Yalnız Mesajı Göster

Diyet Yaparken Su Ürünleri Tüketmeyi Unutmayın!

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Diyet Yaparken Su Ürünleri Tüketmeyi Unutmayın!





Beslenmede besinlerin içerdiği protein vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır Etler; biyolojik değeri yüksek iyi kalite protein kaynağıdırlar Ayrıca A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir çinko fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından zengindirler
Yeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir Su ürünleri; büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar başta olmak üzere tüm bireyler için biyolojik değeri yüksek iyi kalitede protein içermektedir
Ancak protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine beyaz eti özellikle de su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır
Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti en yağsız et sınıfında yer almaktadır Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile
Doymuş yağların kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır Beslenmede kolesterolden çok toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmek gerekir Su ürünleri çoğu etlere kümes hayvanlarına hatta balıklara göre daha az doymuş yağ içerir
Aynı zamanda EPA ve DHA açısından iyi bir kaynaktır İyi kalitede protein niasin E ve B12 vitamini ile iyot çinko ve fosfor minerali açısından zengin olan su ürünleri; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bireyler için yararlı bir yiyecektir
Su ürünleri; düşük yağ içerikleri ile zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son derece uygun pratik lezzetli kolay hazırlanabilir yüksek besin değerine sahip bir besin grubudur
Sağlıklı bireyler için haftada en az 2 kere kalp damar hastalığı hipertansiyon karaciğer yağlanması gibi sağlık problemleri bulunan kişilere de haftada 3 kere balık veya karides gibi su ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir
Elbette kızartma işlemlerinde kaçınarak ızgara yapma buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak

Alıntı Yaparak Cevapla