Konu
:
Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması Sırasında Dikkat E
Yalnız Mesajı Göster
Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması Sırasında Dikkat E
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması Sırasında Dikkat E
Besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların
uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir
Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin
zehirlenmeleri meydana gelir
Bu kurallar şöyle sıralanabilir:
• Sağlam
zedelenmemiş
bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır
• Besinlerin hazırlanma
saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni
mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir
• Hastalık yapabilecek şüpheli besinler
özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir
• Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında
mantar tüketilmemelidir
• Hazırlama
saklama ve servis sırasında kullanılan araç
gereçlerde
mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir
• Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir
• Çiğ yenecek sebze ve meyveler
pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler
temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk
balık
parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır
• Sebze ve meyveler toz
topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra
bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır
• Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa
taze
sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir
• Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle
karışması veya kirlenmesi önlenmelidir
Özellikle temizlik maddeleri
DDT gibi haşere
öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır
Bu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde;
örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde
etiketlenmiş olarak
saklanmalıdır
• Besinlerin hazırlanması
saklanması
pişirilmesi
servis için sıcak tutulması
yeniden
ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
önleyecek yeterlilikte olmalıdır
• Et
tavuk
balık
süt
yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki
en tehlikeli bölgede
asla bırakılmamalıdır
• Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır
• Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır
• Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır
Pişmiş
yemekler
oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır
• Çabuk bozulan et
tavuk
balık
süt
yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten
uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir
Satın alındıktan sonra yine
bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır
• Dondurulmuş besinler
buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir
Çözülme işi oda sıcaklığında
radyatör üzerinde ve altında
hafif ateşte veya güneşli
yerde yapılmamalıdır
• Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir
• Etler
birer yemeklik miktarlarda
yassı bir şekilde paketlenmiş olarak
dondurulmalıdır
• Kırık
çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır
• Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
• Süt ve sütlü besinler
krema
deniz ürünleri
soğuk etler
ordövrler
kanepeler
sosis
salam
yumurta ve yumurtalı besinler
kremalı pasta ve tatlılar
kıyma kullanılmış
besinler
sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır
• Ekmek
çörek
kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini
artırır
• Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır
• Tarhananın besleyici değeri yüksektir
Pişirirken içine pişmiş nohut
mercimek
havuç eklenmesi değerini daha da artırır
Tarhana yapılırken güneşte kurutulursa
süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2
vitamin B6 ve folik asit değerleri
azalır
• Yumurta
süt
yoğurt
peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri
sadece
un
yağ
şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır
Şeker yerine pekmez
kullanılması besleyici değerini daha da artırır
• Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek
sıcaklıkta pişirilirse
protein değeri azalır
Pastörize veya sterilize uzun ömürlü
sütleri kullanın
• Kuru fasulye
nohut
mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve
böylelikle protein değeri artar
• Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte
uzun süre
pişirilirse
besleyici değeri azalır
• Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir
bekletilirse A ve C vitamini
değeri azalır
• Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse
haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin
ve mineralleri azalır
• Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri
azalır
Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır
• Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa
sağlığa zararlı duruma gelir
• Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır
Yine
yoğurt torbaya konup
süzülür
süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur
• Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz
• Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz
Son
kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız
• Üzerinde etiketi olmayan
ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan
konserveler sağlık için son derece zararlıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul