Konu
:
Dondurma Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler...
Yalnız Mesajı Göster
Dondurma Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler...
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dondurma Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler...
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt
Yeşim Çelik
“Dondurmanın faydaları ve tüketilirken dikkat edilmesi gereken noktalar”hakkında bilgi verdi
Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; şeker
glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler
bitkisel yağ ve/veya süt yağı
çeşidine göre çikolata
kakao
meyve
fındık/fıstık
karamel gibi besinler
sahlep
kıvam verici
doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur
Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir
Dondurmada protein
karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A
B
C
D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum
fosfor
magnezyum
sodyum
potasyum
demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor
Dondurma yemek sağlıklıdır
fakat bilinçsiz dondurma tüketimi hastalıklara davetiye çıkarır
Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta
dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır
Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşının önlenmesi gereklidir
Süt
mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır
Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir
Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir
İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır
Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir
Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır
Dondurma boğazınızı şişirmez
ancak boğazının iltihaplıysa dondurma yemekten kaçının
Dondurma aç karnına tüketildiğinde iştah kapanmasına neden olabileceği için tokken tüketilmelidir
Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir
Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur
Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye etmektedir
Bu tür durumlarda dondurma
komplikasyonları azaltır
Ancak solunum enfeksiyonu sırasında
yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez
Dondurma diyetlerde de yerini aldı
Kilonuzu etkilemesi
günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir
Dondurmanın kalori değeri diğer baklava
pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür
daha besleyici bir seçimdir
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir
Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız
egzersizinizi yapıyorsanız dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur
Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tüketimi önerilir
Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır
Yapılan çalışmalarda laktoz intoleransı olan kişilerde günde 2 kez dondurma tüketildiğinde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır
Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir
Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir
Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin
süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir
Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir
Dondurmanın Türkiye’de bir sektöre dönüşmesi son 25 yıla dayanıyor
Yapılan istatistikler
Türkiye´de dondurma tüketiminin hala çok düşük olduğunu gösteriyor
Yıllık dondurma tüketimi
Avrupa´da yaklaşık olarak 17 litre iken
Türkiye´de bu rakam 1 litreyle sınırlı kalıyor
kaynak: ivillage
mynet
com
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul