Konu
:
Türkiye'de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?
Yalnız Mesajı Göster
Türkiye'de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türkiye'de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?
Türkiye'de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?
BUĞDAY
İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister
Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekir
Bu özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz
Ayrıca düşük sıcaklılardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz
Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken
bazı yıllar düşer
Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir
İl olarak en fazla Konya
Ankara ve Adana?dır
ARPA
Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır
Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği her yerde yetişir
Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu?nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir
Üretim en fazla İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir
MISIR
Yetişme döneminde bol su ister
Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkânı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir
Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir
Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi başta gelir)
Üretimde 2
bölge Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine tarımı yapılmaktadır
) Bölge halkının temel besin maddesi olduğundan ticarette değeri yoktur
ÇELTİK (PİRİNÇ)
Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister
Hasat dönemin de kuraklık gerekir
Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir
Fakat su sorunu vardır
Bu sebeple tarımı akarsu kenarlarında gelişmiştir
Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir (yerleşim birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedir
Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir
Başta Edirne ilimiz gelmektedir
Ayrıca Balıkesir
Çanakkale ve Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır
Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir
Başta Samsun olmak
üzere
Çorum
Sinop
Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir
Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır
Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz
ÇAVDAR
Serin yayla iklimi ister
Yem sanayisinde kullanılır
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir
BAKLAGİLLER
NOHUT
İlk yetişme döneminde yağış ister
Hasat döneminde kuraklık gerekir
Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır
Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir
MERCİMEK
Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G
Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir
Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek)
Üretim de ikinci bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek)
FASULYE
Yurdumuzda sulama imkânı olan her yerde tarımı yapılabilir
Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu?dur
SANAYİ BİTKİLERİ
TÜTÜN
Kıraç arazilerde yetişebilir
İlk yetişme döneminde su ister
Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır
Üretimde 1
Ege Bölgesidir
( Manisa
İzmir
Aydın
Muğla
Denizli ve Uşak çevresi) 2
G
Doğu Anadolu Bölgesi 3
Karadeniz Bölgesidir
ŞEKER PANCARI
Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak?ta başlamıştır (ilk fabrika Uşak?ta 1926 yılında kuruldu)
Bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı yapılmaktadır
Belirli iklim ve toprak isteği yoktur
Sulama imkânı olan her yerde tarımı yapılabilir
Üretimde 1
İç Anadolu Bölgesidir
Şeker pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır
Ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir
Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz
Sebebi buralarda daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir
PAMUK
Alüvyal toprakları sever
Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar
Yetişme döneminde bol su
hasat döneminde kuraklık gerekir
Üretimde 1
Güneydoğu Anadolu Bölgesidir (En fazla Ş
Urfa Çevresi)
GAP ile birlikte tarımı hızla gelişmektedir
2
Ege Bölgesi (Kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında) 3
Akdeniz Bölgesi(başta Adana olmak üzere Hatay
İçel
Antalya Çevresi)
Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir
Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi)
ÇAY
Tropikal iklim bitkisidir
Bol ve düzenli yağış ister
Bulutlu gün sayısı fazla olmalıdır
Kışlar ılık geçmelidir
Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur
Bugün Rize başta olmak üzere Ordu?dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır
Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924)
Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir
HAŞHAŞ
Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir
Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya
Uşak
Denizli
Burdur
Isparta
Konya çevresinde tarımı yapılır
Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır
Son yıllarda tütün bitkisine alternatif bitki olsun diye Manisa?nın kırsal kesimlerinde (Gördes
Demirci
Kula
Selendi gibi) haşhaş tarımına müsaade edilmiştir
KETEN KENEVİR
Lifleri dokuma sanayisinde
ip ve halat yapımında kullanılır
Yurdumuz üretiminin tamamına yakını Karadeniz Bölgesinden karşılanılır
Başta Kastamonu olmak üzere Samsun Amasya ve Çorum çevresinde tarımı yapılır
Ege Bölgesinde ise Kütahya çevresinde tarımı yapılmaktadır
Kenevirden uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir
YAĞ BİTKİLERİ
AYÇİÇEĞİ
İlk yetişme döneminde su
hasat döneminde kuraklık ister
Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır
Üretimde 1
Marmara Bölgesi (Ergene Bölümü)
2
Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz) 3
İç Anadolu Bölgesi?dir
Son yıllarda Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı hızla gelişme göstermektedir
Sebebi pamuk bitkisine göre daha az masraflı olmasıdır
ZEYTİN
Akdeniz iklim bitkisidir
Ancak Akdeniz Bölgesinde tarımı fazla gelişmemiştir
Daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından dolayı
Bugün üretimde 1
Ege Bölgesi (Kıyı Ege Bölümündeki ova ve kenarlarında- Manisa
Aydın
İzmir
Muğla
Denizli çevresi)
2
Marmara Bölgesi-Güney Marmara kıyıları (en kaliteli sofralık zeytin bu bölgeden Gemlik çevresinden elde edilir)
3
Akdeniz Bölgesi (Antalya çevresi en fazla)
Ayrıca Doğu Karadeniz?de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve G:Doğu Anadolu Bölgesi?nde G
Antep çevresinde tarımı yapılır
Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla
bir yıl azdır
Dünya zeytin üretiminde İtalya
İspanya ve Yunanistan?dan sonra 4
sıradayız
SOYA FASULYESİ
Önceleri daha çok Doğu Karadeniz?de Ordu-Giresun çevresinde tarımı yapılırdı
1982 yılından sonra yağ sanayisinde kullanılmaya başlanılınca tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir
Kısa sürede geliştiği için bölgede ikinci ürün olarak yetiştirilir
Adana başta olmak üzere İçel
Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir
Türkiye üretiminin % 92 ?sini Akdeniz Bölgesi karşılar
YER FISTIĞI
Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir
En fazla tarımı bu bölgede Adana çevresinde gelişmiştir(%91)
Ayrıca G
Doğu Anadolu Bölgesinin batısında
Ege Bölgesi?nde Muğla Manisa ve Aydın çevresi
G
Marmara Bölümü?nde Balıkesir
Çanakkale çevresinde tarımı yapılır
Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir
SUSAM
Sıcak iklim bitkisidir
Yurdumuzda başta G
Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır
Yağ elde edilir
Ayrıca helva yapımında kullanılır
MEYVECİLİK
ÜZÜM
Kışın -40ºC ye kadar dayanabilir
Bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır
Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa
İzmir
Denizli ) gelir
2
G
Doğu Anadolu Bölgesidir
3
İç Anadolu Bölgesidir
ELMA
Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Niğde
Nevşehir
Amasya
Tokat
Kastamonu
Bursa
Burdur
Isparta
Antalya önemli elma üretim merkezlerimizdir
İNCİR
Akdeniz iklim bitkisidir
Kış ılıklığı ister ve yaz kuraklığı ister
En fazla tarımı Ege Bölgesi?nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir
) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır
Ayrıca Akdeniz Bölgesi
G
Marmara ve G
Doğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu Karadeniz kıyıları hariç) tarımı yapılabilir
Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır ve önemli ihracat ürünümüzdür
FINDIK
Anavatanı Türkiye?dir
En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir
Yurdumuz üretiminin %90′ını Karadeniz bölgesi karşılar
En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır
Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı yapılır
Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alır (%60-70)
ANTEP FISTIĞI
En iyi yetişme şartlarını G
Doğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90)
Başta Şanlıurfa ve Gaziantep gelir
Ayrıca Akdeniz ve Ege Bölgelerinde çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir
Önemli ihracat ürünümüzdür
TURUNÇGİLLER
Tropikal iklim bitkisidir
Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88) Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir
Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir?e kadar olan güney kıyılarında
G
Marmara Bölümünün soğuktan korunmuş kıyılarında
Doğu Karadeniz
Bölümünde Rize çevresinde ve G
Doğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılmaktadır
Ege Bölgesinde kıyıdan 200 km içerilere kadar tarımı yapılabilmektedir
Sebebi bölgede dağların kıyıya dik uzanması sonucu deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulabilmesidir
Doğu Karadeniz Bölümünde yetiştirilebilmesi kış ılıklığı ile ilgilidir
MUZ
Tropikal iklim bitkisidir
Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir
Bugün tarımı daha çok Alanya ? Anamur arasında gelişmiştir
KAYISI
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
En fazla tarımı D
Anadolu Bölgesi?nde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir
BADEM
Kıraç arazilerde yetişebilmektedir
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilmektedir
En fazla İç Anadolu Bölgesinde Niğde -Nevşehir çevresinde gelişmiştir
SEBZECİLİK
Sebzeler çok fazla su isterler
Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir
Bu bölgeyi Ege ve Marmara Bölgeleri takip eder
En az geliştiği bölgemiz D
Anadolu bölgesidir
Sebebi yaz mevsiminin çok kısa sürmesidir
Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde de sulama yetersizliğinden dolayı sebze tarımı gelişmemiştir
Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir
Seracılığın buralarda gelişme sebepleri; kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul