Konu
:
Menopoz Döneminde Doğru Beslenmek
Yalnız Mesajı Göster
Menopoz Döneminde Doğru Beslenmek
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Menopoz Döneminde Doğru Beslenmek
Böylesi bir süreçte
vücut ağırlığını dengelemede
kalp ve kemik sağlığını korumada sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin öncelikli olarak yer alması gerekmektedir
Çünkü bu dönemde daha öncesinde hiç kilo sorunu yaşamayan kadınlar bile
ağırlık kazanırlar
Östrojen düzeyindeki azalma besin alımını etkiler ve bazal metabolizma hızında azalmaya neden olur
Birçok kişinin bu yaşlarda hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemesi ve daha az enerji harcaması da genellikle ağırlık kazanımı ile sonuçlanmaktadır
Menopozdan sonra ortaya çıkan şişmanlık birçok sağlık sorunu için önemli bir risk faktörüdür
Bu nedenle menopozdaki kadınların haftada 4-5 kere 45-60 dakika egzersiz yapmaları gerekmektedir
Şişmanlık ve östrojen düzeyindeki azalma
kan lipitlerini (yağlarını) olumsuz yönde etkilemektedir
Kan yağı olan trigliserit ve kötü huylu olarak tanımlanan (LDL) kolesterol düzeylerinde artışlar gözlenirken
iyi huylu olarak bilinen (HDL) kolesterolde azalma söz konusu olmaktadır
Bu durum kalp-damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür
Özellikle şişmanlarda görülen Tip II diyabet yani insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı açısından da bu dönemde alınan kiloların sıkıntı yaratabileceği düşünülmektedir
Ayrıca diyet ile yeterli kalsiyumun alınmaması
kalsiyumun bağırsaklardan etkin bir şekilde emilememesi
idrarda kalsiyum atımındaki artıştan kemik kaybı hızlanmaktadır
Yapılan çalışmalar ağırlık artışı ile meme kanseri arasında pozitif korelasyon göstermektedir ki
bu durum menopozdaki kadınların vücut ağırlıklarını istenilen düzeylerde tutmaları ekstra bir önem kazanmaktadır
Dolayısıyla kadınların bu süreçteki beslenme programları düzenlenirken
oluşabilecek şişmanlığı
kalp-damar hastalıklarını ve osteoporozu önleyici önerilerin yer alması gereklidir
Bunları önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:
1
Her öğünde besin çeşitliliğine önem vermek gerekmektedir (süt ve süt ürünleri
et ve türevleri
ekmek - tahıl grubu besinler
sebze - meyveler)
2
Süt ve süt ürünlerinden günde 3 - 4 porsiyon tüketilmelidir
Bir porsiyon süt grubu; 1 su bardağı süt veya yoğurdu tanımlamaktadır
Ya da 2 kibrit kutusu kadar peyniri ifade etmektedir
Bu gruptaki besinlerin yarım yağlı veya yağsız (light) olarak tüketilmesi çok daha sağlıklı olmaktadır
3
Bitkisel sıvı yağların kullanılması son derece önemlidir
Özellikle soya yağı ve zeytinyağı birlikte düşünülebilir
Kanola yağı
fındık yağı veya bitkisel karışım yağlar da tercih edilebilir
4
Çiğ sebzelerde
yağlı tohumlarda (fındık
yerfıstığı
badem ve cevizde)
soya ve ürünlerinde bulunan
kronik hastalıklardan koruyucu etkileri olduğu düşünülen fitokimyasalların beslenmede yer alması uygun görülmektedir
5
Osteoporoz ve kalp - damar hastalıklarından koruyucu etkilerinden ötürü omega - 3 yağ asitlerinden zengin besinlerin de diyette yer almasına özen gösterilmelidir
Bu nedenle haftada 2 - 3 kere balık tüketimi
koyu yeşil yapraklı sebzelere diyette sıklıkla yer verilmesi
yağlı tohumların (fındık
yerfıstığı
badem ve ceviz) ölçülü olarak tüketilmesi önerilmektedir
6
Şeker ve şekerli besinlerden olabildiğince kaçınılmalı
besinlerin kendi yapısındaki kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir
7
Posalı yani lifli besinlerin tüketimi mutlaka artırılmalıdır
Bunların başında kurubaklagiller (kuru fasulye
nohut
mercimek
kuru bakla
kuru börülce
soya fasulyesi)
kepekli tahıllar (esmer ekmek
bulgur ve kepekli pirinç / makarna / erişte ve un)
sebze ve meyveler yer almaktadır
İyi bir şekilde yıkandıktan sonra
soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları ile tüketilmesinde yarar vardır
8
Yemekler ve ekmeklerdeki tuz yeterlidir
Sofraya tuzluk getirilmemeli
yemeğin tadına bakmadan tuz eklenmemelidir
9
Alkolden kaçınılmalıdır
Bazı vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz yönde etkilemekle birlikte kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozar
Ayrıca gerek kendisi gerekse yanında yenilen mezeler şişmanlık için zemin hazırlar
10
Sigara içilmemelidir
Kalp-damar hastalıkları ve birçok sağlık sorunu riskini artıracağı gibi
D vitamininin aktif şekline dönüşümünü azaltır
Aynı zamanda serum östrojen düzeyini düşürdüğü gibi vücudun C vitaminine olan ihtiyacını da artırır
11
Bol bol su içilmelidir
Çay
kahve
gazlı içecekler idrar söktürücü özellikte oldukları ve kafein içerdikleri için pek fazla tercih edilmemeleri gerekir
12
Egzersiz için mutlaka zaman ayrılmalıdır
13
Günde 20 dakika kadar direkt olarak güneş ışığından yararlanmak gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul