Konu
:
Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Yalnız Mesajı Göster
Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Yaşlanma sürecini
yaşlanmayla oluşan değişiklikleri ve ömrü; genetik ve çevresel etmenler etkiler
Yaşlılıkta ortaya çıkan değişikliklerle ilgili sorunların bir bölümü yeterli ve dengeli beslenmeyle azaltılabilir ve geciktirilebilir
Gençlikte yaşlılığı da düşünerek beslenmenin
yaşlılıkta oluşabilecek sorunları geciktirici
hafifletici ya da önleyici etkisi olduğu bilinmektedir
Yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenmenin
yaşlılıkta bazı sorunları azaltıcı rolü olduğu gibi
yaşam süresini etkilediği de söylenebilir
Her dönemdeki beslenme şekli
bireyin sonraki dönemde genel durumunu etkiler
Bebelikte beslenmenin çocukluk çağına
çocukluk çağında beslenmenin gençlerin durumunu etkilemesi gibi; yaşlılar
her dönemdeki beslenme ve yaşam biçiminin etkilerini taşırlar
Bu yüzden bireyin içinde bulunduğu yaş grubunun özelliklerine göre beslenmesi
sonraki dönemlere hazırlık yönünden önemlidir
Yaşlılık döneminde şu ilkelere dikkat edilmesinde yarar vardır;
1
Besin çeşitliliğine önem verilmelidir
Ana öğünlerde 4 temel besin grubunda yer alan besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi sağlanmalıdır
Bu besinler;
Et grubu: Etler
kurubaklagiller ve yumurta
Süt grubu: Süt
yoğurt ve peynir
Tahıl grubu: Ekmek
pilav ve makarna gibi unlu
nişastalı besinler
Sebze ve meyve grubu: Tüm sebze ve meyveler
2
İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır
Oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek adına zayıflıktan ve şişmanlıktan kaçınmalıdır
3
Öğün sayısı artırılarak her öğündeki yiyecek miktarı azaltılmalıdır
Böylelikle sindirim problemleri önlenir
3 Ana 3 ara olmak üzere günde 6 öğün beslenme sağlanmalıdır
Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı
kahvaltı ve akşam yemeği mümkün olduğunca erken saatlerde bitirilmelidir
4
Yaş ilerledikçe diyetteki toplam yağ miktarı azaltılmalıdır
Diyette doymuş yağ asitlerince zengin olan katı yağlar en alt düzeye indirilmeli
doymamış yağ asitlerini daha çok bulunduran bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir
Yiyecekler haşlama
ızgara yapma
buğulama veya fırında pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmalıdır
5
Vücuda yeterli miktarda su ve sıvı alınmalıdır
Suyun; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden
metabolik atıklarının dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri vardır
6
Aşırı çay
kahve
gazlı içecekler gibi uyarıcılardan
fazla miktarda acı biber
hardal gibi baharatlardan kaçınılmalıdır
7
Diyette tuz miktarı azaltılmalıdır
Sofraya tuzluk getirilmemeli
yemeğin tadına bakmadan tuz kullanılmamalıdır
8
Günlük posa (lif) alımınızı artırılmalıdır
Posalı besinler:
Kurubaklagiller (kuru fasulye
nohut
mercimek
kuru börülce
barbunya
soya)
Tam tahıllar (esmer ekmek
bulgur
kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
Taze sebze ve meyveler (kabuklu yenilebilenleri soymadan)
Her ana öğünde sebze ve/veya meyve
haftada 2 - 3 kere balık ve kurubaklagil yemeği tüketilmelidir
9
Vücudu
kalbi fazla yoracak aşırı etkinliklerden kaçınılmalı
açık havadan yararlanılmalıdır
Haftada 3 - 5 gün 30 - 45 dakika kadar yorucu olmayan
kısa yürüyüşler yapılmalıdır
10
Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır
Kış aylarında öğlen
yazın ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde
günde 20 dakika kadar direkt olarak güneşlenilmelidir
Bu durum kemik sağlığı açısından son derece önemlidir
Çünkü D vitamininin en iyi kaynağı güneştir
Yaşlandıkça enerji ihtiyacında
etkinlik derecesine göre azalma olmakla birlikte
genel olarak besin öğeleri ihtiyacı azalmaz
tersine artabilir
Enerji kısıtlaması
yağ
şeker
hamur tatlıları ve tahıllar azaltılarak yapılmalıdır
Yaşlandıkça
toplam günlük enerji ihtiyacının ortalama %55-65’i karbonhidratlardan
%20-25’i yağlardan
%15-20’si proteinlerden karşılanmalıdır
Bugünkü veriler ışığında
yaşlıların vitaminlere ihtiyaç miktarları yetişkinlerinki kadardır
Önemli olan
yaşlılıkta tüm vitaminlerin besinlerle yeterince alınmasıdır
Özellikle B grubu vitaminleri ve C vitaminin ek olarak verilmesinin yaşlılara iyi geldiğine yönelik araştırmalar mevcuttur
Son yıllarda
E vitamininin yaşlılığı geciktirici etkisi olabileceği üzerinde durulmaktadır
Bu vitaminin
hücre zarındaki yağların bozulmasını önlemede rolü olduğu
bu yolla hücre sağlamlığının korunduğu ileri sürülmektedir
Yaşlılıkta minerallere ihtiyacın artıp artmadığı bilinmemektedir
Yaşlılıkta minerallere ihtiyacın yetişkinlikteki kadar olduğu sanılmaktadır
Alınması önerilen demir miktarı genç kadınlarınkinden düşüktür
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul