Konu
:
En Çok Kullanılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (Gdo) Ürünler
Yalnız Mesajı Göster
En Çok Kullanılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (Gdo) Ürünler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
En Çok Kullanılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (Gdo) Ürünler
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) sağlıkla ilgili son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri oldu
işte en yaygın kullanılan 5 GDO'lu ürün:
1
Aspartam (sentetik tatlandırıcı):
Teknik olarak yapay bir madde olmasına rağmen
aspartam 2 doğal amino asit kombinasyonu sonucunda oluşuyor
2 farklı bakteri türü bu asitleri üretiyor ve bazı vakalarda bakterilerden biri mahsulü artırmak için değiştiriliyor
Peki
aspartam zararlı mı? Aspartam tek başına genetik malzeme içermiyor
Aspartamın insanlarda kansere yol açtığına dair onaylanmış bir bağ bulunmazken
aspartam verilen dişi laboratuar farelerinde yüksek oranda lenf kanseri ile lösemi görüldü
2
Kanola yağı:
Kolza yağı olarak bilinen kanola yağı
en yoğun olarak kullanılan ürünlerden biridir
Batı Kanada'da kullanılan kanolanın yüzde 80'inin genetiği değiştirilmiştir
Bazı otkıranlara (zararlı bitkileri yok etmek için kullanılan tarım ilacı)karşı direncini artırmak için kolzanın genetiği değiştiriliyor
Böylece daha kolay yabani ot kontrolü yapılıyor
daha az tarım ilacı kullanılıyor ve daha fazla ürün sağlanıyor
3
Süt:
rBGH hormonu ineklerin daha fazla süt vermesine neden oluyor ve korkunç derecede mastit (meme iltihabı)'e yol açıyor
Bu hasta ineklerin devamlı doktor gözetimi altında olması gerekiyor ve antibiyotiklerle tedavi ediliyorlar
İnsanlarda kanser riskini artıran rBGH içeriyor
Dünya
rBGH enjekte edilen ineklerin sütünün güvenli olup olmadığı konusunda ikiye bölündü
Avrupa Birliği ve Avustralya'da bu hormon yasaklanmış olmasına rağmen
Amerika'da hormon yasal ve FDA'nın bu sütler hakkında herhangi bir şartı yok
4
Soya:
Tüm ürünlerin içinde
soya en yoğun genetiği değiştirilen ürün
2007 yılında
dünyanın yarısından fazlası genetiği değiştirilmiş bir ırk üretti
Soyanın genetiği çeşitli nedenlerden dolayı değiştiriliyor
En yaygın olanları
ürünün böceklere ve mantara karşı direncini artırmak
ürünü vitamin
yağ ve protein içeriği bakımından zenginleştirmektir
Böylece hayvan yemi olarak kullanılabiliyor
Soya aynı zamanda eczacılıkta kimyasal yapımında kullanılıyor
Amerika'daki ürünlerde soya kullanılıyorsa
mutlaka etiketinde belirtiliyor ve bunlar genetiği değiştirilmiş soya oluyor
Bu sadece tofu ve soya sütü değil
soya ürünü bulunan yiyecekler (ekmek
tahıl gevreği
dondurma ve çikolata) de kullanılıyor
5
Mısır:
Amerika'nın her yerinde mısır kullanılıyor
Gerçekte
Amerika dünyadaki en büyük mısır üreticisidir
2000 yılında Amerikan Tarım Bakanlığı
Amerika'da yetiştirilen mısırın yüzde 25'inin genetik olarak değiştirildiğini tahmin ettiklerini söyledi
Mısır içeren ürünler ise salata sosları
margarin
un ve mısır şurubudur
Ancak
genetiği değiştirilmemiş tarlalardaki mısırlara yandaki arazilerden rüzgâr sonucunda GDO'lu mısır bulaşabiliyor
Bilim adamları etkilenen alanın çok büyük olabileceğini söylüyorlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul