Konu
:
Peynir Altı Suyu Hakkında
Yalnız Mesajı Göster
Peynir Altı Suyu Hakkında
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Peynir Altı Suyu Hakkında
Peynir Altı Suyu Hakkında
Peynir suyu proteinlerinin birçok gıdanın üretiminde katkı maddesi olarak kullanımının giderek yaygınlaştığını açıklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd
Doç
Dr
Cem Karagözlü
'Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin besleyici değerine ek olarak çok önemli fonksiyonel özellikleri bulunmaktadır' dedi
Günümüzde
sağlık konusunda bilinçlenen tüketicilerin besin tercihlerini değiştirerek
vücutta özel fizyolojik etki sağlayan
bazı hastalıkların oluşum riskini azaltıcı
koruyucu
tedavi edici gıdalara yöneldiğini belirten Yrd
Doç
Dr
Karagözlü
'Fonksiyonel gıdalar olarak adlandırılan bu ü
rünlerin artan pazarı
gıda endüstrisineyeni olanaklar sağlamaktadır
Peynir yapımında bir yan ürün olan peynir altı suyu; laktoz
mineral maddeler
vitaminler
proteinler ve az miktarda süt yağını içermektedir
Bunların içinde peynir altı suyu proteinleri
en önemli kısmı oluşturmaktadır
Peynir altı suyu proteinlerinin diğer proteinlere göre üstün tarafı
sadece biyolojik değeri değil
aynı zamanda sülfür içeren aminoasitleri yüksek oranda içermesidir
Bu maddeler
kas kaybının mümkün olduğunca azalmasına yardımcı olmaktadır' diye konuştu
Peynir
suyu
proteinlerinin özellikle bebekler
yaşlılar
bazı hastalar ve yoğun aktivite içinde olan sporcular için çok faydalı olduğunu ifade eden Karagözlü
'İnsanlar üzerindeki klinik denemeler
tek başına peynir suyu katkısının mutlaka diğer biyolojik besinlerle desteklenmesi gerekliliğini de göstermektedir
Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin temel fonksiyonu
besleyici azotu ve aminoasitleri sağlamış olmasından kaynaklanmaktadır' şeklinde konuştu
Yapılan araştırmaların peynir altı suyu proteinlerinin bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğunu gösterdiğini söyleyen Karagözlü
'Bu konuda yapılan bir araştırmada
kobaylarda kolon tümörü oluşumunun peynir altı suyu proteinleri ile beslenen gruba göre daha düşük düzeyde kaldığı belirlenmiştir
Peynir altı suyu proteinlerinin tamamı antikanserojenik etki göstermektedir' ifadelerinde bulundu
Peynir altı suyu proteinlerinin büyümeyi
kemik sağlığını ve
kilo
kontrolünü destekleyen diğer yararları da bulunduğunu açıklayan Karagöz
'Peynir suyu
hastalık
ameliyat veya kemoterapi uygulaması sonucu oluşan met@bolik stresi izleyen dokulardaki iyileşme için yararlı olabilen bazı destekleyici faktörleri kapsamaktadır
Kalsiyum
fosfor ve magnezyum gibi serum mineralleri kemik gelişimi ve korunmasını desteklemektedir
Peynir altı suyu proteinleri kemik hastalıkları için de yararlı olabilmektedir
Ayrıca peynir altı suyu proteinlerinin yara veya ameliyat ile zarar gören dokuların iyileşmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir' dedi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul