Konu
:
Yumurtanın İçinde Neler Var?
Yalnız Mesajı Göster
Yumurtanın İçinde Neler Var?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yumurtanın İçinde Neler Var?
Sindirilebilirliği yüksek
tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir
Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen faydası %93
7 iken bu değer sütte %84
5
balıkta %76
0
sığır etinde %74
3’tür
Yeterli ve dengeli beslenmede
özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların
protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir
Bu nedenle özellikle çocuk beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir
Yumurta A
D
E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir
Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesi
kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gereklidir
Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder
Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar
D vitamini
insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur
En iyi D vitamini kaynağı güneştir
Besinlerde sınırlı miktarda bulunur
Yumurta sarısı
D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir
Güneş ışınlarından yeterince yararlanılırsa ve yumurta tüketilirse özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmaz
Yumurta
E vitamini yönünden de zengindir
E vitamini antioksidan (oksidasyonu önleyici) etkisinden dolayı
vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur
B grubu vitaminler bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir
Yumurta özellikle riboflavin (B2 vitamini) açısından zengindir
Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir
Yumurtada bulunan kolin ise
beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar
Yumurta
demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içermektedir
Demir
kan yapımı için gereklidir
Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur
Ayrıca demirin büyüme
gelişme ve hastalıklardan korunma rolü vardır
Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır
Yumurtada C vitamini bulunmamaktadır
Yumurta C vitamini kaynağı bir besinle (domates
yeşil sebzeler
turunçgiller vb
) tüketilirse yapısındaki demirin emilimi artar
Yumurta özellikle büyüme - gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısından da iyi bir kaynaktır
Yumurta düşük enerji içeriğine karşın (büyük boy yumurta = 75 kkal)
birçok elzem besin öğesini yüksek oranda bulundurması nedeniyle “besleyici değeri yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır
Aynı zamanda yumurtanın antibiyotik etkisi de vardır
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür
Büyük bir yumurtada 4
5 gram civarında yağ bulunur
Bunun 1
5 gramı doymuş yağ asitleri
diğer kısmı ise
doymamış yağ asitleri şeklindedir
Görüldüğü üzere yumurta
kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içerir ve toplam yağ miktarı düşüktür
Bir yumurta sarısında 213 mg kolesterol bulunur
Yumurta beyazında
kolesterol ve yağ yoktur
Yumurta yüksek kolesterol içeriğine sahip besinimiz olması nedeniyle yıllarca kötü bir ün kazanmıştır
Besinlerdeki yüksek kolesterolün
kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve korkarak tüketilmiştir
Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır
Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir
Sinir liflerinin yalıtımı
hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması
D vitamini sentezi
çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir
Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; genetik
yaşam biçimi ve beslenme şeklinin önemli kriterler olduğu yapılan bilimsel çalışma sonuçları ile ortaya konulmuştur
Doymuş yağların
kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır
Beslenmemizde kolesterolden çok
toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir
Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur
Eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa ideal vücut ağırlığı koruyorsa
fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa
yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur
İçerisinde bulunan lesitin kan kolesterolünü istenilen seviyelerde tutmaya yardımcıdır
Kolesterol yüksekliği
hipertansiyon
karaciğer yağlanması
şeker hastalığı vb
problemi olanların
farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet yumurta yemeleri önerilmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul