Konu
:
Diyet Yaparken Su Ürünleri Tüketmeyi Unutmayın!
Yalnız Mesajı Göster
Diyet Yaparken Su Ürünleri Tüketmeyi Unutmayın!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Diyet Yaparken Su Ürünleri Tüketmeyi Unutmayın!
Beslenmede
besinlerin içerdiği protein
vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır
Etler; biyolojik değeri yüksek
iyi kalite protein kaynağıdırlar
Ayrıca A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir
çinko
fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından zengindirler
Yeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir
Su ürünleri; büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar başta olmak üzere tüm bireyler için biyolojik değeri yüksek
iyi kalitede protein içermektedir
Ancak protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir
Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine beyaz eti
özellikle de su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır
Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine
az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti
en yağsız et sınıfında yer almaktadır
Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile
Doymuş yağların
kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır
Beslenmede kolesterolden çok
toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmek gerekir
Su ürünleri çoğu etlere
kümes hayvanlarına hatta balıklara göre daha az doymuş yağ içerir
Aynı zamanda EPA ve DHA açısından iyi bir kaynaktır
İyi kalitede protein
niasin
E ve B12 vitamini ile iyot
çinko ve fosfor minerali açısından zengin olan su ürünleri; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bireyler için yararlı bir yiyecektir
Su ürünleri; düşük yağ içerikleri ile zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son derece uygun
pratik
lezzetli
kolay hazırlanabilir
yüksek besin değerine sahip bir besin grubudur
Sağlıklı bireyler için haftada en az 2 kere
kalp damar hastalığı
hipertansiyon
karaciğer yağlanması gibi sağlık problemleri bulunan kişilere de haftada 3 kere balık veya karides gibi su ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir
Elbette kızartma işlemlerinde kaçınarak
ızgara yapma
buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul