Konu
:
Sağlıklı Mutfak Sırları!
Yalnız Mesajı Göster
Sağlıklı Mutfak Sırları!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sağlıklı Mutfak Sırları!
Çorbalarla İlgili Püf Noktaları
Çorba tuzlu olursa
bir patatesi dörde bölerek içine atın
Patatesler yumuşayınca yemeğin tuzunu çekecektir
Ya da içine az miktarda şeker atılabilir
Çorbanın daha lezzetli olması için
et suyu veya tavuk suyu kullanın
Çorba yaparken soğan
havuç
domates
kereviz gibi sebzeler kullanılırsa daha lezzetli olur
Çorbanın daha lezzetli olması için
üzerine (pek sağlıklı bir işlem olmasa da) yağda kızarmış kırmızıbiber
maydanoz nane ekleyebilirsiniz
Bayat ekmeklerinizi
fırında kızartıp kıtırlaştırarak
daha sonra çorbalarınızda
içine atmak suretiyle
kıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz
Domates çorbası gibi bazı çorbaların üzerine rendelenmiş kaşar eklemek çorbaya ayrı bir lezzet katacaktır
Et ve Et Yemekleriyle İlgili Püf Noktalar
Etin pişerken dağılmaması için suyuna birkaç damla sirke koyun
Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için
güveç yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın
Etin suyunun berrak olması için
üstünde oluşan köpüğü bir kevgir ile temizleyin
Izgara yapılan etin yumuşak ve lezzetli olması için
bir süre sıvıyağda bekletin
Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin
Çünkü çatal batırılınca etin suyu akacağından sertleşir
Mangalda ızgara yapacağınız zaman
ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin
Fırında pişen etin kurumaması için
fırının içine su dolu bir kap koyun
Tavuk ve Tavuk Yemekleriyle İlgili Püf Noktalar
Tavuğun nar gibi kızarması için
pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine çok az miktarda yumuşak margarin sürün
Tavuğun lezzetli olması için
3 yemek kaşığı yoğurt
bir yemek kaşığı salça
bir miktar sıvıyağ ve biraz da kırmızı pul biber koyup iyice karıştırın
Tavukları bu sosa bulayın ve birkaç saat buzdolabında bekletin
Ardından fırında pişirin
Tavuklar
fırın pişirme poşetinde pişirilirse daha lezzetli olur
Pişirilen tavuk ya da pilicin lezzeti için
karnına birkaç adet adaçayı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun
Tavuk satın alırken
genç ve körpe olup olmadığını anlamak için
ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin
Deniz Ürünleri İle İlgili Püf Noktaları
Balığın taze olup olmadığı
gözlerinin parlak
etinin sıkı
solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır
Parmakla bastırıldığında kısa sürede eski haline dönmelidir
Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir
Balıkların pullarını temizlemek için
soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın
Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için
bir tencerede az miktarda sirke kaynatın
Hamur İşleri İle İlgili Püf Noktaları
Pastanın piştikten sonra kalıbından rahat çıkması için 10 dakika bekletin
Fırına sürülen kek kalıbının altına biraz tuz koyarak kalıbın yanması önlenebilir
Keki kalıptan çıkarmak için
fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin ve sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip dışarı çıkartın
Bisküvilerin paketini açtıktan sonra kendi ambalajında bırakmayın
Ağzı sıkıca kapanan bir kutuya boşaltın
Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar
Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın
Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlenmeye bırakın
Dinlenmeye bırakılan hamuru
altının yapışmaması için un serpilmiş bir kaba koyun
Hamurun üstünün kurumaması için nemli bir bez örtün
Un ile yapılan pasta
kek
kurabiyeye biraz limon suyu koymak hamuru kabartır
Hamur açılan oklavanın hamura yapışmaması için ara sıra unlamak gerekir
Kurubaklagillerle İlgili Püf Noktalar
Fasulye
nohut
mercimek gibi kurubaklagilleri böceklerden koruyabilmek için
kavanozları sık sık havalandırın
Haşlanan kuru fasulyeler
pişme süresinin geçmesine rağmen hala sertse
suyuna çok az miktarda maden suyu eklerseniz (bir miktar vitamin kaybı olsa da) çabuk pişerler
Tatlılarla İlgili Püf Noktalar
Baklavaların kenarlarının ince olması çok önemlidir
Oklava ile açarken kenarlarına parmak uçları ile iyice bastırılmalıdır
Sütlü tatlı yapılırken şekerin en son eklenmesi topaklanmayı engeller
Makarna ve Pilavlarla İlgili Püf Noktalar
Makarnanızın birbirine yapışmaması için
haşlama suyuna bir kaşık sıvıyağ koyun
Pilavınızın daha lezzetli olması için
et suyu veya tavuk suyu ilave edin
Pilavınızın daha beyaz olması için
yıkadıktan sonra üzerine birkaç damla limon sıkın
Pilavınızın lezzetli olması ve iyi pişmesi için
pirincinizin kırıksız ve su kaldıran cinsten olması gerekir
Baldo bu konuda gayet iyi bir seçenektir
Makarnanızın daha lezzetli ve besleyici olması için üzerine yoğurt
peynir
kıyma veya domates – biber – sarımsak ile hazırlanmış çeşitli soslar ilave edin
Sebze ve Sebze Yemekleriyle İlgili Püf Noktalar
Mantarları pişirirken kararmaması için
suyuna tuz ve limon suyu ilave edin
Ispanak alırken
kökleri kısa olanı tercih edin
Maydanozları daha uzun saklayabilmek için
yapraklarını yıkayıp kuruladıktan sonra
bir kavanoza doldurarak ağzını sıkıca kapatın
Domatesin kabuğunun çabuk soyulması için
1 dakika sıcak suda bıraktıktan sonra soğuk suya koyun
Domates salçasının bozulmaması için
salçanın üzerine sıvıyağ dökün ya da buzlukta saklayın
Patatesi haşlarken dağılmaması için
suyuna 1 kaşık sirke ilave edin
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için
akan musluğun altında soyun veya soğanları soymadan 1 çay bardağı sirkeyi üzerine serpin
biraz sallayın
Doğranmış soğanları buzdolabında birkaç gün saklayabilmek için
bir kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın
Marul yaprakları pörsümüş ise atmayın
Biraz sıcak suda bırakın ve sonra soğuk suyla yıkayın
Marullar tazelenecektir
Soğanların acılığını almak için
doğradıktan sonra üzerine tuz serpin
Sonra ovuşturarak soğanları öldürün
Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın
Zarını soymakta yarar var
Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün
Meyvelerle İlgili Püf Noktalar
Şeftalinin kabuklarını kolay soyabilmek için
birkaç saniye sıcak suya batırın
Limonun suyunu iyi çıkarması için
kesmeden önce birkaç dakika sıcak suda bekletin
Kesik limonun kurumaması için
küçük bir tabağa su koyup
limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin
Yumurta İle İlgili Püf Noktalar
Akını kullandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için
üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın
Katı yumurtayı 10 – 12 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın
Haşladığımız yumurtanın kabuklarının kolay soyulabilmesi için
haşlarken suyuna bir miktar tuz atın
Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın
Yumurtaların çatlamaması için
pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz
Ya da haşlarken suyun içerisine 1 – 2 adet kürdan atın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul