Konu
:
Kolin Otu Faydaları
Yalnız Mesajı Göster
Kolin Otu Faydaları
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kolin Otu Faydaları
Kolin Otu Faydaları
Kolin
Bir çeşit B vitaminidir
Yağların vücutta işlenmesini
yakılmasını böylelikle de karaciğerin yağlanmasını engelleyen bir faktördür
Yiyeceklerde bol miktarda olmasına karşın suya karşı dirençsizdir
Besinlerin pişirilmesi
işlenmesi ve saklanması esnasında kolaylıkla bozulur
Ayrıca bir çok ilaçlar onu etkisiz kılarlar
Barsaklardan kolaylıkla emilir ve kan-beyin bariyerini geçebilen yegane vitamindir
Bu özelliği ile beyindeki kimyasal olaylarda rol almaktadır
Kendisine hafıza vitamini de denilmektedir
Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür
Kolin Eksikliği
Tek başın bunun eksikliğini görmek pratikte mümkün değildir
Genellikle protein eksikliğine eşlik eder
Bu belirtiler ya deneysel olarak ya da diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte oluşur
*
* Yağ metabolizması bozulur
Yağ vücutta özellikle karaciğerde birikmeye başlar
* Hücre zarlarının bütünlüğü ve sağlamlığı bozulur
Kolin eksikliğinden dolayı oluşan bu sorun özellikle sinir liflerindeki myelin kılıfında kendini gösterir
Kolin Fazlalığı
Belirli bir araz tanımlanmamıştır
Besinlerle olmayıp
ilaç şeklinde yüksek dozlarda alındığında zeminde epilepsi (=Sara hastalığı) bulunan kişilerde bunu uyarabilmektedir
Kolinin Tedavide Kullanımı
Diğer B Vitaminleri ile birlikte geniş kullanım alanı vardır
Bu gün her kullanıldığı alanda etkileri bilimsel olarak net değildir
Genellikle kullanıldığı konular
*
* Sinir ileti sorunlarında
hafıza problemlerinde
adale seyirmeleri
kalp çarpıntıları ve Alzheimer hastalığında
Huntington Koresinde
* Hepatit
siroz gibi Karaciğer ve böbrek hastalıklarında
* Bazı ilaçların yan etkilerini gidermek için
örneğin Fenotiazin grubu ilaçların tardif diskinezi denilen yüz kaslarında kasılma ve spazmlar yapmasında
* Ayrıca baş ağrısı
gerginlik
istahsızlık
kabızlık
glokom vb
göz sorunlarında
kulak çınlaması vb
kulak şikayetlerinde
* Kanda kolesterol yüksekliği ve damar sertliği
safra kesesi taşları
hipertansiyon ve kalp krizi riskini azaltmak için önerilmektedir
Kolin Gereksinmesi ve Doğal Kaynakları
Belirlenmiş günlük gereksinim miktarları yoktur
Ortalama olarak günlük 500 mg
yeterli görülmektedir
Yiyeceklerle bu miktar alınabilmektedir
Gerektiğinde dışarıdan sağlanacak olursa inositol ile birlikte alınması daha uygun olmaktadır zira her ikisi birlikte daha etkili olmaktadır
Lesitin içersinde doğal olarak birlikte bulunurlar
1000 mg
dan fazla alınması önerilmez
bunun başka yan etkileri olabilir
Doğal olarak canlı her hücrede bulunduğu için her türlü sebze ve hayvan etinde vardır
İnsan vücudu kolini glisin isimli amino asitten elde edebilir
Soya fasülyesindeki lesitin de boldur
Yumurta
balık
yeşil yapraklı sebzeler
karaciğer kolin içeriğinden zengindir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul