Konu
:
Bu Besinler Yorgunluğa İyi Geliyor!
Yalnız Mesajı Göster
Bu Besinler Yorgunluğa İyi Geliyor!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bu Besinler Yorgunluğa İyi Geliyor!
Niasin
B1
B2
B6
B12
folik asit ve C vitamini ile demir
potasyum
krom
selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir
Peki
bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
Balık:
Niasin ve B2 vitamini
demir
krom
selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere balık yenilmelidir
Bahsedilen besin öğelerini taze balıklar ile benzer oranlarda içerdiğinden konserve balıklar da oldukça yararlıdır
Yağlı tohumlar:
Niasin ve E vitamini
demir ve potasyum minerali içeren fındık
yerfıstığı
badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli
ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat edilmelidir
Günde bir avuç kadar yenilmesi sayısız yarar sağlar
Yeşil yapraklı sebzeler:
C
E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının (ıspanak
roka
pazı
nane
tere) tercih edilmesi önerilmektedir
Bu sebzeleri çiğ olarak ya da yüksek sıcaklıkta
kısa süre az suda / buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önlemeye yardımcı olur
Yumurta:
Niasin
E ve B2 vitamini ile demir
krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve “örnek protein” olarak tanımlanır
İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir
Lesitin içeriğinden ötürü sanıldığı gibi kolesterolü artırıcı etki de göstermemektedir
Yüksek kolesterol
tansiyon
karaciğer yağlanması gibi sağlık problemleri varsa; farklı günlerde olmak koşulu ile haftada 2 kere tüketilebilir
Kişi seviyorsa ve sağlık problemi bulunmuyorsa her gün bir adet yenilebilir
Ancak; kıymalı
pastırmalı
sucuklu veya tereyağlı olarak tüketilmemelidir
Kurubaklagiller:
Niasin
B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir
Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar
Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye
nohut
mercimek
kuru barbunya
kuru bakla
kuru börülce
soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir
Kepekli tahıllar:
Niasin
E
B1 ve B2 vitamini ile potasyum
krom
iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek
bulgur
kepekli pirinç
makarna
erişte ve un) tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır
Süt ve süt ürünleri:
Niasin ve B2 vitamini ile demir
potasyum
krom ve iyot minerali içeren süt
yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır
Işık almayacak şekilde saklanmalarında yarar vardır
Tüm bu besin gruplarına ilave olarak elma
kayısı
kivi
üzüm
avokado
muz gibi meyveler ile maydanoz
lahana
kereviz
bezelye
havuç
patates
turp
enginar
mantar
soğan
kırmızı pancar
sarımsak gibi sebzeler ve ayçekirdeği
karaciğer
yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır
Düzenli olarak yapılan egzersizler de vücudu canlandırmaya yardımcı olur
Öte yandan alkol
asitli içecekler
hazır besinler
sakatatlar
çok yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermektedir
Özellikle mevsim değişikliklerinin olduğu dönemlerde doktor ve/veya diyetisyenlere hastaları
danışanları tarafından “acaba besin desteği
vitamin veya mineral tabletleri almak gerekir mi?” şeklinde sorular yöneltilmektedir
Böylesi durumlarda kişinin yeterli ve dengeli beslenmeye daha bir önem vermesi
uzman tarafından gerekli görülürse bir multivitamin alması uygun olabilmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul