Konu
:
Kokulu Yoğurt Otunun Yararları
Yalnız Mesajı Göster
Kokulu Yoğurt Otunun Yararları
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kokulu Yoğurt Otunun Yararları
Kokulu Yoğurt Otunun Yararları
Galium odanınım ya düAsperula odoraîa)
Kökboyasıgiller familyasındandır
Diğer adlan Kokulu yapışkanotu
Orman ecesi
Güzel yıldız
Yıldız otu
ince otu
isviçre çayı
(Galium
Yunanca “süt” anlamına gelen gala sözcüğünden gelir
Bitkinin çeşitli türlerinin sütü koyuiastırıcı özelliği vardır
Türkçede “yoğurt otu” denmesinin sebebi budur
Odoratum ya da odorata ise “kokulu” demek
) 30-40 cm boylarında
karemsi
narin
dik gövdeli
yan dallan olmayan
çok yıllık
otsu bir bitkidir
Belli aralıklarla gövdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisan-mayıs aylarında
sap uçlarında açan
küçük
beyaz
topluca şemsiyemsi bir görünüm alan çiçekleri vardır
Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır
Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken
kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar
Bitkinin anayurdu Avrupa
Asya ve Kuzey Afrika’dır
Ülkemizde en çok Karadeniz
Akdeniz ve Marmara bölgelerinde
900-2000 metrelerde gölgelik yerlerde
özellikle kayın ormanlarında yetişir
Kültürü mümkündür
Tohumlar
yarı gölgeli ve nemli
humuslu topraklara yaz sonunda ekilir
Ancak bitkinin çiçeklenmesi bitince
ana gövdeden ayırarak çoğaltmak daha kolay sonuç verir
Yapraklar ve çiçekler gerektikçe kopanlır
55
Çiçekli dallar Ortaçağ’da (5-1 5
yy) kiliseleri süslemede kullanılmıştır
Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek için bu bitkiye başvurmuştur
Bitki koku vermesi için bira
şarap
rakı
likör
esans
çay
tütün
salata ve tatlılara eklenir
Güzel kokusundan dolayı çelenklere
şiltelerin
yastıkların içlerine; odalara hoş koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına konur
Dallar tomurcuklandığında toprak üstü kısımları kesilerek toplanır
Çiçekleri solmuş dallar alınmamalı
kökten çıkarılmamalıdır
Toplanan bitki temizlenip
gölge
havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır
Almanlar kurutup öğüttükleri bu bitkinin acılığını pek sever
et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar
Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar
Bileşiminde kumarin
acı ve sakız maddeleri
mikrop öldürücü cevherler
özellikle de yapraklarda C vitamini bulunur
Sakinleştirici
güçlendirici
idrar söktürücü
yumuşatıcı
bağırsak spazmlarını
ishali giderici
karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır
Bunun için iki-üç çay kaşığı kıyılmış bitki bir çay bardağı soğuk suya bırakılır
sekiz saat bekletildikten sonra günde birkaç seferde içilir
Dikkat
kumarin zehirleyici olduğu için doz aşımından kaçınmak gerekir!
Bitki dışardan güve benzeri haşerata karşı kullanılır
Lapası yara ve çıbanlara uygulanır
Son dönemlerde
yoğurtotu {Galium) türlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir
(Cola acuminata ve C
nitida)
Kolaağacıgiller familyasındandır
8-20 metre boylarında iki ağaç türüdür
Beş bölmeli meyveleri vardır
her bölmede ceviz iriliğinde kırmızı ya da beyaz tohumlar bulunur
Kafein zengini bu tohumlar pek değerlidir
Yetiştiği bölgelerde para yerine kullanılmıştır
Anayurdu Batı Afrika olmakla birlikte
Amerika’nın tropik bölgeleri başta olmak üzere başka bölgelerde de yetiştirilir
Ağızda çiğnenen kola tohumunun açlık ve yorgunluk giderici
uyarıcı ve güçlendirici etkileri vardır; tıpta da iştah açıcı
uyarıcı ve ishal kesici ilaç olarak değerlendirilir
En yaygın kullanım alanıysa “kola” adıyla bilinen gazoz türü içeceklerdir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul