirebilirsiniz
82) Kizarttiginiz tavugun tekrar isittiginizda lezzetini kaybetmesini istemiyorsaniz tavuk parçalarini bir süzgece koyun
Tencerenin içerisinde su kaynatin ve süzgeci üzerine oturtun
Buharda isitilan tavuk lezzetinde hiçbir sey kaybetmeyecektir
83) Makarnanizi soguk suyun altindan geçirmeniz gereken yegane zaman onu soguk olarak servis yapacaginiz zamandir
Yada üzerine kaynar bir sos döküp aninda servis yapacaginiz zamandir
O zaman pisirme sürecini durdurmak için soguk suyun altinda gezdirin ve suyunu iyice süzün
84) Satin aldiginiz kasar peynirini uzun süre saklamak istiyorsaniz onu küçük porsiyonlara ayirin ve buzlukta dondurun
Istediginiz kadarini çözülmesini bekleyip kullanabilirsiniz
85) Maydanozu yemeklerinize atesten almadan bir kaç dakika önce ilave edin
Çünkü pismis maydanoz acimtirak bir tat alir ve vitamini kaybolur
86) Kirmizi et ile hazirladiginiz yemeklerin daha lezzetli olmasini istiyorsaniz etin üzerine bir miktar biberiye serpin kemik uçlarina sarimsak sürün
Daha sonra az yag ile firinda kizartin
87) Satin aldiginiz kahveyi taze saklamak istiyorsaniz cam kavanoza bosaltip içine iki adet kesme seker atin
Agzini sikica kapatin
Kahvenin taze kaldigini göreceksiniz
88) Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsaniz limonu yikayip kuruladiktan sonra çatal ile bir kez delin sonra suyunu sikin
89) Satin aldiginiz kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayin
90) Patates pürenize degisik bir koku vermek istiyorsaniz içine bir miktar hindistancevizi atin
Tadinin çok degistigini göreceksiniz
91) Yaptiginiz böregin kivaminda pismesini istiyorsaniz firina koymadan önce birkaç saat buzdolabinda bekletin
Böylece çok daha lezzetli olacaktir
92) Kahvalti yada çay saati için hazirladiginiz hamur kizartmalarinin daha lezzetli olmasini istiyorsaniz hamura eklediginiz kabartma tozuna biraz toz seker katin
93) Elma formunuzu korumak için ideal bir istah kesicidir
Ayrica sabah aç karnina yendiginde bagirsaklari çalistirir
94) Bir adet kivide bir portakalda olan C vitaminin iki kati vardir
95) Yogurttan daha fazla yararlanmak istiyorsaniz suyunu atmayin
Yogurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadir
96) Evinizde mayonez hazirlarken bir kez de zeytinyagi yerine susam yagini deneyin
Mayonezinizin daha lezzetli oldugunu göreceksiniz
97) Yemeginizin yagi fazla kaçti ise içine bir kaç küp buz atarak yaglarin buzun üzerine toplanmasini saglayabilirsiniz
98) Patlican kabuklarini soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyagi konmus suda çok az haslayin
Daha sonra istediginiz küçükte dograyin ve pilav yaparken içine katin
Pilaviniz daha lezzetli olacaktir
99) Dondurdugunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarini istiyorsaniz dondurmadan önce kaynayan su içerisine batirarak 2-3 dakika sok haslama yapin ardindan hemen soguk suya tutun
Sulari iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasini alin ve dondurun
100) Kök ve yapraklari beraber yenilen sebzeler pisirilirken önce kökleri ince ince dogranip tencereye konulmali
Yapraklari ise daha sonra ilave edilmeli
Böylece besin degerleri kaybolmayacaktir
101) Evde pasta yaparken kullandiginiz meyve sekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsaniz hazirladiginiz hamura bir miktar misir unu ilave edin
102) Meyveler piserken sulari yogunlasir ve dibe çökmezler
103) Kek kalibinizin içine hamurunuzu dökmeden önce ortasina bir serit alüminyum folyo koyun
Böylece kekinizi pisirdikten sonra kolayca çikartabilirsiniz
104) Satin aldiginiz baligi hemen pisirmeyecekseniz parçalara ayrilmis olarak almayin
Temizlenmis bütün olarak alin
Çünkü derisiz et zararli bakterilere karsi daha açik ve duyarlidir
105) Naftalin kokusundan hoslanmiyorsaniz dolaplarin içine limon kabugu ve karanfil taneleri koyun
Böylece hem güve gelmeyecek hem de giysileriniz güzel kokacak
106) Lahana ve karnabahar pisirirken çikan kokuyu önlemek istiyorsaniz tencerenin kapagina bir dilim ekmek koyun
107) Sogan sarimsak kesmeden önce parmaklariniza limon suyu sürerseniz istemediginiz kokulardan kurtulmus olursunuz
108) Kizartma kokularinin bütün eve yayilmamasi için yagin içerisine bir iki dal maydanoz atin
109) Lambalarinizin üzerine kullanmadiginiz kokularinizdan veya biraz vanilya sürerseniz lambalarinizi yaktiginizda mis gibi koku yayilacaktir
( Fazla sürmeyin
)
110) Evinizin mis gibi kokmasini istiyorsaniz bir kaç tane karanfili az su ile kaynatin
111) Kötü kokan spor ayakkabilarinizin içerisine biraz bikarbonat koyun ve bir gece bekletin
Sabahleyin silkeleyin
Kötü kokulardan eser kalmayacaktir
112) Parfümü bitmis küçük parfüm siselerini atmaya kiyamiyorsaniz onlari çamasir dolabiniza koyun
Böylece çamasirlarinizin hos kokmasini saglarsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul