Konu
:
Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri
Yalnız Mesajı Göster
Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri
A) ÇAY HAZIRLAMAK
1- Haşlayarak Demleme
Belirtilmiş oranda taze veya kurutulmuş bitki bir cam kaba veya metal olmayan bir başka kaba konur
kaynamaya başlayan su ocaktan alınır ve hazırlanmış olan bitkilerin üzerine dökülür
Taze bitkilerin demlenmesi için fazla beklemeye gerek yoktur (Bir buçuk-iki dakika yeterlidir)
Çay açık renkli olmalıdır; açık sarı veya açık yeşil
Kurutulmuş bitkilerin demlenmesi ise biraz daha uzun sürer (3-6 dakika kadar)
Bu yöntemle hazırlanmış bir çay hem daha yararlıdır hem de daha güzel görünür
Belirtilmiş oranda kök
gerekli görülen süre boyunca soğuk suda bekletildikten sonra
kısa süre kaynatılır ve 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır
Günlük çay miktarı bir termosa konur ve gün boyunca ağır ağır yudumlayarak içilir
Genel olarak
dolu bir çay kaşığı (yarım tatlı kaşığı) ince kıyılmış bitki
orta boy bir su bardağı (200 cc) dolusu suya yeterlidir
Değişik durumlarda ve bitkilerde
bu miktarlar reçetelere göre değişebilirler
2- Soğuk Suda Yumuşatma
Bazı bitkiler (Örneğin ebegümeci
ökseotu ve eğir kökü)
sıcaklığın etkisi ile şifalı güçlerini yitirebilecekleri için
kaynatılmamalı ve haşlanmamalıdır
Bu tür bitkilerden elde edilen çaylar soğuk su ile hazırlanır
Belirtilen ölçüde bitki
soğuk suda 8-12 saat süre ile bekletilir (Genellikle geceleri)
Süre dolduktan sonra içilebilecek derecede ısıtılarak
önceden kaynar suyla çalkalanmış bir termosa doldurulur
Soğuk suda bekletme ve haşlama karışımından oluşan çay türü ise
şifalı bitkilerden en iyi yararlanma biçimi olarak belirtilebilir
Bitkiler belirtilmiş su miktarının yarısının içinde gece boyunca bekletilir ve sabahleyin süzülür
forumsinsi
net Suyu süzülmüş olan bitkiler
belirli su miktarının öbür yarısı ile haşlanır (kaynatılmaz) ve yeniden süzüldükten sonra
soğuk ve sıcak çay karıştırılır
Bu yöntemle hazırlanan çaylarla
yalnızca soğuk veya sıcak suda eriyebilen maddeleri kazanabilme olanağını elde edebiliriz
B) TENTÜR HAZIRLAMAK
Tentürler
35-40 derece alkol içerikli damıtılmış içkilerin veya aynı derecede etil alkol
kanyak veya elma sirkesi kullanımı ile elde edilirler
Bir şişe veya ağzı kapanabilir bir kavanoz
ince kıyılmış bitkilerle gevşekçe doldurulur (Kuru bitkiler için kavanozun 1/5' i
taze bitkiler için kavanozun 2/5' i) ve üstüne etil alkol
kanyak veya elma sirkesi eklenir
Sıvı
bitkilerin üstüne çıkmalı ve kavanozun çalkalanacak kadar bir kısmı boş kalmalıdır
Ağzı iyice kapatılan şişe veya kavanoz
14 gün güneşte bekletilir ve her gün 2-3 kez çalkalanır
Süre sonunda ince delikli bir süzgeç veya tülbentle birkaç kez süzülür ve bitki posasının suyu sıkılır
1-2 gün bekledikten sonra bir kez daha süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılır
Elde edilen bu başlangıç tentürü
serin bir ortamda saklandığında
kullanım süresi 2-3 yıl civarındadır
Tentürler
içten doğrudan veya çaya ve suya eklenerek
dıştan da kompres veya friksiyon (sürülme) biçiminde kullanılırlar
Tentürün İnceltilerek Güçlendirilmesi
Bazı bitki tentürlerinin kullanımında yukarıda açıklanan başlangıç tentürü tercih edilir
Ama tentürler genellikle inceltilip-güçlendirilerek kullanılır
İnceltme-Güçlendirme Yöntemi
1 ölçü başlangıç tentürü
9 ölçü 30-35 derecelik etil alkol-su karışımı
kanyak veya elma sirkesi ile koyu renkli küçük bir şişede inceltilir ve iyice çalkalanır
Elde edilen tentür
desimal ölçüye göre; D1' dir ve şişenin üstüne
kullanılan bitkinin adı
tentür yapımının tarihi ve incelti derecesi (D1) bilgilerini içeren bir etiket yapıştırılır
D1 inceltisinden alınan 1 ölçü
aynen yukarıdaki gibi 9 ölçü etil alkol-su
kanyak veya elma sirkesi karışımıyla inceltilirse D2 inceltisi elde edilir
Böylece devam edilerek
kullanımı önerilen incelti derecesine ulaşılır
(D3
D4
D5
D6
gibi)
Homeopaty biliminde (tentür ile tedavi) 2 yüzyıl boyunca yapılan sürekli araştırmalar ve insan üzerinde yapılan deneylerle
hangi hastalıklara karşı hangi bitkisel
hayvansal veya mineral tentürün
hangi incelti derecesinde
hiç bir yan etki yapmadan başarılı olabileceği kesinlikle saptanmıştır
Homeopaty (Homeopathic- Homeopathie-Homöopathi) yöntemleriyle yapılacak tedavilerde
konu literatüründe yerini almış olan bu incelti derecelerine ve kullanım dozajlarına mutlaka uyulmalıdır
Bazı hastalıklara karşı çok yüksek incelti dereceleri (Örnek: D30 gibi) önerildiğinde
konunun yabancısı olan kişiler şaşkınlığa kapılabilirler
ama bu tespitler kesinlikle doğrudur çünkü tentürlerin etkinlikleri genelde inceldikçe artar!
Tentürler
kullanım miktarları göz önüne alındığında
bitki çaylarından çok daha etkilidirler
Alkol almak istemeyen veya kesin alkol yasağı altında olan kişiler için sıcak su karışımı idealdir
çünkü alkol sıcak suyun içerinde kısa bir sürede uçar ve geriye yalnızca bitkisel etken maddeler kalır
Tentürler ayrıca
tam veya yarım banyolara eklenerek de kullanılabilir
C) ÖZSU ÇIKARMAK
Bitkilerin taze özsuları
damla biçiminde kullanılmaya veya hasta organları nemlendirmeye uygundur
Bu özsular
evlerde kullanılan meyve sıkma aleti ile de elde edilebilirler
Bitkilerin özsuyu her gün taze olarak sıkılabilir
Ağzı iyice kapalı küçük renkli şişelerin içinde
buzdolabında bir kaç gün saklanabilir
D) BİTKİ LAPASI
Saplar ve yapraklar
bir tahta tabla üstünde
bir bitki lapası haline gelene kadar merdane ile ezilir
Elde edilen lapa
bir keten bezin üstüne yayılarak
hasta organın üstüne yatırılır
sargı bezi ile sarılır ve sıcak tutulur
Bu lapa kompresi gece boyunca etkilemeye bırakılabilir
E) BİTKİ-BUHAR KOMPRESİ
İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra
süzgecin üstü kapanır
Bir süre sonra
yumuşamış olan bu sıcak bitkiler bir bezin üstüne yerleştirilerek
hasta organın üstüne yatırılır
Hepsi
bir yünlü kumaşla örtülür ve başka bezlerle sıkıca sarılır
Hasta kişi üşümemelidir
Örneğin: Atkuyruğu buğu kompresleri çok etkilidir
Buğu kompresleri
iki saat veya gece boyunca hasta organın üstünde kalabilirler
F) MERHEM VE YAĞ HAZIRLAMAK
İki avuç taze bitki ince kıyılır
500 gr içyağı veya bir doğal margarin
sanki kızartma yapılacakmış gibi
bir kabın içinde kızdırılır
Bitkiler bu kızgın yağın içine atılarak karıştırılır
1-2 dakika sonra ateş söndürülür
kabın kapağı kapatılır ve soğumaya bırakılır
Soğuduktan sonra buzdolabına koyulur
Ertesi gün
kap yine ısıtılır (kızartılmaz) ve bir tülbentten geçirilerek süzülür ve hazırlanmış olan merhem kaplarına dağıtılır
Bitki yağı hazırlamak için
çiçekler veya yapraklar gevşek biçimde bir şişeye doldurulur ve bitkilerin iki parmak üstüne çıkacak miktarda
sızma zeytinyağı eklenir
14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür
G) OTURMA BANYOSU
Tam banyo için
gerekli bitkiler geceden soğuk suya koyulur
Bir banyo için bir kova dolusu (6-8 litre) taze bitki veya 200 gr kurutulmuş bitki gereklidir
Ertesi gün bu miktar ısıtılır (kaynatılmaz) ve süzüldükten sonra banyo suyuna eklenir (küvet)
Banyo süresi 20 dakikadır
Kalp ve göğüs bölgesi suyun dışında kalmalıdır
Ilık ya da sıcak su ile belirtilen sınırları aşmayacak şekilde doldurulmuş küvete bitki suyunu süzüp boşalttıktan sonra 20 dakika süreyle oturmalısınız
Bu esnada ilgili sayfalarda belirtilen bitki çayını da yudum yudum içebilirsiniz
Banyodan sonra kurulanılmaz ve durulanılmaz
Bir bornozun içinde
sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir
Yarım banyo için
yarım kova (3-4 litre) taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki gereklidir
Yarım banyonun hazırlanışı ve uygulanışı da aynı tam banyo gibidir
Ancak
banyo suyu böbreklerin üstüne kadar çıkmalıdır
Yarım banyo süresi de 20 dakikadır
Banyodan sonra kurulanılmaz ve bir bornozun içinde
sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir
İlgili sayfalardaki bitki özelliklerine uygun önerilere dikkat edilmesi gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul