Konu
:
Hanımlara Sıfır Beden İçin 10 Uyarı
Yalnız Mesajı Göster
Hanımlara Sıfır Beden İçin 10 Uyarı
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hanımlara Sıfır Beden İçin 10 Uyarı
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün halkı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı bilgilendirme yazısında
bir yanda değişen beslenme alışkanlıkları
diğer yanda güzelliğin “sıfır beden” gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle
bireylerin bilinçsizce sağlıksız zayıflama diyetlerini uygulamalarının pek çok sağlık sorunun gelişimine neden olduğu belirtildi
Ayrıca bilinçsizce yapılan çok düşük kalorili sağlıksız zayıflama diyetlerinin; baş ağrısı
konsantrasyon bozukluğu
yorgunluk
kalp ritminde bozukluk
tansiyon düşüklüğü
adet düzensizlikleri
kabızlık
kansızlık
ciltte kuruluk ve saç dökülmesi gibi pek çok sorunu da beraberinde getirdiği bildirildi
İşte 10 altın uyarı
Sağlık Bakanlığı
“sıfır beden”e ulaşmak için bilinçsizce yapılan diyetlere karşı hazırladığı yazısında 10 altın uyarıda bulundu:
Vücut ağırlığının kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır
Vücut ağırlığının azaltılmasına yönelik zayıflama diyetlerinde ise
besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması temel alınmalıdır
Sağlıklı zayıflama diyetleri bu ilkeyi göz önünde bulunduran diyetlerdir ve doktor kontrolü ve diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır
Zayıflama diyetleri tamamen kişiye özgüdür ve bireyin yaşı
beden yapısı
boy uzunluğu
cinsiyeti
mesleği
mevcut hastalıkları
beslenme alışkanlıkları gibi faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır
Sağlıklı zayıflamak için kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan
çok düşük enerjili şok diyetler ve tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılmalı
sağlık kontrolleri yaptırıldıktan sonra diyetisyen tarafından bireye özgü olarak hazırlanan ve haftada 0
5-1 kilogram ağırlık kaybına yol açan
yavaş ve uzun sürede zayıflamayı hedefleyen
zayıflama diyetlerinde mutlaka besin çeşitliği sağlanmalı
tek tip beslenmeye dayalı diyetler uygulanmamalıdır
Öğün atlamamaya ve düzenli aralıklarla günde 3 ana
3 ara öğün tüketmeye özen gösterilmelidir
Zayıflama diyetlerinin uygulanması esnasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlık probleminin önlenmesi açısından lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalıdır
Tatlı
pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı
kuru baklagiller grubuna giren nohut
mercimek
kuru fasulye gibi kan şekerini dengeleyici besinlerin tüketimi arttırılmalıdır
Tokluk hissini uyandıran sinyallerin yaklaşık 20 dakika içinde beyine ulaştırılması nedeniyle hızlı yemek tüketiminden kaçınılmalı
besinler iyice çiğnenmemeli ve yavaş yemek yemeğe özen gösterilmelidir
Yemek yerken başka bir işle meşgul olmak farkında olmadan fazla besin tüketimine neden olabilir
Bu yüzden yemek yemek başlıbaşına bir olay olarak algılanmalı ve yemek yerken başka bir işle meşgul olunmamalıdır
Yemekleri mümkün olduğunca küçük tabaklarda porsiyonlayarak tüketmeye özen gösterilmelidir
Yemeklerde kullanılan yağ türüne de dikkat edilmeli
aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır
Yemekler pişirilirken haşlama
ızgara veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir
Vücutta oluşan zararlı maddelerin atımı ve barsak sağlığı için günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir
Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir
kaynak: ivillage
mynet
com
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul