Konu
:
Zayıflatan Diyetlerin Temel Özellikleri!
Yalnız Mesajı Göster
Zayıflatan Diyetlerin Temel Özellikleri!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Zayıflatan Diyetlerin Temel Özellikleri!
Günlük enerji alımının kısıtlanması
obezitenin tedavisinde en uygun yöntemlerden birisidir
Ancak bu amaçla kontrolsüz olarak kullanılan ve kısa sürede hızlı ağırlık kaybını hedefleyen çok düşük kalorili ve bilimsel olmayan diyetler çeşitli komplikasyonlara neden olmaktadır
Ağırlık kaybının geçmişine bakıldığında; midede hacim oluşturan posa tabletlerinin sindirim sisteminde tıkanmalara
kafein ve amfetaminlerin bağımlılığa
çok düşük kalorili diyetlerin ve sindirim sistemine yapılan cerrahi müdahalelerin besin öğesi yetersizliklerine
protein diyetlerinin böbrek ve kalp problemlerine
kalp yetmezliği sonucu ölümlere neden olduğu görülmektedir
Zayıflama alanı çok geniş bir yelpazede iş olanağı sağlamaktadır
Diyet ürünlerden zayıflama ilaçlarına
aktarlarda satılan karışımlardan cerrahi operasyonlara
spor aletlerinden zayıflama çaylarına kadar çok geniş bir pazar söz konusudur
Kimisi çıkıp tek tip diyetler
protein ağırlıklı formülalar
bitkisel tabletler
%100 doğal ürünler önermekte; kimisi de bazı iğneler ile kişileri zayıflattığını iddia etmektedir
Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte
diyet mutlaka kişiye özel olarak hazırlanmalıdır
Çünkü herkesin metabolizması birbirinden farklıdır
tıpkı parmak izi gibi
Kişiye özel diyet listeleri diyetisyenler tarafından hazırlanmalıdır
Diyetisyenler aldıkları eğitimin gereği olarak beslenme programını kişiye göre ayarlayabilen
aynı zamanda zayıflama diyetlerini yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı sağlayabilecek şekilde düzenleyebilen kişilerdir
Tıbbi beslenme tedavisinin yani diyet programlarının
kişinin (yaş
cinsiyet
boy uzunluğu
vücut ağırlığı
fiziksel aktivite düzeyi
sosyo - ekonomik durumu
beslenme alışkanlıkları ve içinde bulunduğu fizyolojik durum vb
) özelliklerine göre enerji ve besin öğesi içermesi; yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırabilmesi ve yavaş (0
5 - 1 kg / hafta) ağırlık kaybı ile bireyin yeni beslenme programını yaşam tarzı haline getirmesini sağlayabilmesi gerekir
Zayıflamaya uyumlu tıbbi beslenme tedavisinde genel ilkeler sıralanacak olursa;
İnanmak
başarmanın yarısıdır
Kişi
zayıflayanlardan hiçbir eksiğinin bulunmadığını hatta fazlasının olduğunu düşünmeli; bu fazlalıklardan da kurtulmak adına kesin karar vererek zayıflama sürecini başlatmalıdır
Günlük uyku süresinin 7 - 8 saat arasında tutulması gerekmektedir
Daha az veya çok uyumak kilo alımını artırıcı etkiler göstermektedir
Uyandıktan sonraki ilk 1 saat içinde spor yapılmıyorsa
kahvaltının mutlaka bitirilmesi gerekir
Yapılan bilimsel araştırmalar
aynı miktarda enerji alsalar da 3 öğüne göre 6 öğün beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir
Öğün sayısının artırılması
mideyi dolu tutarak sonraki öğünde fazla yemeyi engellemektedir
Bu nedenle sık aralıklarla
azar azar beslenilmelidir
Aç tavuk düşünde darı ambarı görür denilir
Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve fazla besin alımına davetiye çıkarılır
Bu nedenle diyet ara öğünler ile desteklenmeli
gün içerisinde yaklaşık olarak her 3 saatte bir beslenilmelidir
Akşam yemeğini yatmadan 3
5 saat önce sonlandırmak gerekir
Yemek süresi uzatılmalıdır
Unutulmamalıdır ki
tokluk hissi 20
dakikada oluşur
Dolayısıyla her lokmadan sonra çatal - kaşığı tabağa bırakmak
besinlerden keyif ve tat alabilmek adına iyice çiğnemek gerekir
İnsülin seviyesinde ani değişikliğe yol açarak tekrar tatlı yeme isteği uyandıracağı için rafine şekerden olabildiğince uzak durulmalıdır
Şekerin fazlasının vücutta yağa dönüştüğü unutmamalıdır
Kan şekeri üzerinde olumsuz etkilerinin olmaması ve enerji içermemeleri nedeniyle
rafine şeker yerine yapay tatlandırıcılar güvenle kullanılabilir
Enerjisi yüksek
besin değeri düşük kaymak
krema
mayonez
cips
sos
kuruyemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olabildiğince uzak durulmalıdır
Yiyecekleri kızartmak yerine haşlama
ızgara yapma
buğulama
buharda veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlamak çok daha sağlıklı olacaktır
Biri de bir
bini de bir diyerek hamur işlerinden olabildiğince seyrek ve az miktarlarda yenilmelidir
Düzenli yapılan egzersiz diyetin etkinliğini artırdığı gibi
koruma programında da başarıyı destekler
Fiziksel aktivitenin artırılması metabolizma hızını artırıcı etkiler göstermektedir
Kurubaklagiller (kuru fasulye
nohut
mercimek
kuru barbunya)
kepekli tahıllar (esmer ekmek
bulgur pilavı
kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
yulaf
sebze ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun süre tok tutar ve diyete uyumu artırırlar
Ayrıca kan şekeri
kolesterol ve tansiyonu istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır
Dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur
kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler içerir
Lif alımını artırmak adına soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketmekte yarar vardır
Posalı besinlerin bahsedilen etkilerini gerçekleştirebilmesi için
gün içerisinde bayanların 2
7 lt - erkeklerin 3
7 lt su ve sulu besin tüketmesi gerekir
Sonuç olarak; zayıflama programı kişiye özel
bireyin benimseyip
yaşam tarzı haline getirerek uygulayabileceği
yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırabilecek özellikte olmalıdır
Ayrıca obezitenin tedavisinde tek başına diyet tedavisi yeterli olmamakta
beraberinde egzersiz programı ve davranış değişikliği tedavisi de gerekmektedir
Bu bağlamda kısa mesafelerde taşıt kullanılmaması
alışverişe tok karına çıkılması
her lokmadan sonra çatal ve kaşığın tabağa bırakılması
tabağa fazla yemek alınmaması gibi davranış değişiklikleri hayata geçirilmelidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul