Konu
:
İştah Nasıl Kontrol Edilir?
Yalnız Mesajı Göster
İştah Nasıl Kontrol Edilir?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İştah Nasıl Kontrol Edilir?
İştah veya açlık hissini kontrol eden hipotalamus
kandaki glikoz düzeyi düştüğünde beyne uyarı göndererek yemek yenmesi gerektiğini hatırlatıyor
Kadınlarda iştah özellikle hamilelik
menapoz
regl öncesi gibi vücutta hormonal değişimlerin olduğu dönemlerde artıyor
Mevsimsel değişimler de kadınları özellikle karbonhidrat ağırlıklı bir beslenmeye yönlendirerek mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlıyor
Bilim adamları ise protein
hormon ve kimyasal maddelerin iştahı nasıl etkilediklerine dair araştırmalarını sürdüyor
Son 10 yılda bulunan hormonlar
'ghrelin'
'leptin' ve 'obestatin'
'Leptin' eksikliği iştahı artırırken obez kişilere enjekte edildiğinde zayıflatıcı etki yaratıyor
Obez kişilerde yüksek seviyede bulunan 'leptin'
vücutta direnç oluştuğu için görevini yapamaz ve iştah ve kilo artışına neden olur
'Dopamin' hormonunun ise iştahı düzenleyici ve yemeklerden zevk alıcı bir etkisi bulunuyor
Bu hormon da obez kişilerde normal kilolulara göre daha az olduğu için yemek yeme isteğini artırıyor
Kendini kontrol edemeden
tokluk hissini unutarak yemek ise bir hastalık olarak değerlendiriliyor
Bu kişilerin kimlik duygusu
duygulanım ve ilişkilerinde sürekli bir tutarsızlık oluşuyor
Çaresizlik duygusunu yenmek için ise beden ağırlık ve biçimi ile yeme davranışları üzerinde aşırı bir denetim sağlanmaya çalışılıyor
Bunu başaranlarda anoreksia nervoza
başaramayanlarda ise kontrolsüz yeme nöbetleri görülüyor
İştahı
bastırmak için ne yapılmalı?
Beyin 20 dakika sonra tokluk hissini algıladığı için yavaş yemek yenmeli
Yağlı
şekerli yiyecekler tercih edilmemeli
Diğer yiyeceklere göre daha çabuk tüketilir ve yağa dönüşürler
Az az sık sık yemek kan şekerini dengeler ve açlık hissini baskılar
Yemekten önce büyük bir bardak su içilmeli
Açlık hissedildiğinde iki bardak su içilmesi ve 10 dakika beklenmesi ile açlık hissi azalır
Yemek ve salatalarda elma sirkesi kullanılmalı Bol bol yeşil yapraklı sebzeler yenmeli
Kalorisi az olan sebze içeriğindeki posa ile tokluk hissini artırır
Yemek ve salatalarda iyotlu tuz kullanılmalı Protein insulin seviyesini azalttığı
insulin azalması da açlık hissini azalttığı için beslenme programında hem bitkisel kaynaklı (mercimek
nohut
kuru fasulye
barbunya) hem de hayvansal kaynaklı (kırmızı et
tavuk
balık
hindi
yumurta
yoğurt
süt
peynir) yiyecekler bulunmalı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul