Konu
:
Hızlı Zayıflamak İşinize Yaramayacak!
Yalnız Mesajı Göster
Hızlı Zayıflamak İşinize Yaramayacak!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hızlı Zayıflamak İşinize Yaramayacak!
Aşırı besin alımı
yetersiz fiziksel aktivite
genetik
hormonal nedenler
psikolojik sorunlar
sigarayı bırakma
alkol kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak gelişen şişmanlık tek başına olduğu gibi komplikasyonları ile de yaşam süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır
Komplikasyonları arasında ilk akla gelenler: Kalp - damar hastalıkları
hipertansiyon
şeker hastalığı
bazı kanser türleri
solunum rahatsızlıkları
karaciğer yağlanması
safra kesesi hastalıkları
eklem hastalıkları
adet düzensizlikleri
kısırlık
şeklinde sıralanabilir
Multifaktöriyel bir hastalık olan şişmanlığın tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir
Dahiliye uzmanı veya endokrinolog
diyetisyen
fizyoterapist ve psikolog ile ekip halinde tedavi edilmesi durumunda daha sağlıklı sonuçlar alınmaktadır
Dahiliye uzmanı veya endokrinolog kontrolünde yapılacak klinik muayenenin ardından kan tahlil sonuçları yorumlanarak
kişi diyetisyen eşliğinde tıbbi beslenme (yani diyet) tedavisine alınmalıdır
Egzersiz ve yaşam tarzı değişikliği ile hedefe ulaşılmalı ve kişi koruma programına alınmalıdır
3 ay süresinde diyet
egzersiz ve davranış değişikliği tedavisi uygulanmadan kimseye ilaç tedavisi ve/veya cerrahi tedavi uygulanmamalıdır
Zayıflama diyetlerinde temel ilke; bir yandan alınan enerjinin sınırlandırılması
diğer yandan fiziksel aktivite ile enerji harcanmasının artırılmasıdır
Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte
diyet mutlaka kişiye özel olarak hazırlanmalıdır
Çünkü herkesin metabolizması birbirinden farklıdır
tıpkı parmak izi gibi
Kişiye özel diyet listeleri mutlaka diyetisyenler tarafından hazırlanmalıdır
Tıbbi beslenme tedavisinin yani diyet programlarının
kişinin (yaş
cinsiyet
boy uzunluğu
vücut ağırlığı
fiziksel aktivite düzeyi
sosyo - ekonomik durumu
dini inancı
beslenme alışkanlığı ve içinde bulunduğu fizyolojik durum vb
) özelliklerine göre enerji ve besin öğesi içermesi; dengeli beslenme alışkanlığı kazandırabilmesi ve yavaş ağırlık kaybı ile (0
5 - 1 kg / hafta) bireyin yeni beslenme programını yaşam tarzı haline getirmesini sağlayabilmesi gerekir
Unutulmamalıdır ki; ayda 6 kg üzerinde ağırlık kaybı metabolik olarak başka sağlık problemlerine zemin hazırlamaktadır
Sabırlı olmak şarttır
Kişi
seneler içerisinde aldığı kiloları birkaç haftada vermeye çalışmamalıdır
Bu uğurda aç karına greyfurt veya limon suyu içmenin
kabak çekirdeği yemenin
sürekli maden suyu içmenin
besinleri karbonhidrat ve protein içerikleri açısından ayrıştırmanın
yosun tabletleri
kekik suları ve zayıflama çaylarından medet ummanın hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı gibi; faydadan çok zarar verdiği aşikardır
Ağırlık kaybının geçmişine bakıldığında; midede hacim oluşturan posa tabletlerinin sindirim sisteminde tıkanmalara
kafein ve amfetaminlerin bağımlılığa
çok düşük kalorili diyetlerin ve sindirim sistemine yapılan cerrahi müdahalelerin besin öğesi yetersizliklerine
protein diyetlerinin böbrek ve kalp problemlerine
kalp yetmezliği sonucu ölümlere neden olduğu görülmektedir
Peki
zayıflamaya uyumlu tıbbi beslenme tedavisinde genel ilkeler sıralanacak olursa;
Günlük uyku süresinin 7 - 8 saat arasında tutulması gerekmektedir
Sürekli olarak daha az veya çok uyumak kilo alımını artırıcı etkiler göstermektedir
Uyandıktan sonraki ilk 1 saat içinde (spor yapılmıyorsa eğer) kahvaltının bitirilmesi gerekir
Yapılan bilimsel araştırmalar
aynı miktarda enerji alsalar da 3 öğüne göre 6 öğün beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir
Öğün sayısının artırılması
mideyi dolu tutarak sonraki öğünde fazla yemeyi engeller
Bu nedenle sık aralıklarla
azar azar beslenilmelidir
Aç tavuk düşünde darı ambarı görür
Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve fazla besin alımına davetiye çıkarılır
Bu nedenle diyet ara öğünler ile desteklenmeli
gün içerisinde yaklaşık olarak her 2
5 - 3 saatte bir beslenilmelidir
Akşam yemeğini yatmadan 3
5 saat önce sonlandırmak gerekir
Yemek süresi uzatılmalıdır
Unutulmamalıdır ki
tokluk hissi 20
dakikada oluşur
Dolayısıyla her lokmadan sonra çatal - kaşığı tabağa bırakmak
besinlerden keyif ve tat alabilmek adına iyice çiğnemek gerekir
İnsülin seviyesinde ani değişikliğe yol açarak tekrar tatlı yeme isteği uyandıracağı için rafine şekerden olabildiğince uzak durulmalıdır
Şekerin fazlasının vücutta yağa dönüştüğü unutmamalıdır
Kan şekeri üzerinde olumsuz etkileri olmaması nedeniyle
rafine şeker yerine yapay tatlandırıcılar güvenle kullanılabilir
Enerjisi yüksek
besin değeri düşük kaymak
krema
mayonez
cips
sos
kuruyemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olabildiğince uzak durulmalıdır
Yiyecekleri kızartmak yerine haşlama
ızgara yapma
buğulama
buharda veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlamak çok daha sağlıklı olacaktır
Biri de bir
bini de bir diyerek hamur işlerinden olabildiğince az miktarlarda yenilmelidir
Düzenli yapılan egzersiz metabolizma hızını ve yağ yakmayı artırıcı etkiler göstermektedir
Diyetin etkinliğini artırdığı gibi
koruma programında da başarıyı destekler
Kurubaklagiller (kuru fasulye
nohut
mercimek
kuru barbunya)
kepekli tahıllar (esmer ekmek
yulaf
bulgur
kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
sebze ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun süre tok tutar ve diyete uyumu artırırlar
Ayrıca kan şekeri
kolesterol ve tansiyonu istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır
Dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur
kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler içerir
Lif alımını artırmak adına soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketmekte yarar vardır
Lifli besinlerin bahsedilen etkilerini gerçekleştirebilmesi için
gün içerisinde bol sıvı alınması gerekir
Gün içerisinde her saat başı bir bardak su içmesi sayısız fayda sağlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul