Konu
:
Besin Secimi 4
Yalnız Mesajı Göster
Besin Secimi 4
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Besin Secimi 4
• Karbonhidratlı besinler
Şişman kişiler aşırı miktarda yağ almıyorsa
şişmanlığın asıl ya da ağırlıklı nedeni karbonhidratlardır
Normal olarak yüzde 50 oranında karbonhidrat tüketimi gereklidir
Ama bu oranın çoğu zaman yüzde 60′a ya da daha yüksek bir düzeye çıktığı görülür
Çocuklukta kazanılan şekerli maddelere eğilim sonucunda gelişen bu beslenme alışkanığı kilo artışını kolaylaştırır
Ekmek
Hemen herkes ekmeğin şişmanlattığını düşünür
Bu inanış ekmek tüketimini önemli ölçüde azaltmakta
bazen şişmanlık yalnızca fazla ekmek yemeye bağlanmaktadır
Oysa çoğu zaman çeyrek ekmekten daha büyük olan 100 gr ekmek ancak 250 kalori verir
Bisküvi ve kekler
Bunlar büyük ölçüde yağ
un
tam yağlı süt ve şekerden yapılır
Reklamlarda ısrarla vurgulansa bile hiçbiri zayıflatıcı olamayacağı gibi
tam tersine şişmanlatıcıdır
Makarna ve pirinç
Şişman kişiler makarnanın bütünüyle kesilmesi gerektiğini düşünürken
daha az besleyici sandıkları pirinç konusunda daha olumlu bir önyargı taşırlar
Oysa bir porsiyonla alınan 50 gr’lik pirinç 175 kalori verir
Aynı miktardaki makarnanın verdiği kalori bundan daha yüksek değildir
Patates
Beslenmeden patatesin çıkarılması önerilebilir
Gene de fazla sıkı olmayan bir rejimde
aşırıya kaçmadan patates yemede bir sakınca yoktur
Yeşil sebzeler
Rejim yemeklerinde baş sırayı alırlar
Çünkü 100 gr yeşil sebzede 20-40 kalori bulunur
Yeşil sebzeler istendiği kadar yenebilir
Kuru baklagiller
Protein bakımından zengin (yüzde 20-25) olmakla birlikte yüksek oranda (yüzde 60) nişasta içerirler
Genellikle kuru baklagillerden kaçınmak gerekir
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul