Konu
:
Meyve Suları Sanıldığı Kadar Masum Değilse?
Yalnız Mesajı Göster
Meyve Suları Sanıldığı Kadar Masum Değilse?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyve Suları Sanıldığı Kadar Masum Değilse?
İlave olarak
ürettikleri meyve aromalı ve toz içecekleri de bu üç gruptan birine dahil gibi göstererek pazara sunan bazı firmalar tüketicinin bilgi eksikliğinden faydalanmaya çalışmaktadır
O nedenle içerdiği meyve oranı %100 olan ve hiçbir gıda katkı maddesi içermeyen meyve suları
meyve çeşidine göre %25 - %50 oranında meyve içeren meyve nektarı ve içerdiği meyve oranı en az %10 olan meyveli içecekler tercih edilmelidir
%10’un altında meyve içeren; tat
koku ve renk verici katkı maddeleri ile hazırlanan meyve aromalı içeceklerden ve su ile karıştırılarak hazırlanan toz içecekleri tercih etmemek daha sağlıklı olacaktır
Konsantre meyve sularına ilave edilecek suyun içilebilir nitelikte olması
elde edilen meyve suyunun
aynı meyveden elde edilen meyve suyu ile benzer duyusal ve analitik özellikleri göstermesi gibi bazı nitelikler elbette önemlidir
Ancak önemle üzerinde durulması gereken bir durum daha vardır: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 5
bölümünde meyve suyu ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılan meyvelerdeki pestisit (yani tarım ilacı) kalıntı miktarları için belirlenen bazı limitler söz konusudur
Türkiye’de tarım ilacı (pestisit) tüketimi 2002 yılında 1979’a kıyasla % 45 oranında artmıştır
Bu artışa karşılık ülkemizde pestisit tüketimi gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür
Ancak
entansif tarım yapılan Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde Türkiye ortalamasının üzerindeki değerlerle karşılaşılmaktadır
Modern tarımsal savaşımda
pestisitlerin çevreye zarar vermeyecek düzeyde ve gerçekten gerekli olduğunda kullanılması benimsenmiştir
Bunun bir sonucu olarak
başta ABD olmak üzere
gelişmiş ülkelerde pestisitler “düşük risk” ya da “doğa dostu” adı altında toplanmışlardır
Örneğin ABD Çevre Koruma Örgütü (EPA)
böyle pestisitlerin hem ruhsatlandırılmasını kolaylaştırmış ve hem de kullanılmalarını teşvik etmeye başlamıştır (EPA
1999)
Diğer yandan
pestisit kullanımını sürekli artırarak verimin de sürekli artmayacağı anlaşılmıştır
Bu nedenle
maliyetleri yükseltmemek için gereksiz ilaçlamalardan kaçınılmaya başlanmıştır
Pestisitlerin gerek çevre
gerek sağlık ve gerekse ekonomik açıdan getirebilecekleri olumsuzluklar gelişmiş ülkelerde gayet iyi bilinmektedir
Bunun için
başta AB olmak üzere
tüm gelişmiş ülkelerde tüketilecek tarım ürünleri çevre ve sağlık açısından sürekli denetlenmektedir
Bu denetimlerde sivil toplum örgütlerinin de payının ve baskısının olması konuyu daha da ciddi hale sokmuştur
Peki meyve yerken veya meyve suyu içerken nelere dikkat etmeliyiz? Yiyeceğiniz meyvenin duru su ile iyice yıkanması yeterlidir
Meyvenin üzerinde bazı zirai atıkların kalabileceği endişesi ile
sabun veya deterjan kullanılması faydadan çok zarar verecektir
Meyvelerin kabukları soyulacak olsa bile
önceden yıkanmasında yarar vardır
Meyve suyu alırken de etiketlerinin kontrol edilmesi gerekir
Gıda adı
firma adı ve adresi
üretim yeri
hazırlama ve kullanma talimatı
depolama ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul