Konu
:
Turkiyemizde Tarim
Yalnız Mesajı Göster
Turkiyemizde Tarim
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Turkiyemizde Tarim
Türkiye'de Tarım
İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir
Türkiye Topraklarından Yaralanma Oranları: Topraklarımızdan faydalanma oranı daha çok iklim ve yer şekilleri özelliklerine bağlıdır
Ülkemizde yüksek dağlık kesimler geniş alan kaplar
Dik yamaçlar çoktur
Buralarda topraktan faydalanma çok kısıtlıdır
Buna göre ülkemiz arazisinin % 36 ‘sı ekili-dikili alan
% 32’si çayır ve otlak
% 26 ‘sı orman ve % 6’sı diğer alanlar (yerleşim birimleri
tarıma elverişsiz çıplak kayalıklar gibi) dır
Not: Tarımdaki makinalaşmanın etkisiyle çayır ve otlakların alanı daralırken
tarım alanlarımız genişlemektedir
Bölge Yüzölçümüne Göre Ekili Dikili Alanların Oranları:
1
Marmara Bölgesi: %30
2
İç Anadolu Bölgesi: %27
3
Ege Bölgesi: %24
4
G
Doğu Anadolu Bölgesi: %20
5
Akdeniz Bölgesi: %18
6
Karadeniz Bölgesi: %16
7
Doğu Anadolu Bölgesi: %10
Türkiye’de Tarımı Etkileyen Faktörler:
1
Sulama: Türkiye tarımında en büyük sorun sulama sorunudur
Tarımda sulama ihtiyacının en fazla olduğu bölgemiz G
Doğu Anadolu Bölgesi iken
bu sorunun en az olduğu bölgemiz Karadeniz Bölgesidir
Akarsularımızın derin vadilerden akması ve rejimlerinin düzensiz olmasından dolayı sulamada yeterince faydalanamıyoruz
Bunun için mutlaka akarsular üzerindeki baraj sayısı artırılmalıdır
Sulama Sorunu Çözüldüğünde; Üretim artar
Nadas olayı ortadan kalkar
Tarımda iklime bağlılık büyük oranda azalır
Üretimde süreklilik sağlanır
Üretim dalgalanmaları önlenir
Daha önce sebze tarımı yapılmayan bir yerde sebze tarımı da yapılmaya başlanır
Tarım ürün çeşidi artar
Köyden Kente göçler azalır
Yılda birden fazla ürün alınabilir
Bu konuda en şanslı bölgemiz Akdeniz
en şanssız bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesidir
2
Gübre Kullanımı: Tarımda sulama sorunu çözüldükten sonra üretimi daha da artırmak için gübre kullanımı artırılmalıdır
Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olması tabii gübre imkanını oluşturmaktadır
Ancak yurdumuzda tabii gübrenin yakacak olarak kullanılması bu olumlu durumu ortadan kaldırmaktadır
Ülkemizde üretilen suni gübre yeterli olmadığı için ithal (Fas
Tunus
Cezayir gibi ülkelerden) etmekteyiz
Bu da maliyeti artırdığından çiftçilerimiz yeterince gübre kullanamamaktadır
Gübre ihtiyacı
tabii gübrenin yakacak olmaktan kurtarılması ve gübre fabrikalarının artırılması ile karşılanabilir
3
Tohum Islahı: Sulama ve gübre sorunu çözüldükten sonra verimi daha da artırmak için kaliteli tohum kullanılmalıdır
Ülkemizde kalite tohum üretme konusunda devlet üretme çiftlikleri ve tohum ıslah istasyonları çalışmalar yapmaktadır
Ancak kaliteli tohum ithali devam etmektedir
4
Makine Kullanımı: Ürünün zamanında ekimi
hasadı ve yüksek verim için makine kullanımı şarttır
Ancak makine kullanımı yurdumuzda yeterli ölçüde gelişmemiştir
Sebepleri: Makine kullanıma elverişsiz alanların varlığı
Makine kullanımının ekonomik olmadığı küçül alanların varlığı
İş gücünün bazı bölgelerde daha ucuz olması
Makine fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olması
5
Zirai Mücadele: Tarımdaki hastalıkların
yabani otların ve haşerelerin meydana getireceği üretim düşüklüğünü önlemek için ilaçlı mücadele şarttır
Zirai mücadelede daha çok ilaç kullanılmaktadır
6
Toprak Bakımı: Tarla yağışlardan önce sürülmeli
yabancı otlardan arındırılmalıdır
Erozyona karşı korunmalıdır
7
Toprak Analizi: Toprak analizleri ile en iyi verim alınabilecek ürün belirlenir
Ayrıca toprağın ihtiyacı olan mineraller tespit edilerek kullanılacak gübre belirlenir
8
Destekleme Alımı ve Pazar: Verimi etkilemez
Üretim miktarını etkiler
Çiftçi ürettiği malı pazarda zarar etmeden satabilmelidir
Çiftçinin elverişsiz piyasa şartlarından olumsuz etkilenmemesi için devlet bazı ürünlerde destekleme alımı yapmaktadır (Destekleme alımı: Devletin çiftçinin malını belirli bir taban fiyat üzerinden alması olayıdır
) Destekleme alımı yapılan ürünler: Pamuk
tütün (2002 yılından itibaren kaldırıldı)
Ş
Pancarı
buğday
çay
fındık
K
Üzüm
K
İncir
K
Kayısı
Haşhaş gibi dayanıklı ve sanayiye dayalı ürünlerdir
Destekleme alımı yapılan ürünlerin üretiminde dalgalanmalar az olur ve fiyatı sürekli artar
9 Çiftçi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalıdır
TARIM İŞLEME METODLARI
1
İntansif (Modern-Yoğun) Tarım Metodu: Nüfusa göre ekili dikili alanların sınırlı olduğu ülkelerde uygulanır
Birim alandan alınan verim çok yüksektir
Ör
Hollanda
Danimarka
Japonya
İsveç ve İsrail gibi ülkelerde bu tür tarım metodu uygulanmaktadır
Yurdumuzda ise Akdeniz ve Ege Bölgelerinde uygulanan seracılık faaliyetleri intansif tarım metoduna örnektir
2
Ekstansif (ilkel-Kaba-Yaygın ) Tarım Metodu: Nüfusa göre tarım alanlarının fazla olduğu ülkelerde uygulanan tarım metodudur
Birim alandan alınan verim düşüktür
Üretim miktarında iklimin etkisi vardır
Yurdumuzda uygulanan tarım metodu genelde bu şekildedir
Not: İntansif tarım metodu ile ekstansif tarım metodu arasındaki en önemli fark birim alandan alınan verimdir
3
Nadas Tarım Metodu: Verimi en düşük tarım medodudur
Tamamen iklime bağlılık gösterir
Yağışın az
sulamanın yetersiz olduğu alanlarda uygulanır
Türkiye'de nadas tarımının en fazla uygulandığı bölge İç Anadolu Bölgesidir
Nadas olayı en az Karadeniz bölgesinde uygulanır
Nadas
toprağın su ve mineral kazanmasını sağlamak amacıyla boş bırakılmasıdır
4
Plantasyon Tarım Metodu: Tropikal kuşakta ticari amaçla çok geniş alanlarda bir veya bir kaç çeşit ürün yetiştirmeye dayalı tarım metodudur
Ör: Brezilya'da; çay
kahve ve muz
Seylan (Srilenka)'da; çay
Malezya'da; kauçuk gibi
TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
• İklim (Sıcaklık
Yağış miktarı
Yağış rejimi)
• Yükselti (Sıcaklığı etkilediği için)
• Denize göre konum (iklimi etkilediği için ) :Yağış isteği fazla olan ve düşük kış sıcaklıklarına karşı dayanıksız bitkiler deniz etkisindeki yerlerde yetişir
• Toprak şartları
• Beşeri faktörler
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul