Konu
:
Pekmez Nedir? Pekmez Yapımı | Pekmez Türleri | Pekmezin Faydaları
Yalnız Mesajı Göster
Pekmez Nedir? Pekmez Yapımı | Pekmez Türleri | Pekmezin Faydaları
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Pekmez Nedir? Pekmez Yapımı | Pekmez Türleri | Pekmezin Faydaları
Pekmez Nedir?
Bakımlıyız
Com -
Pekmez Nedir? Pekmez Yapımı | Pekmez Türleri | Pekmezin Faydaları
Pekmez Yapımı | Pekmez Türleri |
Pekmezin Faydaları
incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen
Anadoluya özgü
yoğun ve tatlı bir şuruptur
Ü
zümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık
dut pekmezi biraz acımsı olur
Üzümden yapılan; Niğde Bahçeli Adana'nın (Pozantı ilçesi-Kamışlı köyü nün tamamen organik olarak üretilen Pekmezi)
Elazığ
Nevşehir ve Zile
pekmezleri meşhurdur
çiğneme
havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir
Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir
Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil edilmelidir
Bu işleme kestirme adı verilir
Toprak katma işlemiyle şıranın durulması
çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanır
Toprak katılmayan pekmez ekşi ve bulanık görünümlü olur
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 100 kg üzüm şırasına 1-5 kg pekmez toprağı katılmasını öngörmektedir
tortu atılır
Ayrılan berrak şıra kaynatma kazanlarına aktarılır
vakumlu ortamda daha düşük ısılarda açık renkli pekmez üretilebilir
güneş altında suyunun uçurulmasıyla elde edilir
"
K
atı pekmez
" tatlı cıvık pekmeze maya katılarak
hava emdirilip ağartılmış pekmezdir
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 25 kg pekmez için 5 yumurta akı
500 g pudra şekeri ve 500 g eski pekmezden oluşan bir maya önermiştir
Maya eklenip sürekli karıştırılan pekmez bir gün bekletilir
ertesi gün tekrar iyice karıştırılır ve paketlenir
yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte
karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1
276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır
B1
B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin
faydalı bir ilaç olarak bilinir
İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar
yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır
Ayrıca
mineralleri yoğun olarak içermektedir
Pekmez özellikle günlük kalsiyum
demir
potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır
Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin
veremli hastaların
iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir
Beyaz renkli görünen "katı pekmez
" türü
malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır
Krom
glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler
Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir
A
raştırmalar pekmezin thiamin
riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır
yoğun tadı dolayısıyla genellikle tek başına tüketilmez
Şifa amaçlı kullanılırken ilaç gibi kaşıkla içilebileceği gibi
tahin ile karıştırılarak da sofrada gıda olarak tüketilebilir
Karsambaçda pekmezin üzerine ekilebilecek malzemelerden biridir
Pekmez C vitamini içeren limon ve portakal suyu gibi içeceklerle beraber tüketilirse
vücut demir elmilimini daha fazla ve hızlı bir şekilde yapma olanağı bulur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul