Konu
:
Meyvelerin En Nazlısı: Çilek
Yalnız Mesajı Göster
Meyvelerin En Nazlısı: Çilek
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyvelerin En Nazlısı: Çilek
Nazlı bir meyve olan çileğin dünyaya yayılması ve sevilmesinin hikayesi ilginçtir aslında
18
yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker görevli olarak Şili´ye gönderilir
Dönüşünde hayatında ilk defa bu ülkede gördüğü yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi yani çileği Fransa´ya getirir
İşte hikayesi böyle başlayan ve bütün dünyaya yayılan çilek gülgiller familyasından geliyor
Sapları yerden fazla yüksek olmayan ve çiçekleri beyaz olan bu bitkinin yemişleri önceleri pembe geliştikçe de koyu bir renk alıyor
Çileğin dünyada yaklaşık olarak 600 türü olduğu bilinse de ülkemizde 6 çeşit çilek yetistiriliyor
Bunlar Frenk çileği Sera çileği (turfanda yetiştirilir) Arnavutköy çileği Bursa çileği (reçel yapımında kullanılır) Ereğli Osmanlı çileği ve Yabani çilek (ormanlarda yetişir)
Çileğin yararları
Uzmanlar çileğin bağışıklık sistemini güçlendiren Vitamin açısından son derece zengin olan vücudu dirileştime özelliği bulunan bir Wellness meyvesi olduğunu söyler
Haksız da değiller hani çünkü bu küçük kırmızı meyve küçüklüğüne rağmen son derece zengin bir hazineye sahip
Vitamin açısından Limon ve Portakala oranla çilekte daha fazla C Vitamini bulunur
Bolca C vitamini yanında A ve B vitaminleri ile kalsiyum demir ve fosfor gibi mineral maddeleri bol miktarda içerir
Ayrıca çilek çocuk felci ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için de öldürücü bir etkiye sahiptir
Çileğin ciltteki sivilcelere de iyi geldiği söylenir
Kansere karşı koruyucu ve ilermesini engelleyici özellikler içeren çileğin bununla birlikte idrar söktürücü bir özelliği de vardır
Ayrıca romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltan bir etkiye de sahiptir
Ateş düşürücü etkisi yanında sinirleri kuvvetlenidirip bağırsak kurtlarını da döker
Çilek son derece güçlü bir etkiye sahip olduğu için bazen insanlar bu meyvenin besin etkisine alerjiyle tepki verebilir
Bu tepki “Çilek Alerjisi” olarak tanımlanır
Satın alırken
Çilek tüm yıl boyunca satın alınabiliyor olsa da bu farklı kalitelerde olur
Bu nedenle Çilek satın alırken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar vardır
Sadece olgunlaşmış olan meyvelerden alın çünkü olgunlaşmamış çileklerin aroması azdır ve sert olurlar
Çilekler durdukça olgunlaşmazlar
Çileklerin taze olmasına dikkat edin
Üstüste konmuş çamurlu meyveler yanı sıra çürük ve küflü çilekler almamaya dikkat edin
Çünkü bir tek çileğin çürük olması diğer çileklerin de bundan etkilenmesi demektir
Çileklerin olabildiğince az güneşte durmuş olması gerekir
Çünkü güneş onları olduğundan daha hızlı olgunlaştırıp bozulmalarına neden olur
Çilekler ezilmeye karşı hassas meyveler olduklarından aldıktan sonra taşırken dikkat edilmesie gerekir
Çilekler uzun sure dayanmadıklarından tüketeceğiniz gün satın almaya dikkat edin
Nasıl yıkamalı?
Çilekleri yıkamadan önce yeşil saplarını ayıklayın
Ardından akan suyun altından hızlıca geçirip durulayarak yıkayın ve süzmeye bırakın
İsterseniz yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz
Böylece mikroplardan daha etkili temizlemiş olursunuz
Nasıl saklamalı?
Çilek çok hassas bir meyvedir
Bu nedenle hemen tüketilmesi gerekir
Eğer hemen tüketilmeyecekse zarar görmeyeceği şekilde saklanmalı ve korunmalıdır
Çileklerin formda kalması için
En iyisi ya hemen tüketin ya da hemen temizleyip kullanın çünkü çilek hasattan birkaç saat sonra aromasını yitirmeye başladığı için durdukça tadını kaybeder
Eğer hemen tüketmeniz mümkün değilse çilekleri yıkamadan üstünü örterek serin bir yerde örneğin buzdolabının sebze rafında saklayın
Çilekler böyle iki gün kadar zarar görmeden dayanır
Çilekleri saklarken yatay ve geniş kaplar kullanın çünkü üstüste gelen çilekler ezilemeye mahkum olur
Çilekleri saklamak için kaldırmadan evvel çürük veya ezilmiş olanları ayırmalısınız
Bozulmuş veya ezik çilekler hemen diğer sağlam çilekleri de etkilemeye başlar
Çilek mevisimde bol ve ucuz çileklerden yararlanıp kış boyu da çilekleri saklamak isterseniz eğer önerilerimze kulak verin
Çünkü donmuş çilekleri 10 ay kadar saklayabilirsiniz
Çilekleri yıkadıktan sonra biraz kurumaya bırakıp düz bir tepsi veya tabağın içine tek tek dizip önceden dondurun
Ardından donmuş çilekleri tek tek tabaktan çıkarıp bir poşete koyun
Bu şekilde çilekler daha iyi fomda kalıp şekillerini kaybetmezler ve daha sonra tek tek kullanmakta mümkün olur
Çilekleri özellikle püre haline getirip dondurusanız kış aylarında onları eritip harika süslemeler yapabilirsiniz
Çilekleri hazırlamak için pratik öneriler:
Kesinlikle çilekleri şakır şakır akan suyun altına tutup yıkamayın
Bir kaba doldurduğunuz suda dikkatlice yıkayın
Ardından bir süzgeç veya kağıt üzerinde süzmeye bırakın
Çileklerin saplarını ancak yıkama işlemi bittikten sonra yavaşça koparın
Böylece çileğin içinde gizlenen aroma yok olmaz
Çilek reçelinin daha katı olması için içine ravent şurubu bektaşi üzümü veya birkaç damla limon katabilirsiniz
Çilekler en iyi elma kuşkonmaz ve avakado ile birleştirilip tariflerde kullanılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul