Konu
:
Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırabilirsiniz!
Yalnız Mesajı Göster
Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırabilirsiniz!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırabilirsiniz!
Her gün çeşitli yayın organlarında beslenme konusunda birtakım haberlerle karşılaşmaktayız
Bunların bir kısmı tamamen bilimsel olmasına rağmen
bazıları ise doğruluktan tamamen uzaktır
Ancak maalesef asılsız haberlerin daha çok prim yapması doğru bilinen birtakım yanlışların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır
Halbuki bilim doğruların artmasından ziyade
bazen yanlışların azalması ile ilerlemektedir
Aşağıda yemek yerken doğru bildiğimiz yanlışlardan birkaç örnek yer almaktadır:
Ispanak Üzerine Yoğurt
Süt İçerisine Pekmez Katılmamalıdır
Besinler ince bağırsaklardan yarış halinde emilirler
Ortamda hangi besin öğesi fazla miktarda bulunursa öncelik onda olur
Kalsiyum ve D vitamini fosfor emilimini artırırken buna karşılık demir minerali kalsiyumun emilimini azaltır
Ancak tükettiğimiz gıdalardaki bu besin öğeleri miligram hatta bazen mikrogram şeklinde tanımlanacak kadar küçük oranlarla alınmaktadır
Bu kadar düşük dozlarda alımlarındaki etkileşim göz ardı edilecek kadar küçüktür
Dolayısıyla ıspanak üzerine yoğurt koymak
sütün içerisine pekmez eklemek yanlış bir tutum değildir
Fakat öğün ile birlikte kalsiyum tableti veya demir hapı vs yutulursa
o durumda yaklaşık 1 gram kadar yüksek bir dozda alım söz konusu olur
Bu durumda diğer vitamin ve minerallerin tamamının emilimi ikinci plana atılır ve öncelikle preparat (tablet
hap) olarak alınan besin öğesi emilerek diğerlerini olumsuz yönde etkiler
Balık ve Yoğurt Beraber Yenirse Zehirler
Tazeliğini yitiren balıkta histamin adında bir proteinin miktarı artmakta ve bu madde aynı zamanda yoğurtta da bulunmaktadır
Aynı öğünde her ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artmaktadır
Bu durum özellikle alerjik durumu olan bireylerde çok ender şekilde görülse de (kaşıntı ve kızarıklık gibi) bazı olumsuz tepkimelere yol açabilmektedir
Ancak zaman içerisinde bu durum bayat balık ve yanında yenilen yoğurt besin zehirlenmesine yol açar şeklinde yorumlanmaya başlamıştır
Balık bayat ise yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zaten zehirlenmeye yol açar
O nedenle besinleri taze olarak tüketmeye dikkat etmeli
tazeliğinden şüphe edilen besinler imha edilmelidir
Kaldı ki yoğurt; panzehir etkisinden dolayı zehirlenme durumunda özellikle tüketilmeli
ardından da istifra edilmelidir
Demek oluyor ki
balık ile birlikte her ne kadar yakışmıyor olsa da yoğurt
ayran
cacık veya peynir tüketilebilir
Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırmamak Gerekir
Pratikte ve teorikte bu durum pek mümkün değildir
Örnek olarak bir süt
yoğurt kutusunun üzerindeki etiket bilgilerine bakıldığında içerisinde hem karbonhidrat hem de protein olduğu görülür
Hatta karbonhidrat diye bilinen pirinç ve makarna paketlerinin üzerindeki etiket bilgileri incelendiğinde protein de içerdiklerine tanık olunur
Ayırma diyetine göre hiç süt ve yoğurt tüketmemek gerekir
Peki ya kemik sağlığımız?
Dolayısıyla böylesi bir durum kişiyi yetersiz ve dengesiz beslenmeye sürükler
Hem Türk beslenme alışkanlıklarına da aykırı bir durum söz konusudur: Bu mantık doğru olsa idi ne mantı ne de dolma yenilebilirdi
O halde ayırma diyeti temelinde yanlış bir diyettir
yemekte makarna ile köfte veya yoğurt tüketilebilir
Yumurta Kolesterolden Dolayı Çok Tehlikeli Bir Besindir
Yumurta kolesterolünün yüksek olması ile dikkati çeker
Öte yandan yumurta düşük oranda doymuş
yüksek oranda doymamış yağ asitleri içerir
Bununla birlikte içermiş olduğu protein örnek protein olarak tanımlanır
Yani anne sütündeki proteine eşdeğerdir
Tamamı vücut proteinlerine dönüşebilmektedir
O nedenle özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bireylerde oldukça önemli bir besin öğesidir
Bunun yanında
sarısında lesitin adında bir madde bulunmaktadır ki
sanılanın aksine kan kolesterolünü o kadar da yükseltmemektedir
Bu nedenlerle sağlıklı bireyler eğer arzu ederse günde 1 adet yumurta yiyebilirler
Eğer ki şeker hastalığı
kolesterol veya tansiyon yüksekliği
karaciğer yağlanması veya safra kesesi problemi olanların ise yumurtayı farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 – 3 adet tüketmeleri önerilmektedir
Tabi pişirme ilkeleri de büyük önem taşımaktadır
Kıymalı
pastırmalı
sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmemek gerekir
Önerilen haşlama
menemen veya çılbır şeklinde (yağsız) pişirilmesidir
Balın Sıcak Su ile İçilmesi Yağ Yakar
Özellikle ev hanımları arasında
balın sıcak su ile birlikte içilmesi durumunda yağ yaktığı gibi genel bir görüş vardır
Üst solunum yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi olsa da yağ yakma gibi bir özelliği bulunmaz
Öte yandan bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur
Bu durum ağırlıkta azalmaya yol açtığı için hemen yağ yaktığı yönünde görüşler düşündürse de gerçek zayıflama yağ kaybı ile mümkün olabilmektedir
Özetle
balın sıcak su ile içilmesinin sakıncası yoktur ama yağ da yakmaz
Yemekle Birlikte Su İçilmemelidir
Beslenme konusunda sıkça tartışılan konulardan biri de; yemek yerken su içelim mi? Eğer ki kişinin yemek yerken su içme alışkanlığı varsa bunu devam ettirmelidir
Ancak tüketmiyorsa kendini de zorlamamalıdır
Kimi yazılarda yemekle birlikte fazla su içmenin mide hacmini genişleteceği
o nedenle yemek öncesi
yemek esnası veya yemek sonrasında fazla su içilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır
Zaten yeterli oranlarda su içmeyen Türk toplumu için bu gibi açıklamalar son derece yersiz
Mide zaten çok esnek bir yapıdadır
Doldurulunca genişler
boş kalınca büzüşür
Öte yandan soğuk suyun yağları dondurduğu
sıcak suyun ise yağların çözülüp atılmasını sağladığı gibi yanlış görüşler de söz konusudur
Hatta bazı uzmanlar “yağlı tavayı soğuk su ile mi yıkarsınız” şeklinde söylemler ile kendilerini destekleyici sorular da yöneltirler
Aslında soğuk su (2ºC) mideyi yaklaşık 20 dakikada
ılık su (32ºC) 80 dakikada terk eder
Bu nedenle besinlerle olan etkileşimi daha fazla olacağı ve midede uzun süre kalarak doygunluk hissi vereceği için ılık su sanki bir gömlek daha üstün gibi görünmekte
Ama bu demek değildir ki; aman soğuk ya da sıcak su içmeyin
Yeter ki su için…
Kepekli Ürünler Kansızlık Yapar
Diyet posası (lifi)
bitkilerin yapısında bulunan
sindirim sisteminde vücuda emilemeyen ancak organizma için faydalı olan kısmıdır
Posa
sağlığın sürdürülmesi için faydalı
hastalıkları önleyici ve tıbbi beslenme tedavisinin bir bileşeni olarak gösterilmektedir
Diyet posası
sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır
Genellikle birçok vitamin ve minerali de içerdiğinden
posadan zengin beslenme sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesi sayılabilir
Yüksek posalı diyetlerle beslenen toplumlarda kalp hastalıkları
divertikül hastalıklar
hemoroitler
kolon kanserleri
şeker hastalığı
şişmanlık… nadir görülmektedir
Diyet posası için değişik yaş ve özel durumlara yönelik tüketim standardı henüz belirlenmemekle birlikte son literatürlerde kadınlarda 30
erkeklerde 38 gram posa alımı uygun görülmektedir
Günde 50 – 60 gramın üzerindeki aşırı tüketim ise kalsiyum
demir
çinko gibi bazı mineralleri bağlayarak vücuttan atılmalarına yol açabilir
Öte yandan besinler yolu ile bu denli bir tüketim pek mümkün değildir
Ancak
aktardan kepek alarak; çorba
salata
yoğurt ve sebze yemeklerine fazlaca eklemek durumunda vücutta bazı besin öğelerinin emilimi olumsuz yönde etkilenebilir
kansızlık gibi durumlara yol açabilir
Normal şartlar altında sürekli kepek ekmeği yemek
kepekli makarna tüketmek
aralarda kepekli bisküvi vs tercih etmek kansızlık yapmaz
Fakat kişide mevcut bir kansızlık durumu söz konusu ise; o takdirde kepekli ürünler önerilmez
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul